Švietimo ministerija: kadetus galės ugdyti visos to norinčios gimnazijos

  • Teksto dydis:

Kadetus galės ugdyti visos to norinčios ir tam pasiruošusios savivaldybių bei valstybės gimnazijos, teigia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Ji su Krašto apsaugos ministerija parengė nacionalinę Kadetų ugdymo programą.

Pagal ją, kadetai galės būti rengiami nuo pradinių klasių arba nuo penktos klasės.

Savivaldybės mokykla, norinti įdiegti Kadetų ugdymo programą, turės gauti švietimo, mokslo ir sporto bei krašto apsaugos ministrų sutikimus.

Vienas iš reikalavimų – joje turi mokytis ne mažiau kaip 20 proc. mokinių, kurių gyvenamoji vieta yra kitos savivaldybės teritorija, nei yra mokykla.

Kadetų ugdymo gimnazija, skirta šalies (regiono) mokiniams, iš valstybės biudžeto galės gauti ne tik mokymo, tačiau ir ūkio lėšas. Tai numatyta 2022 metais pakeistame Švietimo įstatyme.

„Dedame daug pastangų, kad kadetų ugdymas stiprėtų ir plėstųsi. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos iniciatyva prieš porą metų Seimas pakeitė Švietimo įstatymą ir sudarė palankesnes sąlygas steigtis savivaldybių kadetų ugdymo gimnazijoms. Dabar, kai patvirtinome programą, iš esmės galutinai įtvirtinome kadetų ugdymo koncepciją“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ignas Gaižiūnas.  

Kadetų gimnazijose mokiniai, kaip ir įprastose mokyklose, mokysis visų privalomų dalykų, tačiau taip pat bus mokomi pagrindinių krašto gynybos įgūdžių, atsparumo grėsmėms, lyderystės ir kitų kompetencijų. Jie kryptingai stiprins tam tikras charakterio savybes: drąsą, ryžtą, atsakingumą, ištvermę.

Kadetų ugdyme bus akcentuojama ne tiktai fizinė ištvermė, bet ir vertybinis ugdymas: pagarba ir lojalumas valstybei ir tautai, jos istorijai ir tradicijoms, demokratijai, pozityviam nusiteikimui keisti Lietuvą, kūrybiškai atsakyti į šiuolaikinio pasaulio iššūkius.

Dabar kadetus pagal Sausumos kadetų ugdymo sampratos elementus rengia Kaune įsikūręs Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjus, o pagal Jūrų kadetų ugdymo sampratos elementus – Klaipėdoje veikianti Klaipėdos jūrų kadetų mokykla. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kadetai

Kadetai portretas
Puiku, Klaipėdoje kadetų mokykla gali būti gimnazijos filialu, vaikų nedaug ir prestižo nerasta. Pabėgome iš jos.

Anonimas

Anonimas portretas
pusdurnius gales ugdyti bet kas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių