Siekiant priimti ukrainiečius, rengiamasi didinti darželinukų grupes

Siekiant priimti Ukrainos karo pabėgėlių vaikus, rengiamasi nuo 15 iki 17 vaikų didinti darželinukų grupes, sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

„Ypatingai didžiuosiuose miestuose mums labai trūksta darželio vietų. Priimame tam tikrus sprendimus, jau aptarėme ir rengiame tam tikrus sprendimus dėl higienos normų pakeitimo šiuo laikotarpiu. Padidinsime galimybę darželio grupėje turėti ne 15, o greičiausiai 17 vaikų, tai spręs iš dalies mūsų problemą“, – LRT radijui antradienį sakė ministrė.

J. Šiugždinienės teigimu, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija norėtų, kad šis sprendimas būtų ilgalaikis, nes vaikų darželių problema didmiesčiuose egzistavo ir kiti atvykstant pabėgėliams.

Padidinsime galimybę darželio grupėje turėti ne 15, o greičiausiai 17 vaikų.

Ministrė pabrėžė, jog visi vaikai į darželių grupes užrašyti vaikai kasdien į jas nesusirenka.

Taip pat, pasak jos, rengiami siūlymai dėl mažų darželių steigimo.

Situacija sudėtingiausia didžiuosiuose miestuose, pirmiausia Vilniuje ir Klaipėdoje, kur kuriasi didžioji dalis ukrainiečių. Tai, J. Šiugždinienės teigimu, spręsti rengiamasi siūlant ukrainiečiams pabėgėliams kurtis mažuosiuose miestuose, siūlant ten tiek apgyvendinimą, tiek ugdymosi sąlygas.

Naujausiais Statistikos departamento duomenimis, į Lietuvą iki šiol yra atvykę 34,9 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos, 4 tūkst. iš jų – vaikai iki šešerių metų, dar 11 tūkst. – vaikai nuo šešerių iki 17 metų.

Jau yra galimybė samdyti ukrainiečių mokytojus

J. Šiugždinienė teigia, kad šiuo metu jau yra sudarytos galimybės samdyti ukrainiečių mokytojus, kurie mokys į Lietuvą iš Ukrainos perkeltus vaikus.

„Mokiniams bus sudarytos sąlygos mokytis ukrainiečių kalbos ir literatūros penkias pamokas per savaitę ir jau šiuo metu yra galimybė samdyti ukrainiečių mokytojus“, – antradienį LRT radijui teigė J. Šiugždinienė.

Tas procesas vyksta ir žinome, kad jau yra pateikta nemažai pareiškimų patvirtinti kvalifikaciją, jau Klaipėdos mieste dirba keli mokytojai.

Ministrės teigimu, šiuo metu jau keletas iš Ukrainos karo pabėgusių mokytojų yra įdarbinti, kiti – pateikę prašymus patvirtinti kvalifikaciją.

„Tas procesas vyksta ir žinome, kad jau yra pateikta nemažai pareiškimų patvirtinti kvalifikaciją, jau Klaipėdos mieste dirba keli mokytojai“, – pridūrė ji.

Be to, J. Šiugždinienė akcentuoja, kad ukrainiečiai mokytojai galės įsidarbinti ne vienoje mokykloje.

„Kalbėjome ir su savivaldybėmis, kad gali būti įvairūs sprendimai, gali būti vienas mokytojas kelioms mokykloms ar keli mokytojai savivaldybėje, tai čia tikrai rasime tuos sprendimus. Nebūtinai bus taip, kad mokytojas bus samdomas vienai mokyklai, nes jam ir etato niekaip nesudarytume“, – teigė ministrė.

ELTA primena, kad pirmadienį, siekdama suteikti kuo geresnes galimybes nuo karo bėgančių ukrainiečių vaikams Lietuvoje mokytis savo kalbos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) pakoregavo ugdymo planus: iš Ukrainos perkeltam mokiniui pasirinkus mokytis ukrainiečių kalbą, tam bus skiriamos 5 pamokos per savaitę.

Pamokos ukrainiečių kalbai mokytis gali būti skiriamos perskirstant pamokas mokinio individualiame plane tarp dalykų ir iš mokymosi pagalbai teikti numatytų pamokų. Kiekvienam atvykusiam mokiniui sudaromas individualus ugdymo planas, atsižvelgiant į jo (tėvų, globėjų) lūkesčius, turimą patirtį, pasiekimus.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekarasvaikaidarželiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių