S. Cichanouskajos štabas prašo lietuvių nevykti į Baltarusiją ir nepalaikyti režimo

Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos štabas prašo lietuvių nesusigundyti Minsko sudaryta galimybe į šalį atvykti be vizos.

Štabo vadovas Valerijus Kovalevskis BNS antradienį sakė, kad Baltarusija taip siekia daugybės tikslų: finansinio palaikymo dėl Vakarų sankcijų kenčiančiai ekonomikai, išnaudoti tai propagandos, o galiausiai – ir žvalgybos tikslais.

„Turite suprasti, kad kada ten atvyksite, specialiosios tarnybos jus vertins savaip, jie galvos, kaip pasinaudojant jumis paveikti jūsų šalis. Tai gali būti ir kokie nors pokalbiai apie tai, kaip pas jus viskas blogai, taip pat tai gali būt ir bandymai verbuoti, nes jiems reikalingi agentai“, – kalbėjo V. Kovalevskis.

Jis pabrėžia, kad lietuviams ir latviams bevizį režimą siūlantis Minskas tikisi ir lėšų srauto.

„Jis juk pakvietė į svečius ne dėl to, kad jūs atsivežate kokias nors savo europietiškas vertybes, pagarbą demokratijai. Jis nori, kad jūs atvyktumėte ir paliktumėte pinigus. Tie pinigai, už kuriuos jūs perkate benziną, dyzeliną ar bet kuriuos kitus produktus, nes jie ten pigesni, šie pinigai keliauja režimo palaikymui“, – įspėjo S. Cichanouskajos štabo vadovas.

Pasak V. Kovalevskio, Baltarusijos valdžia ypač palankiai vertina vakariečių pasirinkimą dideliais kiekiais pirkti baltarusiškus rūkalus, siekiant juos pervežti nelegaliai. 

Anot jo, toks elgesys sukuria keistą kontrastą, kai lietuviai, latviai yra vieni labiausiai palaikančių Ukrainą, tačiau atvykę į Baltarusiją palieka savo pinigus ir taip „palaiko režimą, kuris kovoja su Ukraina“.

Iš vienos pusės, A. Lukašenkos režimas yra toks tarsi svetingas, kviečia – atvykite į svečius, prašome, džiaugsimės jus matydami.

Jis priminė, kad šiuo metu Baltarusijoje yra per 1,2 tūkst. politinių kalinių, išdrįsusių protestuoti prieš režimą, o prieš Baltarusijos piliečius toliau taikomos nuožmios represijos.

„Ir Lietuva, ir Latvija žino, ką reiškia patirti represijas. Ir mes, žinoma, tikimės, kad šis solidarumas bus parodytas ir tuo, jog lietuviai bei latviai nevyks į Baltarusiją, būtent, suprasdami šiandieninės Baltarusijos situacijos kontekstą“, – kalbėjo V. Kovalevskis.

Anot jo, „šimtai tūkstančių baltarusių“, palikusių šalį po 2020-ųjų rugpjūtį sustiprėjusių Aliaksandro Lukašenkos režimo represijų, negalėtų grįžti į Baltarusiją, nes jie būtų iškart sulaikyti, jiems grėstų ilgos įkalinimo bausmės.

„Iš vienos pusės, A. Lukašenkos režimas yra toks tarsi svetingas, kviečia – atvykite į svečius, prašome, džiaugsimės jus matydami. Bet kai kalbama apie savus piliečius – jums visiems vieta kalėjime“, – sakė S. Cichanouskajos štabo vadovas.

V. Kovalevskio teigimu, Minskas šią situaciją taip pat išnaudoja ir aktyviai propagandai, skelbdamas, kiek lietuvių vyksta į Baltarusiją neva bėgdami nuo nepritekliaus.

„Pats Lukašenka sako: jie ten visai nuskurdo, pas juos nieko nebeliko – nei grikių, nei druskos, atvažiuokite į Baltarusiją, mes jus pamaitinsim. T.y., propaganda pradeda tiesiog tyčiotis iš lietuvių, latvių, vaizduoja jus tarsi vargetomis, kurie elgetauja, kurie neturi ko valgyti Lietuvoje ir Latvijoje“, – tvirtino jis.

Balandžio viduryje Minskui pranešus apie mėnesiui įvedamą bevizį režimą Lietuvos ir Latvijos piliečiams, Valstybės saugumo departamentas (VSD) įspėjo, kad Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos tarnybos imasi aktyvesnių veiksmų bandydamos verbuoti į pas juos atvykstančius Lietuvos piliečius.

Šiuo metu bevizis režimas pratęstas jau iki metų pabaigos.

Pasak Lietuvos žvalgybos, atrenkant potencialų taikinį, įvertinamos ne tik asmens galimybės rinkti ir teikti informaciją, tačiau ir jo motyvacija bendradarbiauti, arba, tarnybų manymu, asmens pažeidžiamumas.

Baltarusijos valstybinis pasienio komitetas savo interneto svetainėje pirmadienį pranešė, kad per mėnesį beviziu režimu pasinaudojo 22 tūkst. 454 Lietuvos piliečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pas lukošenką

Pas lukošenką portretas
važiuoja jo gerbėjai ir kiti mulkiai.

Anonimas

Anonimas portretas
Galvojau, ta šlykšti lerva jau nugaišo. Kelis mėnesius nebuvo girdet. Pasirodo, ne. Eina ji su savo patarimais nax.

Poniai laikas namo

Poniai laikas namo portretas
Turtingi ir nevažiuoja. Važiuoja tie, kurių valdžia priešingai nei ponią neišlaiko, o neadekvačių atlyginimų, ypač provincijose, dėl nestabdomų kainų augimo tiesiog nebeužtenka
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių