Politologas: žmonių nerimas – logiškas, V. Putino tikslas ir yra įbauginti

  • Teksto dydis:

Rusijos žvanginimas ginklais kelią baimę lietuviams. Politologas Nerijus Maliukevičius sakė, kad toks žmonių nerimas – logiškas, mat Vladimiro Putino tikslas ir yra įbauginti, praneša LNK,

„Vilmorus“ atlikta apklausa parodė, kad daugiau nei pusei Lietuvos gyventojų nerimą kelia Rusijos veiksmai regione. N. Maliukevičius sakė, kad tokie skaičiai nestebina.

„Sakyčiau, tai yra bendros situacijos atspindys – Rusijos agresyvios politikos Ukrainos atžvilgiu, karių dislokavimo ne tik prie Ukrainos sienos, bet ir Baltarusijoje. Kitas momentas, kad apie tai viešai ir garsiai šneka ir mūsų žiniasklaida, ir politikai. Rezultatas, manyčiau, yra natūralus. Kitas momentas, kad tikriausiai tokios baimės atmosferos ir siekia V. Putinas savo ryškia, agresyvia karinių pajėgų dislokacija, nes ir buvo bandoma priversti Vakarus nusileisti tiems ultimatumams, kurie buvo deklaruoti. Man atrodo, kad tai yra savotiškas grasinimo rezultatas“, – teigė politologas.

26,6 proc. apklausos dalyvių manė, kad tai tiesiogiai paveiks jų ar artimųjų gyvenimus. N. Maliukevičius įvardino, kokios yra šios baimės priežastys.

„Mes, turėdami tokią kaimynę, ypač V. Putino Rusiją, savotiškai didesnį ar mažesnį nerimo jausmą dėl Kremliaus veiksmų visada jaučiame. Dabar yra toks viso to pakilimas, bet aš sakyčiau, kad tai yra mūsų kasdienybė šiame Europos pasienyje. Man atrodo, svarbu ne tik šnekėti apie nerimą, bet svarstyti, kaip tą nerimą mažinti. Jis yra natūralus , jis yra dėl V. Putino veiksmų, jis yra dėl viešo Vakarų žvalgybos institucijų įspėjimo, bet jį reikėtų mažinti. Tas turėtų būti iš politikų – šnekėjimas, kaip elgtis kritinėse situacijose, ką žinoti netgi įvykus tam tikram kariniam scenarijaus vystymui“, – kalbėjo jis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Esą lietuviams dažnai kyla klausimas: jei Rusija veršis į Ukrainą, ar galės padaryti tą patį ir Baltijos šalims? Pasak politologo, tai – mažai tikėtinas scenarijus.

„Kaip elgsis Rusija, tikriausiai žino vienas V. Putinas – čia banali tezė, bet taip ir yra. Netgi tas potencialus scenarijus Ukrainoje – koks jis gali būti? Ar minimalus, t. y. tik Donbaso scenarijus, ar kažkas daugiau? Bet dėl Baltijos šalių... Turėkime omenyje, kad V. Putinas vis tiek yra kažkiek racionalus veikėjas, skaičiuoja kaštus ir naudą. Atakuoti NATO narę, veržtis į gynybinio aljanso teritoriją būtų neįtikėtini kaštai ir net neįsivaizduoju, kokią čia naudą galėtų jis iš to gauti. Man atrodo, čia tikrai mažai tikėtinas variantas, bet, iš kitos pusės, tai dar kartą akcentuoja momentą, kad reikia būti pasiruošusiems ir kraštutiniams scenarijams, ne tik karinėms pajėgoms, profesionaliems kariškiams, bet ir visuomenė turi būti paruošiama krizinėms situacijoms“, – aiškino N. Maliukevičius.

Kaip elgsis Rusija, tikriausiai žino vienas V. Putinas – čia banali tezė, bet taip ir yra.

Užsienio reikalų ministerija ragina lietuvius atsisakyti kelionių į Ukrainą, esančius ten skatina grįžti atgal į Lietuvą, parvežamos ir ten apsistojusios diplomatų šeimos, atšaukiami nebūtinų diplomatinių institucijų darbuotojai. Pasak N. Maliukevičiaus, tai daroma pagal besivystančią situaciją.

„Anksčiau nebuvo ir preteksto, ir grėsmės, ir rizikos. Kitas momentas, į kurį aš atkreipčiau dėmesį, labai svarbus yra Ukrainos palaikymas, kad ir simbolinis. Gal tuo metu, kai yra raginama piliečius grįžti į Lietuvą, lygiai taip pat mūsų politikai galėtų pademonstruoti simbolinius palaikymo gestus ir nuvykti į Ukrainą, taip padidinti žiniasklaidos dėmesį šiems įvykiams ir pan. Bet dėl piliečių atitraukimo – tai yra natūralus kiekvienos valstybės rūpestis savo piliečių saugumu“, – šnekėjo jis.

Scanpix nuotr.

O ką mano patys žmonės apie tvyrančias nuotaikas?

„Iš V. Putino galima laukti visko. Jeigu jis eis J. Stalino keliu, tai jis gali kažką ten padaryti“, – kalbėjo vienas pensininkas.

Jis pripažino jaučiantis nerimą.

„Jeigu jau prasidės, tai kažkokios pasekmės bus. Daug kas bėgs, bus daug sužeistųjų, perkrautos ligoninės. Tai atsilieps Lietuvai labai, mes tokie artimi kaimynai esame“, – sakė jis.

„Jeigu staiga būtų karas, aš nežinau, kur yra slėptuvės, ką reikia daryti, kur eiti. Nėra informacijos, reikia daugiau informacijos. Mes nežinome, kaip reikės elgtis“, – nerimavo kita senjorė.

„Negerai, kad jie žvangina ginklais, bet ar Lietuvai gresia, abejoju, nemanau“, – tvirtino kitas pilietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rusija

Rusija portretas
niekam niekada neciulpe ir nelaize uzpakaliu ko nepasakysi apie lt

>Šaikiniams,

>Šaikiniams, portretas
vat, jau pasiėmiau babytės maldaknygę (trijų kartų nudrožtais od viršeliais) ir meldžiu, kad neduok Diev, karas neprasidėtų...Putkinai, susimilk...

Purmali esi gaidys

Purmali esi gaidys portretas
Visiškas Kvaiša
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių