Sūnaus palaikus norinti parsivežti lietuvė apkaltinta prabangos troškimu

  • Teksto dydis:

Šiauliuose gyvenanti Marija gruodžio 10 d. sulaukė skaudžios ir netikėtos žinios iš Prancūzijos – moters sūnus rastas negyvas. Sūnaus palaikus parsigabenti norinti jo motina eina kryžiaus kelius. Moteris jau kreipėsi į „TV Pagalbą“, o dabar prašo padėti visų Lietuvos žmonių.

Lietuvos įmonėms neleidžiama pargabenti lietuvio palaikų, o Prancūzijos įmonės prašo moteriai neįkandamos sumos.

„TV pagalbos“ komandą pasiekė širdį veriantis pagalbos šauksmas: mirusiojo mama prašė padėti sūnaus palaikus parvežti į Lietuvą. Kai „TV Pagalbos“ komanda ėmėsi padėti skaudžią netektį išgyvenančiai Marijai, nė akimirką nesusimąstė, kad ši istorija gali pasisukti tokia netikėta linkme. Šiauliuose esanti laidojimo paslaugas teikianti įmonė sutiko parvežti ir deramai palaidoti mirusį lietuvį. Susisiekusi su reikiamomis institucijomis, įmonė gavo žinią, jog jau gali atvykti paimti palaikų. Tačiau nuvykę į Prancūziją įmonės darbuotojai liko be žado... niekas nesutinka su jais kalbėti ir atsisako atiduoti kūną!

Kūną pargabenti galinti prancūzų įmonė už kūno parvežimą į Lietuvą pareikalavo 4400 eurų. Šiauliuose gyvenančiai moteriai, kurios mėnesio pajamos siekia vos daugiau nei 100 eurų, ši suma yra neįveikiama.

„Pirmą kartą gyvenime susiduriu su tokia situacija, kad mirusio lietuvio palaikų iš užsienio negali atsiimti lietuvių įmonė. Manau, tai yra pasipinigavimas iš svetimšalio nelaimės. Šioje situacijoje pasijutome ne Europos Sąjungos nariais. Ambasados darbuotojai taip pat buvo bejėgiai“, – nusivylęs pasakojo į Prancūziją vykusios lietuvių įmonės vadovas Alvydas Grigolis.

Prancūzijoje laidojimo paslaugas teikiančių įmonių darbą reglamentuojantys įstatymai palaikus leidžia pasiimti tik Prancūzijoje veiklą vykdyti leidimą turinčioms įmonėms. Lietuvių įmonės darbuotojai, nukeliavę tūkstančius kilometrų, grįžo į Lietuvą. Kūną pargabenti galinti prancūzų įmonė už kūno parvežimą į Lietuvą pareikalavo 4400 eurų. Šiauliuose gyvenančiai moteriai, kurios mėnesio pajamos siekia vos daugiau nei 100 eurų, ši suma yra neįveikiama. Prancūzų įmonė, sužinojusi, kad mama neturi tiek pinigų, tesugebėjo pareikšti: „Jeigu neturi pinigų, vadinasi, motina nori per didelės prabangos“.

„Šis pagalbos prašymas vienas sudėtingiausių mano darbo istorijoje. Veriantis motinos širdies skausmas ir bejėgiškumas šitoje situacijoje kėlė įvairių, dviprasmiškų minčių. Nenoras bendrauti su lietuvių įmone ir delsimas spręsti kūno atidavimo klausimą man asmeniškai iškėlė daug klausimų. Vienu metu buvau suabejojęs, ar tik mirusiojo organai negalėjo būti parduoti transplantacijai“, – mintimis dalijosi „TV Pagalbos“ narys Arnas Švilpauskas.

Geros valios žmonių dėka jau paaukota didelė pinigų suma – trūksta tik 600 eurų, kad Marija, kuri nematė sūnaus pusantrų metų, galėtų bent jau tinkamai su juo atsisveikinti. „Noriu tik apkabinti sūnų, o jo sūnus nori apkabinti savo tėvą. Mano sūnus išsiskyręs ir Prancūzijoje mėgino susikurti naują gyvenimą. Jis žadėjo sugrįžti... sugrįš, tik ne toks, kokio tikėjausi“, – graudinosi mirusio lietuvio mama Marija.

Laidos kūrėjai kreipiasi į visus Lietuvos gyventojus prašydami pagalbos: „Gruodžio 10 dieną svetimoje šalyje mirusio lietuvio palaikai kol kas neranda vietos... Mirusiojo mama skausme ir liūdesyje bei nežinioje gyvena beveik mėnesį laiko. Prašome Jūsų – padėkite, kiek galite, pinigus pervesdami į mamos Marijos Jankūnienės sąskaitą: LT 73 7300 0101 3361 2265.“

„TV Pagalba“ – darbo dienomis 16.30 val. per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rina

Rina portretas
tadai,paniurėli...:)

tadas

tadas portretas
rina, o tu vietoje panaudojai sypsenele, ar tu kaip katazina visada issisiepus?

Rina

Rina portretas
Kai kurie supranta tik savo nelaimes,o kitų svetimos...O gaila :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių