Šiaulių Prisikėlimo aikštėje miršta šimtamečiai medžiai: pražudė valdininkų neatsakingumas?

  • Teksto dydis:

Rekonstruotoje Šiaulių Prisikėlimo aikštėje ėmė mirti beveik šimtmetį skaičiuojantys istoriniai ąžuolai ir klevai. Juos gelbėdama savivaldybė pasamdė specialistus, praneša LNK.

Šiaulių Prisikėlimo aikštės ąžuolai vadinai spaudos medžiais. Juos 1929 metų gegužę, spaudos atgavimo metinių proga, sodino burmistrai Jackus Sondeckis, Kazimieras Venclauskis, poetas ir knygnešys Jonas Krikščiūnas-Jovaras, „Aušros“ muziejaus įkūrėjas Peliksas Bugailiškis.

Dabar keturi ąžuolai ir du didžiuliai klevai merdėja. Jų šakos ir lapija pradėjo džiūti jau vasarą. Pasak specialistų, medžiai pažeisti ir negauna pakankamai maistinių medžiagų.

„Nusilpsta medžio gyvybingumas, kai jį kažkokiu būdu pažeidžia, jis negauna tiek maisto medžiagų. Lygiai taip pat kaip ir žmogus, kai prastai maitinasi, ir kimba visokios ligos – analogiškai ir čia. Medelis jau nusilpęs, jau jį puola visokie išorės veiksniai“, – aiškino UAB „Arbovita ir Ko“ arboristė Kristina Žalnierukynaitė.

Šiauliečiai vienbalsiai sakė, kad medžių gaila ir juos pražudė neatsakingas valdininkų požiūris rekonstruojant aikštę.

Stop kadras

Pasak specialistų, medžių įkalinimas rekonstruotos aikštės betone, be abejo, turėjo įtakos jų nykimui.

„Šaknys yra nukapotos statybų metu. Taigi medis nėra tik stulpas su viena žemyn augančia šaknimi. Jo šaknys žinote kiek eina? Tiek, kiek lajos aukštis ir dar kelis metrus. Nėra, kad medis turi du tris metrus šaknų arba išvis jų neturi“, – sakė K. Žalnierukynaitė.

Pirmasis medžių gelbėjimo etapas – specialusis genėjimas. Jo metu ne tik pašalinamos pažeistos ir nudžiūvusios šakos, bet siekiama, kad medis įleistų kuo daugiau naujų ūglių. Po to bus vykdomi žemės darbai.

„Atsikasim šaknyną, nuimsime dirvožemio paviršinį sluoksnį, nes aišku, kad jis tikrai gavęs nemažai druskos žiemą. Tai irgi ne sveikata medžiui yra šitas dalykas. Atvešim naujo dirvožemio, užklosim lapuočių mulču, kas yra tikrai didelis gėris“, – kalbėjo K. Žalnierukynaitė.

Šaknys yra nukapotos statybų metu. Taigi medis nėra tik stulpas su viena žemyn augančia šaknimi.

Kol kas neaišku, ar pavyks išgelbėti visus medžius. Jei ne, aikštės architektas Vytenis Rudokas įsitikinęs, kad kai kuriuos reikės atsodinti.

„Aš jau nekalbu apie keturis paminklinius ąžuolus. Jie yra paminkliniai ąžuolai, tai, manau, juos reikėtų atsodinti, jeigu jau taip atsitiktų. O klevai labai stipriai veikia kompoziciškai ir sustabdo mūsų žvilgsnį į Varpo gatvės pusę“, – teigė V. Rudokas.

Specialistai vilties dar nepraranda, tačiau sakė, kad net ir suteikus pirmąją pagalbą medžiais reikės daug rūpintis.

„Bandysim visomis priemonėmis gelbėti, bet vien tuo apsiriboti negalima. Kai mes jau pabaigsime savo darbus, šitie medžiai vasaromis per karščius turės būti laistomi, prižiūrimi, nes nužudyti medį yra labai lengva, bet kad jis atsigautų, prireiks ne vienerių metų“, – sakė K. Žalnierukynaitė.

Šiaulių savivaldybė pirminiam medžių genėjimui išleis kiek daugiau nei 8 tūkst. eurų. Kiek kainuos nuolatinė jų priežiūra, kol kas dar neaišku.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Segx

Segx portretas
Durniam europiniu neduokit,o tai viska isnaikins

cia viskas

cia viskas portretas
Nuo to pinigu lietaus...kuri LT godziai sugere...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių