V. Semeška apie derybas dėl „Bayraktaro“: turkai sakė yra sužavėti to, ką Lietuva padarė

Iš derybų dėl kovinio drono „Bayraktar“ įsigijimo sugrįžęs krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška pasakojo, esą derybos su Turkija, nors ir įvyko sėkmingai, tačiau jos nebuvo lengvos. Pasak V. Semeškos, Turkija nurodė neturinti „moralinės teisės priimti į savo sąskaitą“ visuomenės surinktų lėšų, todėl paprašė lėšas nukreipti humanitariniais tikslais.

„Derybos nebuvo lengvos, derybos buvo įspūdingos. (...) Pagrindinis tikslas buvo padėti kuo daugiau Ukrainai, ir tai yra tikrai puikus pasiekimas, kad ir pinigai lieka Lietuvoje, ir turėsime droną, kuris buvo Lietuvos visuomenės svajotas“, – penktadienį Krašto apsaugos ministerijoje kalbėjo V. Semeška.

Pasakodamas apie vykusias derybas, V. Semeška pažymėjo, kad visų pirma buvo sudaryta sutartis su gynybos agentūros prezidentu prof. Ismailu Demiru dėl bendradarbiavimo gynybos pramonės srityje su Lietuvos krašto apsaugos ministerija.

„Jis uždegė žalią šviesą, kad mes vėliau galėtume susitarti su pramone“, – nurodė S. Semeška bei pridūrė, kad jau kitą dieną prasidėjo derybos Stambule.

Ir labai aiškiai pasakė, kad tą, ką visuomenė padarė, mes neturime moralinės teisės priimti į savo sąskaitą, mes jums dovanojame „Bayraktarą“, o tas lėšas prašome, kad jūs nukreiptumėte humanitariniams tikslams.

„Vyko žaibiškos derybos su gamykla, mes turėjome keletą valandų, vėliau jau buvo numatytas skrydis. Iš dviejų pusių buvau apsodintas dviem akcininkais, kaip aš juos pavadinau, broliais „Bayraktarais“. Ir vienas kalbėjo į vieną ausį, kitas – į kitą, buvo sunku suprasti ir susivokti, bet staiga mums labai aiškiai pasakė, kad jie yra neapsakomai sužavėti to, ką Lietuva padarė (...). Ir labai aiškiai pasakė, kad tą, ką visuomenė padarė, mes neturime moralinės teisės priimti į savo sąskaitą, mes jums dovanojame „Bayraktarą“, o tas lėšas prašome, kad jūs nukreiptumėte humanitariniams tikslams“, – pasakojo viceministras.

„Džiugus sprendimas buvo jų prisidėti „Bayraktaru“, atsisakyti Lietuvos surinktų pinigų ir nukreipti humanitariniams tikslams“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad visuomenininkas Andrius Tapinas inicijavo paramos Ukrainai akciją, kurios tikslas buvo surinkti 5 mln. eurų koviniam dronui „Bayraktar“ įsigyti. Šios lėšos buvo surinktos per tris dienas. Kovinį droną „Bayraktar“ ketinama padovanoti nuo Rusijos agresijos besiginančiai Ukrainai.

Į Turkiją tartis dėl kovinio drono pirkimo antradienį vyko krašto apsaugos viceministras V. Semeška.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ketvirtadienį pranešė, kad Turkija ir dronų gamintojas dovanoja Lietuvai moderniausios komplektacijos kovinį droną „Bayraktar TB2“. Jo teigimu, visuomenės surinkta parama dronui, Turkijos prašymu, bus skirta humanitarinei ir kitokiai pagalbai Ukrainai.


Šiame straipsnyje: Vilius SemeškaBayraktarTurkijaderyboskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių