Už bažnyčios šildymą ir elektrą – tūkstantinės sąskaitos: tikisi, kad sumokėti padės ir tikintieji

  • Teksto dydis:

Sekmadienį Šiaulių šv. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje mišios aukojamos įprastai – žmonių daug, visi meldėsi šviesioje ir šiltoje patalpoje, praneša LNK.

Deja, už viso šio komforto slypi didžiulės sąskaitos. Vien už gruodį parapijai už šildymą reikia atseikėti pusseptinto tūkstančio eurų, o už elektrą – dar tūkstantį. Sumos kleboną gąsdina, bet išjungti šildymo neplanuoja.

„Nenorime užšalti. Būtų jau necivilizuota, nepagarba žmonėms. Labai mažai bažnyčių Lietuvoje yra šildomos – labai mažai. Kitos bažnyčios net elektrą išjungia“, – kalbėjo klebonas Gintaras Antanas Jonikas.

Žmonės sako, kad šiluma kaulų nelaužo. Tad šildymu bažnyčioje džiaugiasi. „Draugė buvo per Kūčias. Mirė sūnėnas. Sakė, kad šalta. Siaubas. Taip sušalo, kad susirgo. O čia ateini – malonu šilta“, – pasakojo bažnyčios lankytoja.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Visada smagiau, kai šilčiau, – jaukiau“, – jai antrino kita moteris.

Vieną sekmadienį per mėnesį aukos bažnyčioje renkamos būtent elektros ir šildymo sąskaitoms padengti. Jei pinigų nepakanka, parapija prideda iš sukauptų lėšų. Klebonas sako, kad šaltajam sezonui ruošiasi iš anksto.

„Mes, kunigai, irgi pasitaupome, irgi pasimažiname. Visi stengiamės prisidėti. Tas užtekimas toks... Gyvename pagal kišenę, kitaip sakant. Kiek mes galime, tiek mes ir suvartojame“, – atviravo klebonas G. A. Jonikas.

Žmonės tikina mielai aukojantys bažnyčiai po kelis eurus. Ir nors infliacija palietė visus, supranta, jog bažnyčią išlaiko tikintieji. „Dažnai lankausi ir dažnai girdžiu tuos dalykus, ne pirmi metai“, – teigė kalbinta vyresnio amžiaus moteris.

„Kiekvieną sekmadienį lankomės. Malonu, kai bažnyčioje yra šilta, tai mes mielai paaukojame“, – tarstelėjo kita.

„Labai daug buvo už šildymą. Niekas nepakėlė pensijos, tai galvoju, kaip čia reikės... Kai rinks kunigas, duosiu“, – sakė dar viena tikinčioji.

„Aukoju, aišku, aukoju, kada galiu, – ir penkis ir dešimt eurų, šiandien tik du atsinešiau. Jei neprisidėsime, kas išlaikys? Kas padės?“ – retoriškai klausė kita pašnekovė.

Daug metų Amerikoje gyvenęs klebonas Lietuvoje ant tikinčiųjų permestą bažnyčių išlaikymą kritikuoja. „Bažnyčia kiekvieną sekmadienį renka aukas, nes negauna jokių kitų pajamų – nei iš Vyriausybės, nei iš rajono, nei iš miesto. Bažnyčia išsilaiko iš tikinčiųjų aukų. Tai kiekvieną sekmadienį yra daroma rinkliava“, – aiškono klebonas G. A. Jonikas.

Visos sausio 15 dieną, taip pat vasario ir kovo mėnesiais surinktos aukos bus skirtos elektros ir šildymo sąskaitoms padengti. Tačiau akivaizdu, kad bažnyčiai teks prisidėti ir pačiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žmogus

Žmogus portretas
parduokit savo prabangias mašinas ir bus ;pinigų.

KODĖL

KODĖL   portretas
UAB bažnyčia nemoka jokių mokesčių???????????????????????????????????????????????????????????

Anna

Anna portretas
Nei gėdos,nei sarmatos daugelis neturi rašinėdami tokius komentarus.Visiški bedieviai.nekatalikai.Dažnai kunigams reikia kelias parapijas aptarnaut,tai norėtumėt,kad jie su geldom važinėtų.Visi nori šiltų ,išpuoštų bažnyčių,bet būtų gerai visa tai gauti už dyką.Stengiuosi 10%pajamų atiduoti bažnyčiai ir man smagu,kad klebonas su normalia mašina važinėja,kad bažnyčioj šilta.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių