Tūkstantines sąskaitas už šildymą gavo ir bažnyčios: žmonės mano, kad anokia čia joms našta

  • Teksto dydis:

Didžiulius pastatus apšildyti nėra pigu – tūkstantines sąskaitas už šildymą gavo ir bažnyčios, praneša LNK.

Vilniaus arkikatedros klebonas vieno mygtuko paspaudimu telefone įjungia Šv. Kazimiero koplyčios apšvietimą. Sistema labai patogi, moderni, pritaikyta bažnyčiai ir leidžia sutaupyti.

Tūkstantinės sąskaitos

Kas kita – šventovės šildymo sistema. Prišildyti reikia daugiau nei pusantro tūkstančio kvadratinių metrų. Aukštos lubos, atviros durys, vėsūs orai greitai suka centrinio šildymo skaitiklius.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Paskutinės sąskaitos, kaip ir kitų vartotojų, gruodį išaugo dvigubai.

„Gyvename Žemėje, o ne Dangaus karalystėje. Paskutinė sąskaita už gruodžio mėnesio šildymą – beveik 2,6 tūkst. eurų“, – vardija Vilniaus arkikatedros bazilikos administratorius kun. Virginijus Česnulevičius.

Klebonas priduria, kad sąskaitoje – ne visa realybė. Jau kuris laikas šildoma tik dalis Katedros.

„Stengiamės tik vienas duris atidaryti. Gaila choristų, kurie gieda, nes jie sako, kad rankos šąla“, – vardijo kun. V. Česnulevičius.

Išaugusių sąskaitų už šildymą negavo tik mažos kaimų bažnyčios. Ir ne dėl to, kad taupiai gyveno. Jos tiesiog nešildomos.

Kitoms, už gautą šilumą, kuri bažnyčiose nelabai ir juntama, teks pakloti tūkstančius.

„3,3 tūkst. eurų už gruodžio mėnesį. O praėjusiais metais tokiu metu buvo maždaug 2,1 tūkst. eurų. Paskaičiavau, kad maždaug 50 proc. daugiau mokame už šildymą“, – pasakojo Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos klebonas kun. Romualdas Zdanys.

Ruošėsi iš anksto

Išaugsiančioms energijos išteklių kainoms bažnyčios sako ruošėsi dar vasarą. Žinojo, kad teks mokėti daugiau, todėl taupė, kažko atsisakė.

„Nukenčia, sakyčiau, veikla su žmonėmis. Kur galėdavome leisti piligriminėms kelionėms, stovykloms, tai dabar praktiškai visą tai esame apkarpę“, – kalbėjo kun. V. Česnulevičius.

Man atrodo, kad bažnyčia ir taip turbūt turi daugiau pinigų, nes ji nemoka mokesčių kaip visi.

Žmonėms iš šalies atrodo, kad bažnyčiai didelės sąskaitos neturėtų būti našta.

„Man atrodo, kad bažnyčia ir taip turbūt turi daugiau pinigų, nes ji nemoka mokesčių kaip visi. O paslaugas teikia. Tai, greičiausiai, jai tai yra lengviausia našta“, – savo nuomonę dėstė žurnalistų kalbinta moteris.

Dar viena pašnekovė teigė: „Tikriausiai parapijiečiai nelabai suneša. Tai nebent iš Dievo palaimos.“

Katedra ir kitos bažnyčios išsilaiko iš sekmadieninių tikinčiųjų aukų. Jomis ne tik sąskaitas apmoka. Arkikatedros klebonas sako, kad teks ne vieną tūkstantį pakloti neseniai vėtros nuplėštam stogui tvarkyti.

Aukoja rečiau, bet daugiau

Bažnyčios atstovai sako pastebėję, kad dabar aukojama rečiau, bet didesnes sumas.

„Po pandemijos pastebėjome, kad rinkliavos padidėjo. Tačiau nepamirškime, kad buvo mėnesių, kada visai tų rinkliavų nebuvo“, – teigė kun. R. Zdanys.

Nemažai bažnyčių dairosi alternatyvų centriniam šildymui ir ieško būdų, kaip Dievo namus pritaikyti modernioms technologijoms.

Nauja, Pilaitės mikrorajone esanti bažnyčia už gruodį taip pat gavo beveik 6 tūkst. eurų sąskaitą. Bet viliasi, kad kitos žiemos bus lengvesnės. Bažnyčioje jau baigiamas įrengti geoterminis šildymas, o ant stogo turėtų būti sumontuoti saulės kolektoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk Dievas nesušala sėdėdamas ant d e b e s ė l i o ,

juk Dievas  nesušala sėdėdamas ant d e b e s ė l i o , portretas
sekite jo pavyzdžiu ir neaimanuokite.

apsirenkime š i l č i a u ir

apsirenkime š i l č i a u ir portretas
mokėsime m a ž i a u - juk šilta KURTKĖ netrukdo melstis .Turime suvokti , jog p r a b a n g a gyvenime--visur b r a n g i .

Jonynas

Jonynas portretas
Davatkos ir bukas valstieciu luomas skundziasi, kad mazos pensijos ar pasalpos, taciau jiems nieko pries atiduoti 1/4-1/3 savo pasalpu baznucia islaikyti. Bukas prastuomene.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių