Teisingumo ministerija keičia pažeidimų dėl asmens duomenų nagrinėjimo tvarką

  • Teksto dydis:

Reaguodama į susidariusią situaciją dėl žurnalistinio projekto „Karštos pėdos“, Teisingumo ministerija siekia pakeisti pažeidimų dėl asmens duomenų nagrinėjimo tvarką.

Ministerija pirmadienį parengė ir teikia derinti įsakymą dėl asmens duomenų apsaugos priežiūros institucijų vykdomo pažeidimų nagrinėjimo Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai (ŽEIT) bei Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai (VDAI).

Jame numatoma, kad kai tyrimo metu surinktos informacijos pagrindu kyla abejonių dėl asmens tvarkymo tikslų atitikties nurodytiems tvarkymo tikslams, gavus kitos asmens duomenų apsaugos priežiūros institucijos vertinimą, jog tai priskirtina jos kompetencijai, medžiaga yra perduodama minėtai institucijai.

Tai yra, jei duomenys yra tvarkomi žurnalistikos tikslais ir tą patvirtina ŽEIT, VDAI tyrimas yra perduodamas ŽEIT.

„Puikiai suprantama, kad asmens duomenų apsauga yra viena svarbiausių šiuolaikinės visuomenės vertybių. Akivaizdu, kad šiai dienai lieka nemažai nesureglamentuotų teisinių aspektų, dėl kurių visuomenės teisės žinoti ir duomenų apsaugos suderinimas tebėra nemažas iššūkis“, – pranešime sakė teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Akivaizdu, kad šiai dienai lieka nemažai nesureglamentuotų teisinių aspektų, dėl kurių visuomenės teisės žinoti ir duomenų apsaugos suderinimas tebėra nemažas iššūkis.

VDAI vasario pabaigoje turi nuspręsti, ar skirti baudą žurnalistinio projekto „Karštos pėdos“ autoriams – tiriamosios žurnalistikos centrui „Siena“ ir Nacionaliniam socialinės integracijos institutui, įgyvendinančiam programą „Media4change“.

Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai dėl „Karštos pėdos“ tvarkomų asmens duomenų, VDAI pernai dėl to pradėjo tyrimą, mat stebėsenos metu gautos informacijos institucijai nepakako įsitikinti asmens duomenų tvarkymo teisėtumu.

Projekto autorių tuomet paprašyta pateikti papildomą informaciją, o jos nesulaukus – pradėta baudos skyrimo procedūra.

Projekto autorių teigimu, pagal Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą inspekcija tikrinti „Karštų pėdų“ iniciatyvos neturi įgaliojimų.

„Karštų pėdų“ iniciatoriai taip pat nurodo sulaukę inspekcijos nurodymų pateikti informaciją apie sutartis dėl viešų duomenų naudojimo žurnalistiniais tikslais, klausimų, ar informuoti vieši asmenys apie jų naudojamus viešus duomenis, ar atliktas poveikio tyrimas.

Susidariusią situaciją E. Dobrovolska penktadienį aptarė su VDAI direktoriumi Raimondu Andrijausku.

Anot ministerijos, naujasis reglamentavimas turėtų išspręsti kompetencijų pasidalinimo klausimus, galiotų ir jau pradėtiems tyrimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių