Rusai apeina ribojimus ir atvyksta į Lietuvą: situacija gali pasikeisti jau rudenį

  • Teksto dydis:

Pasak valdžios, vienintelis būdas tai stabdyti – bendras Europos sąjungos susitarimas, kuris gali būti svarstomas jau šį rudenį, praneša LNK. 

Rusijai prieš daugiau nei penkis mėnesius paleidus pirmuosius šūvius į Ukrainą, Lietuvos valdžia iškart ėmėsi ryžtingų sprendimų ne tik teikdama paramą ir pagalbą ukrainiečiams, bet ir taikydama sankcija šaliai agresorei.

Vienas pirmųjų veiksmų – rusams uždrausta su viza Lietuvoje keliauti ir ilsėtis.

„Tas moralinis vertinimas yra pakankamai universalus. Tai kolektyvinė atsakomybė, nes tai yra rėžimas, kurį vis dėlto išrinko Rusijos tauta“, – teigė Užsienio reikalų komiteto vicepirmininkas Giedrius Surplys.

Tiesa, Lietuva viena iš nedaugelio Europos Sąjungos šalių, kurios taiko tokius ribojimus. Todėl rusai su turistinėmis vizomis gali laisvai judėti kitose šalyse. Patekę į Europą, rusai net gali atkeliauti ir į mūsų šalį.

Kiek tokių iš šalies agresorės atvykusių žmonių yra Lietuvoje, kol kas neaišku.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Pakankamai sudėtinga gaudyti pavienius Rusijos piliečius, kurie atvažiuoja su Šengeno viza iš Suomijos, Italijos ar dar kažkur. Tam tikriausiai reikėtų Lietuvoje įvesti taip vadinamą Šengeno vidau sienų kontrolę, pavyzdžiui, su Lenkija, Latvija“, – aiškino Užsienio reikalų komiteto vicepirmininkas.

Nepaisant ribojimų, Lietuva vis dar priima politinio prieglobsčio prašančius rusus. Valdžia laukia bendro Europos Sąjungos sprendimo, kuris draustų Rusijos piliečiams patekti į Senąjį žemyną.

„Pirmiausia, kaip ir iki šiol dažniausiu atveju darydavome, tai reiktų ieškoti europinio sprendimo. Jeigu toks sprendimas būtų, tai Lietuva, žinoma, paremtų. Kaip jau esu minėjęs, visus apribojimus visa apimtimi rėmėme ir palaikėme“, – sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Negali būti taip, kad 45 mln. tauta yra žudoma, o 140 mln. tauta – Rusija – tuo metu lepinasi Venecijoje, Jūrmaloje ir Palangoje.

Apie ribojimus Rusijos gyventojams atvykti į šalį jau kalba ir Suomijos politikai. Per šių metų pirmąjį pusmetį ši šalis sulaukė daugiau nei 50 tūkst. paraiškų turistinėms vizoms. Apklausos rodo, kad daugiau kaip pusė Suomijos gyventojų yra už tai, jog Rusijos piliečiams turistinės vizos nebūtų išduodamos.

Pasak Užsienio reikalų komiteto nario Emanuelio Zingerio, Europos Sąjunga dar šį rudenį gali svarstyti siūlymą, kuris uždraustų rusams laisvai keliauti Senajame žemyne.

„Mes šį dalyką svarstysime, nes negali būti taip, kad 45 mln. tauta yra žudoma, o 140 mln. tauta – Rusija – tuo metu lepinasi Venecijoje, Jūrmaloje ir Palangoje“, – aiškino E. Zingeris.

Su dideliu iš Rusijos atvykstančiu srautu susiduria ir kaimyninės Baltijos šalys. Estija planuoja nebeišduoti nei leidimų laikinai gyventi, nei vizų studijuoti. Latvija dalies sieną kertančių rusų prašo pasirašyti Rusijos karą smerkiantį dokumentą.


Šiame straipsnyje: rusaiRusijakaras UkrainojevizoskelionėsLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių