Seimas nepritarė siūlymui atleisti teisėją A. Abramavičių dėl sveikatos būklės

Seimas ketvirtadienį nepritarė siūlymui atleisti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėją Armaną Abramavičių dėl sveikatos būklės.

Už prezidento Gitano Nausėdos teikimą atleisti teisėją po svarstymo balsavo 41 Seimo narys, prieš buvo 23 ir susilaikė 32 parlamentarai. Klausimas grįžo į pagrindinį Teisės ir teisėtvarkos komitetą.

„Mes pirmą kartą susiduriam su tokiu skaudžiu morališkai sprendimu, kai prašoma ir, matyt, reikia atleisti LAT teisėją, nes jis dėl sveikatos negali tų pareigų eiti“, – sakė siūlymą pristatęs Seimo TTK vadovas Stasys Šedbaras.

S. Šedbaras pažymėjo, kad teisėjas A. Abramavičius šiuo metu nebegauna ligos išmokos, todėl palikus teisėją pareigose iš esmės jo situacija nebus išspręsta – tam ragino priimti pernai pateiktas pataisas dėl valstybinių pensijų.

„Mes galime ir neatleisti, atranka nebus paskelbta, bet teisėjui dėl to nebus geriau, klausimo sprendimas yra kitas, priimkime Valstybinių pensijų įstatymo pataisą, ir žmonės, kurie dirbo sunkų, atsakingą, alinantį darbą, ir nesulaukę 65 metų nebegali toliau dirbti, (bus apsaugoti)“, – sakė S. Šedbaras.

„Buvo pasiūlymas, kad netekus darbingumo teisėjams būtų galima mokėti valstybinę pensiją. Aš labai prašyčiau šiuos (Biudžeto ir finansų bei Socialinių reikalų ir darbo) komitetus visgi pasvarstyti projektą ir Seimui pateikti išvadas, tai būtų sprendimas, jei žmogus dirbti savo darbo nebegali, bet jis galėtų oriai toliau gydytis, atlikti reabilitaciją“, – kalbėjo S. Šedbaras.

Seimo narys Vytautas Bakas teigė, jog dėl A. Abramavičiaus atleidimo reikia daryti pertrauką ir sprendimą priimti tik pakeitus įstatymą, kad teisėjui būtų užtikrintos socialinės garantijos.

„Tai yra ir teisėjo drama, ir mūsų visos šalies drama, kad mes žmogų, kuris suserga, kuris tarnavo savo šaliai, atidavė visą gyvenimą ir yra neeilinė asmenybė, paliekame vieną. Jei kažkokiame komitete įstrigo projektas, kuris leistų mums užtikrinti žmoniškumą, aš nemanau, kad jūs negalite padaryti, kad vienas komitetas nedarytų įkaitu viso Seimo“, – kalbėjo V. Bakas.

Dekretą dėl A. Abramavičiaus atleidimo Seimui pateikė prezidentas G. Nausėda, gavęs tokį Teisėjų tarybos patarimą. LAT teisėją iš pareigų atleidžia Seimas prezidento teikimu.

Atleisti A. Abramavičių prezidentui patarė gruodžio 20 dieną šį klausimą nagrinėjusi Teisėjų taryba.

Teisėjų tarybos pirmininkė ir laikinoji LAT vadovė Sigita Rudėnaitė tuomet BNS sakė, jog kitokio sprendimo taryba negalėjo priimti – teisėjas serga jau beveik metus, nuo sausio.

Kadangi jo liga tęsiasi daugiau nei 140 dienų, teisėjas nebegauna nedarbingumo išmokos, neturi socialinių garantijų, formaliai jis yra išėjęs nemokamų atostogų.

„Pagal tokius duomenis, kuriuos mes matome, nėra jokio objektyvaus pagrindo tikėtis, kad teisėjo sveikata pasitaisys bent jau kokiu nors protingai prognozuojamu laikotarpiu. Situacija iš tikrųjų sudėtinga“, – BNS tuomet sakė Teisėjų tarybos pirmininkė.

Pagal Teismų įstatymą, atleisti teisėją iš pareigų dėl sveikatos būklės galima tais atvejais, kai per vienus metus teisėjas serga daugiau kaip 120 kalendorinių dienų iš eilės arba daugiau kaip 140 kalendorinių dienų per pastaruosius dvylika mėnesių, arba kai suserga nepagydoma ar kita ilgalaike liga, kliudančia jam eiti teisėjo pareigas.

A. Abramavičius Aukščiausiajame Teisme dirba nuo 2011 metų. Prieš tai jis ėjo Konstitucinio Teismo teisėjo, prezidento patarėjo, teisingumo ministro padėjėjo pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neigalusis

Neigalusis portretas
Sedbaras nupuso,ir vel privilegijos ,nusipelnusiems gyventi oriai,o,likusiems pakaks neigalumo pensilos.

visi kiti ubagai stipkit be gydymo ...o teisejuj

visi kiti ubagai stipkit be gydymo ...o teisejuj   portretas
kleptomanuj ,kad butu garantuota valstybine pensija kuria gaudamasi jis galetu oriai gydytis Tfiu .....ant jusu susikurto ,,,,teisingumo,,, ir tokiu ,,,teiseju,,,,,....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių