Seimo pirmininkė: tarybų nariams galėtų būti mokamas diferencijuotas fiksuotas atlygis

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad savivaldybių tarybų nariams galėtų būti mokamas fiksuotas atlygis už darbą, diferencijuotas pagal atstovaujamo regiono dydį.

Pasak jos, savivaldybės, taigi ir atlygis tarybų nariams, galėtų būti skirstomi į tris grupes.

„Aš manau, kad vienas iš racionaliausių būdų būtų laikytis savivaldybių suskirstymo į tris grupes, kur pagal savivaldybės dydį, pagal gyventojų skaičių (...) numatyti fiksuotą sumą, tai yra atlygį tarybos nariui“, – TV3 televizijos laidoje „Dėmesio centre su Edmundu Jakilaičiu“ trečiadienį transliuotame interviu sakė Seimo pirmininkė.

Taip ji kalbėjo politikams ieškant būdų užtikrinti didesnį išmokų tarybos nariams skaidrumą.

Visuomenininkas, „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas pastarosiomis savaitėmis skelbia apie galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo išmokomis atvejus. Pagal jo pareiškimus teisėsauga yra pradėjusi kelis ikiteisminius tyrimus.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, kitų didesnių politinių partijų tylėjimas viešinant šiuos duomenis jai nėra suprantamas.

Seimo pirmininkė tvirtino, kad dalis savivaldos politikų dėl abejonių sukėlusių jų išlaidų turės prisiimti tiek teisinę, tiek politinę atsakomybę.

Šiemet kovą Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliktas antikorupcinis vertinimas atskleidė, kad skirtingų savivaldybių tarybos narių gaunamos išmokos už darbą skiriasi 25 kartus, ne visur prašoma išlaidas pagrindžiančių dokumentų, palikta spraga gauti dvigubą atlyginimą.

Pagal dabartinį Vietos savivaldos įstatymą, tarybos nariams mokamas ne nuolatinis atlyginimas, o atlyginama už darbo laiką, kai jie eina savivaldybės tarybos nario pareigas. Kiekviena savivaldybė atskirai patvirtina reglamentą, kuriame numato tokios išmokos dydį, atsiskaitymo tvarką ir tinkamomis pripažintinų išlaidų baigtinį sąrašą.

Taip pat savivaldybės tarybos nariui gali būti skiriama išmoka apmokėti su veikla susijusioms kanceliarinėms, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos ir kitoms išlaidoms Ji gali būti skiriama kas mėnesį ir už ją turi būti atsiskaitoma ne rečiau kaip vieną kartą per tris mėnesius.

STT vertinimu, tarybos savo nuožiūra per plačiai taiko galimas kompensuoti išlaidas, dėl to kai kurios jų gali būti skiriamos nepagrįstai.

Analizė parodė, jog didžiausios savivaldos politikų išlaidos yra susijusios su transportu, dažniausiai – su degalų pirkimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Korupcija yra

Korupcija yra portretas
Tėvynės išdavimas. Tuo labjau kad daromas didžiulis nuostolis Valstybei Kada pradės dirbt teisėsauga ir sodint ne tik vietinius savivaldybių veikėjus o tikrus valstybinius megavagis?

tu kr va

tu kr va portretas
rūpinkis kreivo ir broilerio padarytais milijardiniais nuostoliais ir Lietuvos žmoniu apiplėšimu. Iki dabar jie vyksta su tavo korumpuotos gaujos pritarimu. Akivaizdūs vogimai ir diskriminaciniai banku uabu ir kitų parazitiniu lizdų siautėjimai..O ponia veblena apie miestų tarybas? Tfu bl

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
VAGYS : KUR PROGRESYVINIAI MOKESČIAI ? Kada panaikinsit aferą : nedarbo išmoką , kurios pagalba valstybinė tarnautojų mafija atsiima sumokėtas įmokas valstybei
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių