Rengiamasi naujiems mokslo metams: ugdymo įstaigos pajėgios priimti 40 tūkst. ukrainiečių

Artėjant naujiesiems mokslo metams Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) rengiasi iš Ukrainos atvykusių mokinių bei pedagogų įtraukimui į ugdymo procesą.

Ministerijos teigimu, į Lietuvą per vasarą atvyko dar maždaug 1 tūkst. ukrainiečių vaikų, neatmetama galimybė, kad šaltuoju laikotarpiu atvykėlių skaičius dar labiau išaugs. ŠMSM atkreipia dėmesį, kad Lietuvos mokyklos yra deklaravusios, kad gali priimti daugiau nei 5 tūkst. ikimokyklinio amžiaus vaikų ir daugiau nei 35 tūkst. vyresniųjų. Ministerija taip pat atkreipia dėmesį, kad valstybė su aukštosiomis mokyklomis pasirengusi 700 į aukštąsias mokyklas įstojusių ukrainiečių finansuoti iki 100 proc. studijų kainos.

Per vasarą į Lietuvą atvyko maždaug 1 tūkst. ukrainiečių vaikų

Ministerijos turimais duomenimis, nuo birželio pabaigos iki rugpjūčio pradžios atvykusių ukrainiečių vaikų iki 17 metų padaugėjo apie 1 tūkst. Prognozuojama, kad iki 25 proc. iš Ukrainos atvykusių mokinių mokysis rusų kalba, apie 70 proc. – lietuvių kalba, o likusieji – kitomis kalbomis (lenkų, ukrainiečių).

„Mokslo metų pabaigoje atvykusių iš Ukrainos vaikų iki 17 metų amžiaus Lietuvoje buvo daugiau nei 20 tūkst. Apie 10 tūkst. jų lankė ugdymo įstaigas. Apie 4 tūkst. vaikų nuo 6 iki 16 metų (tokio amžiaus vaikams ugdymas Lietuvoje yra privalomas) nebuvo registruoti Lietuvos ugdymo įstaigose, galimai mokėsi nuotoliniu būdu Ukrainoje“, – komentare Eltai informuoja ministerija.

ŠMSM pažymi, kad reaguojant į nevyriausybinių organizacijų perspėjimus dėl galimo ukrainiečių antplūdžio šaltuoju metų laikotarpiu, ministerija šiam scenarijui rengiasi.

Tačiau kokia bus antroji banga, būtų sunku prognozuoti, nes ir dabar vienos šeimos išvyksta, kitos atvyksta, vyksta nuolatinis judėjimas.

„Galvojame apie tai, kalbamės su savivaldybėmis. Tačiau kokia bus antroji banga, būtų sunku prognozuoti, nes ir dabar vienos šeimos išvyksta, kitos atvyksta, vyksta nuolatinis judėjimas. Kaip minėta, apytikriais skaičiavimais, per vasarą į Lietuvą atvyko apie tūkstantį naujų mokyklinio amžiaus vaikų iš Ukrainos“, – teigia ministerija.

Atkreipiamas dėmesys, kad savivaldybės yra deklaravusios, jog į savo ugdymo įstaigas gali priimti daugiau nei 5 tūkst. ikimokyklinio amžiaus vaikų ir daugiau nei 35 tūkst. vyresnių – mokyklinio amžiaus vaikų.

Ukrainiečių mokytojams siūlomos 46 darbo vietos

Ministerija dar neturi tikslių duomenų, kiek ukrainiečių pedagogų nuo rugsėjo 1-osios Lietuvoje dirbs pagal savo specializaciją. ŠMSM informuoja, kad birželio pabaigoje Valstybės duomenų valdysenos sistemos duomenimis, Lietuvoje buvo kiek daugiau nei 2 tūkst. mokytojų, atvykusių iš Ukrainos. Iš jų 400 dirbo pradinių klasių mokytojais, 294 pedagogai dirbo anglų kalbos mokytojais.

Užimtumo tarnybos duomenimis, iš viso ugdymo įstaigose dirbo 462 iš Ukrainos atvykę mokytojai. Mokytojais dirbo 147, mokytojų padėjėjais – 154 žmonės.

„Šiuo metu Lietuvoje, mokyklų pateiktais duomenimis, pedagoginiams darbuotojams siūlomos beveik 600 laisvos darbo vietos. Pagal pageidaujamą darbo ar mokymo kalbą, galima daryti labiausiai tikėtiną prielaidą, kad iš Ukrainos atvykę mokytojai galės dirbti tose mokyklose, kuriose mokoma rusų kalba. Tokių vietų įvairiems mokytojams, kurie gali mokyti rusų kalba, šiuo metu siūloma 46“, – informuoja ŠMSM.

Ministerija pažymi, kad dalis pedagoginių darbuotojų, tikėtina, įsidarbins mokyklose, kurios gaus ŠMSM leidimą vykdyti ugdymą ukrainiečių kalba pagal Ukrainos bendrojo ugdymo programas, dalis – mokyklose, kuriose bus sudaryta galimybė mokytis ukrainiečių kalbos, istorijos. 

„Iš Ukrainos atvykę mokytojai taip pat gali įsidarbinti mokytojo padėjėjais, nes tam nereikalingas valstybinės kalbos mokėjimas ir pedagogo kvalifikacijos pripažinimas. Šiuo metu ugdymo įstaigose siūloma iki 20 laisvų vietų tokiems specialistams“, – praneša ministerija.

700 ukrainiečių studentų planuojama finansuoti iki 100 proc. studijų kainos

Nuo rugsėjo 1-osios studijas universitetuose pradės ir ukrainiečiai studentai. Nors ministerija dar neturi duomenų, koks skaičius nuo karo pabėgusių ukrainiečių pradės studijas Lietuvos universitetuose, tačiau ŠMSM atkreipia dėmesį, kad valstybė finansuos dalį 700 į aukštąsias mokyklas įstojusių ukrainiečių studijų kainos.

„Ukrainiečių studentus numatoma priimti į valstybės nefinansuojamas studijų vietas, tačiau jiems kompensuoti iki 100 proc. studijų kainos. 700 ukrainiečių studentų, priimtų į Lietuvos aukštąsias mokyklas, 60 proc. studijų kainos planuojama finansuoti valstybės biudžeto lėšomis, likusią dalį padengs aukštosios mokyklos. Aukštosios mokyklos gali priimti ir daugiau ukrainiečių studentų ir jiems kompensuoti studijų kainą pagal savo galimybes“, – informuoja ŠMSM.

Taip pat pažymima, kad į Lietuvą atvykusiems ukrainiečiams skiriamos ir 300 eurų dydžio tikslinės stipendijos. Tai lėšos ukrainiečių studentų pagrindiniams pragyvenimo poreikiams padengti bei studijų reikmėms naudojamoms priemonėms įsigyti. Šiuo metu, ministerijos duomenimis, tokių stipendijų yra paskirta 359.

„Per Švietimo mainų paramos fondo priemonę dar 60 studijų vietų numatoma finansuoti ukrainiečiams studentams, norintiems studijuoti magistrantūros studijų programoje. Priemone planuojama padengti visą jų studijų kainą ir skirti papildomą stipendiją“, – praneša ŠMSM.

Taip pat pažymima, kad ateinantį rugsėjį keturios ukrainiečių studentės pradės studijas rezidentūroje. Šiuo metu svarstoma galimybė jų studijas taip pat finansuoti valstybės biudžeto lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikriausia

Tikriausia portretas
jau nera Lietuvos. Dabar jau Ukrlitva

nuomonė

nuomonė portretas
Labai smagu,šaunu,didžiuojamės,kad padedame ir padėsime teroristės draskomiems žmonėms,jų vaikams.Tik taip.Šlovė Ukrainai,jos didvyriams

Juokiasi ponai,

Juokiasi ponai, portretas
kad ubagai apmoka jiems busimuju vergu islaikyma!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių