Raudonojo Kryžiaus atstovė nemato būtinybės migrantų vaikams leisti palikti stovyklas

Prieš savaitę nustojus galioti nepaprastajai padėčiai pasienio ruože su Baltarusija, viešojoje erdvėje imta kalbėti apie bent minimalias galimybes neteisėtų migrantų vaikams išvykti už stovyklos ribų. Raudonojo Kryžiaus atstovė Luka Lesauskaitė teigia, kad šiuo metu neteisėtai sieną kirtusių migrantų apgyvendinimo vietose yra užtikrinami visi būtiniausi migrantų poreikiai, todėl būtinybės keisti esamas taisykles kol kas nėra.

„Kol kas poreikius pavyksta užtikrinti viduje, tiek ir pamokėlės vyksta, tiek ir edukaciniai užsiėmimai, tiek ir žaidimai, tai šiandien sugebame tai organizuoti ir stovyklos teritorijoje“, – kalbėjo L. Lesauskaitė bei pridūrė, kad būtinybės sudaryti sąlygas judėti už stovyklos ribų šiuo metu nematanti.

Visgi, jei bus nuspręsta atlaisvinti judėjimo ribojimus, L. Lesauskaitė teigia, kad Raudonojo Kryžiaus organizacija padės užtikrinti sprendimo įgyvendinimą.

„Mes šį klausimą paliekame valdžios institucijoms spręsti, jei bus priimta, kad gali vaikai palikti teritoriją, tai mes tikrai padėsime ir darysime viską, kad užtikrintume veiklas, reikiamą palydą ar organizavimą. Bet vis dėlto tai priklauso nuo valdžios institucijų“, – penktadienį Eltai teigė L. Lesauskaitė.

Be to, L. Lesauskaitės teigimu, nors sausio 15 d. Lietuvos pasienyje su Baltarusija bei užsieniečių apgyvendinimo vietose nustojo galioti nepaprastoji padėtis, pokyčių stovyklose jaučiama nėra.

„Tai kol kas kažkokių pokyčių labai nejaučiame, dar reikia turbūt kad praeitų daugiau laiko. Savo veiklas tęsiame ir toliau, specialistų mobilios komandos užsiima tuo, ką ir darė“, – teigė L. Lesauskaitė kartu pridurdama, kad ribojimai norintiems į stovyklas patekti asmenims taip pat atlaisvinti nebuvo.

ELTA primena, kad nuo lapkričio 10 d. pasienio ruože prie Lietuvos sienos su Baltarusija ir 5 kilometrų į valstybės gilumą nuo jo bei užsieniečių apgyvendinimo vietose mėnesiui buvo įvesta nepaprastoji padėtis.

Į Lietuvą patekusiems ir apgyvendinimo centruose gyvenantiems užsieniečiams buvo ribojama teisė susirašinėti, kalbėtis telefonu ir naudoti prieigą prie mobiliojo ir interneto ryšio, išskyrus atvejus, kai toks asmuo naudodamasis šiomis priemonėmis kreipiasi į Lietuvos valstybės institucijas ir įstaigas.

Įvedus nepaprastąją padėtį, migracijos centruose įsigaliojo draudimas gauti ir skleisti informaciją, išskyrus atvejus, kai toks asmuo kreipiasi į Lietuvos valstybės institucijas ir įstaigas.

Kiek anksčiau Raudonojo Kryžiaus atstovė teigė, kad ir nepaprastosios padėties sąlygomis apgyvendinimo centruose, esančiuose Rukloje, Pabradėje, Medininkuose, Kybartuose ir Vilniuje, jau pusmetį gyvenantys asmenys savo kasdienybėje atranda įvairių užsiėmimų. Jos teigimu, migrantų stovyklose užtikrinama ne tik humanitarinė ir psichologinė pagalba, tačiau ir patenkinami būtiniausi poreikiai bei organizuojami įvairiausi tiek edukaciniai, tiek pramoginiai užsiėmimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nereikia tų idealistinių nuotraukėlių,

Nereikia tų idealistinių nuotraukėlių, portretas
namo juos.Parazitai .

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Taigi, kaip juos paleis, jei db yra dėl ko paramą susirinkti. Juk nei vienas jų ir nenori būti LT, nes tikslai toliau keliauti.

taip manantis

taip manantis portretas
Kai išgirsti iš ES atstovų priekaištus dėl atsibasčiusių be dokumentų atgręžimo, gal laikas organizuoti "koridorių" Lietuvos pasienis -Briuselis su autobusais ir policijos palyda. Tebūna ten visos humaniškos paslaugos į sveikatą (manau transporto išlaidos bus žymiai mažesnės nei dabar kainuoja)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių