Klausimas dėl E. Šileikio skyrimo LAT teisėju toliau kelia diskusijas ir stringa Seime

Prezidento Gitano Nausėdos parlamentui teikiama Egidijaus Šileikio kandidatūra į  Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjus toliau kelia diskusijas ir stringa Seime. Ketvirtadienį planuota dėl šio prezidento siūlymo apsispręsti slaptu balsavimu, tačiau sprendimas vėl įstrigo, „Vardan Lietuvos“ atstovui Vytautui Bakui paprašius klausimą išbrauti iš darbotvarkės.

„Norėčiau išimti iš darbotvarkės klausimą dėl pono Šileikio skyrimo Aukščiausiojo Teismo teisėju, nes vakar įregistravau nutarimo kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl prezidento dekreto atitikimo Konstitucijai projektą. Aš tikiuosi, kad per 10 dienų Teisės departamentas pateiks išvadą ir mes galėsime pasitikrinti, ar atvejai, kada žmogus eina be sveikatos patikros, be teisės dirbti su slapta informacija Aukščiausiojo Teismo teisėju... Ar tai apskritai atitinka mūsų Konstituciją“, – į parlamentarus frakcijos vardu kreipėsi V. Bakas.

Ne kartą anksčiau V. Bako išsakytos kritiškos nuostatos prezidento į LAT teisėjus teikiamo E. Šileikio atžvilgiu papiktino „darbietį“ Andrių Mazuronį. Šis paprašė Etikos ir procedūrų komisijos įvertinti, ar apskritai V. Bakas gali dalyvauti klausimo dėl kandidato į LAT teisėjus svarstyme.

„Man atrodo, kad mes turime šiokią tokią problemą plenarinių posėdžių salėje. Nesiimsiu spręsti... Gal pono Šileikio klausimą ir reikia išimti, galbūt yra kažkokių problemų. Bet problemą turime labai aiškią ir labai ryškią, kad vienas Seimo narys yra paskendęs asmeninių savo interesų liūne ir yra paėmė įkaitais visą plenarinių posėdžių salę. Kurį laiką mes tylėjome, kai tos apraiškos buvo labai akivaizdžios. Bet toliau tylėti mes nebegalime. Kreipiuosi į Etikos ir procedūrų komisijos vadovus – išsiaiškinkite, ar gali ponas Bakas dalyvauti šių klausimų svarstyme ir siūlyti kažkokius sprendimus, kai jis turi akivaizdžių interesų konfliktų“, – plenarinių posėdžių salėje rėžė A. Mazuronis.

„Prašau Etikos ir procedūrų komisijos išaiškinti, ar ponas Bakas gali dalyvauti šio klausimo svarstyme ir gali teikti siūlymus“, – dar kartą savo lūkestį pažymėjo „darbietis“.

Visgi Seimas balsavimu pritarė V. Bako pasiūlymui ir klausimas buvo išbrauktas iš ketvirtadienio darbotvarkės. Už tokį sprendimą balsavo 66 parlamentarai, prieš buvo 41, o susilaikė – 10 Seimo narių.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) nepritarė prezidento teikiamo E. Šileikio kandidatūrai į LAT teisėjus, mat klausimų kilo dėl sveikatos patikrinimo ir dėl leidimo susipažinti su slaptąja informacija pažymos, kurių E. Šileikis nėra pateikęs.

Pats E. Šileikis teigia esą privačioje klinikoje, kurioje jis lankosi, nėra galimybės gauti specialios pažymos dėl sveikatos patikrinimo. Tuo tarpu paprašytas pateikti leidimą susipažinti su slaptąja informacija jis piktinosi, mat, anot jo, prieš jį paskirtų LAT teisėjų nebuvo prašyta šio dokumento, todėl turėtų būti laikomasi asmenų lygybės principo.

Diskusijų dėl šio kandidato kilo ir anksčiau.  Pavyzdžiui, į Seimo darbotvarkę klausimas dėl A. Šileikio kandidatūros prieš kelias savaites buvo įtrauktas tik po prezidento kreipimosi į Seimo pirmininkę. Pagal Seimo statutą, jeigu šalies vadovas prašo, jo teikiami klausimai ir pranešimai į posėdžio darbotvarkę įrašomi be balsavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių