A. Tapinas atskleidė, kas bus nupirkta Ukrainai iš dalies „Bayraktarui“ suaukotų lėšų (papildyta)

  • Teksto dydis:

Žurnalistas ir visuomenininkas Andrius Tapinas pranešė, kad jau nuspręsta, kam bus išleista dalis lėšų, lietuvių ir kitų šalių piliečių suaukotų bepiločiam dronui pirkti, ir jį paskirti kovojančiai Ukrainai. 

Kaip jau esame skelbę, dronui buvo užsimota surinkti 5 mln. eurų. Į „Laisvės TV“ sąskaitą šiam tikslui iš viso sukrito beveik 6 mln. eurų, tačiau „Bayraktar“ gamintojas Turkijos bendrovė „Baykar“ nusprendė droną padovanoti.

Tereikia susimokėti 1,5 mln. eurų, už kuriuos dronas bus pilnai apginkluotas.

„Gerai savaitės pabaigai – sutarta dėl pirmojo didelio pirkinio iš „Bayraktaro“ pinigų. Kai nekariauja Ukrainos fronte, Daniel Lupshitz Estijoje prižiūri, kaip sekasi mūsų Magyloms, apmokomiems pilotams ir derasi su estais. Tai mūsų Magyla-1 ir Magyla-2 nebus vienišos. Pasiekėm susitarimą, kad perkam dar keturis tokius dronus, tad Ukrainos artilerijos ugnį koreguos jau šešių Magylų eskadrilė“, – pranešė A. Tapinas.

Ukrainos artilerijos ugnį koreguos jau šešių Magylų eskadrilė.

Magyla-3 ir Magyla-4, anot jo, keliaus į frontą iš karto su pirmosiomis dviem sesėm, o penktosios ir šeštosios teks palaukti du mėnesius.

„Kas nežino – mes visi nusipirkome šešis itin modernius žvalgybinius EOS C-VTOL dronus, kurie yra varomi elektra, palieka minimalų šiluminį pėdsaką, pakyla ir leidžiasi, kur nori, lazeriu koreguoja taikinį ir atsiveda paskui save artilerijos audrą. Į eskadrilę estai dar pridės specialią anteną, kuri klaidina priešą maskuodama nutūpimo-pakilimo ir piloto buvimo vietas bei atsarginių detalių komplektaciją“, – vardijo A. Tapinas, pridūręs, kad jau ir patys estai savo paukščius vadina nebe EOS, o Magylomis.

Jis nurodė, kad naujojo sandorio vertė – 660 tūkst. eurų (dar 330 tūkst. eurų jau sumokėti iš ankstesnio lėšų rinkimo Magyloms).

Lietuvių perkamas „Bayraktaras“/KAM nuotr.

Penktadienio vakarą A. Tapinas pasidalijo ir kitomis geromis naujienomis. „Ukrainos kariams žiauriai reikia antidroninių patrankų, kad galėtų gintis ir išmušti akis rusų artilerijai. Ypač lietuviškų „EDM4S Sky Wiperių“. Ukrainos gynybos ir karo atašė Lietuvoje suskaičiavo, kad minimaliems visos Ukrainos kariuomenės poreikiams reikėtų maždaug 230 tokių patrankų. Aišku, geriau būtų 500, bet čia jau būtų bent minimalus paskirstymas per dalinius. Tačiau ir dešimt jau būtų didelė pagalba. Dešimt. Ką tik pasiekėme susitarimą su lietuviška „NT Service“ įmone, kad perkame iš jų 100 „EDM4S Sky Wiperių“, o „NT Service“ dovanoja dar 10 tokių patrankų, „3 SkyWiper“ kupolus, skirtus gintis nuo dronų spiečiaus ir Ukrainos kariuomenės pageidautą kryptinį navigacijos slopintuvą, talpinamą ant automobilio“, – skelbia visuomenininkas.

Pirkinio vertė – 1 500 000 eurų be PVM.

„Ir su 110 antidronų patrankų mūsų surinktais pinigais padengsim faktiškai  pusę minimalaus Ukrainos kariuomenės poreikio. Pirmi 10 „Sky Wiperių“ iškeliaus į Ukrainą tik pasirašius sutartį, o kiti eis atskirais blokais po 10 ar po 20, kai tik bus pagaminami. „NT Service“ turėtų viską pagaminti per pustrečio mėnesio, bet labai stengsis greičiau. Ir – Lietuvos ambasados Ukrainos gynybos atašė pavaduotojo dėka (Valdemarai Sarapinai – ambasadoriau, jūsų komanda Kijeve puiki) – turime tiesioginį kontaktą su pačiu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadu Valerijumi Zalužnu ir jo prašymą dėl antidroninių patrankų, kuriame jau nurodyti konkretūs daliniai, kam atiteks patrankos. Dalinių numeriai koduoti, nesijaudinkit. Mes žinosim ir viską įteiksim kariams į rankas. Pasak kariuomenės vado, toks kiekis patrankų gali kardinaliai pakeisti situaciją“, – rašė A. Tapinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių