A. Tapinas – apie naują pirkinį Ukrainai

  • Teksto dydis:

Žurnalistas ir visuomenininkas Andrius Tapinas pranešė apie dar vieną pirkinį, skirtą Ukrainai.

„Siurrealu. Aš guliu įkaitusiame Nidos pliaže, išsimaudau ir tada susijungiu į vaizdo pokalbį su Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgų pulkininku, kuris grįžo iš naktinės misijos ir turi 10 minučių langą paaiškinti, kodėl jiems reikia ir kaip naudos naujausią mūsų pirkinį. O pirkiniui ruošėmės atsakingai – konsultavomės ne tik su Ukrainos SOPais, pardavėjais, bet ir NATO pajėgų konsultantais. Viena iš problemų, su kuria Afganistane susidūrė amerikiečiai, – daug dronų, šimtai metų (taip, metų) filmuotos medžiagos ir jokios galimybės ją sisteminti, nes viskas lieka dronų operatorių kompiuteriuose. Ta pati situacija ir Ukrainoje. Todėl iš „Threod“ mes perkam modernų duomenų centrą, kuris leis į vieną sistemą sujungti visus Ukrainos kariuomenės dronus, kurie atitinka NATO standartus – mūsų Magylas, Bayraktarus, Pumas ir kitus. Kitaip tariant, šimtų milijonų dolerių vertės ginkluotė pradės dirbti ne tik autonomiškai, bet ir padedama viena kitai“, – feisbuke sekmadienį rašė A. Tapinas.

Anot žurnalisto, „Threod“ jau pavadino sistemą „Magyla700“ ir ji saugos duomenis saugioje geolokacijoje, suteiks galimybę paieškai pagal koordinates, leis stebėti ir koordinuoti realiu laiku iki dešimties dronų veiksmus, apžvelgti taikinio teritoriją skirtingais laiko periodais, generuoti ir dalintis žvalgybos raportais.

„Sistemą perduodam Ukrainos spec-ops pajėgoms Ukrainos Didvyrio vardą turinčio pajėgų brigados generolo Oleksandro Trepako prašymu. „Magyla700“ leis Ukrainos SOP 24 val. septynias dienas per savaitę stebėti jų grupių veiksmus, vykdyti operatyvinę kontrolę, padidinti vertingų taikinių (Rusijos vadovavimo punktų, artilerijos, MLRS) apšaudymo taiklumą. Sistemos vertė – 440 tūkst. eurų. Pirminis apmokėjimas jau padarytas, sistema netrukus bus perduota Ukrainos SOPams ir pradėti apmokymai. Virš Nidos – žydras dangus, virš Kyjivo – juodi dūmai po šios dienos atakų. Mes kol kas pinigų nerenkam, bet visi, kurie šiandien smagiai leidžiate laiką, nesijauskite kalti, bet vakare perveskit į „Blue/Yellow“ arba Oleg Surajev 1K paramos fondą. P.S. „Magyla-1“ ir „Magyla-2“ – jau fronte ir turėjo pirmuosius susidūrimus su Rusijos pajėgomis. Detalių negaliu pasakoti, bet abu mūsų dronai toliau tęs kovą“, – įrašą baigė visuomenininkas.


Šiame straipsnyje: andrius tapinasUkrainakaras Ukrainojeduomenų centraspagalba ukrainiečims

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių