Vadovavimą NATO oro policijos misijai iš ispanų perėmė vengrų kariai

Pasikeitė NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys kariniai kontingentai, vadovavimą misijai perėmė Vengrija, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Oro policijos vienetų pasikeitimo ceremonija penktadienį vyko Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose.

„Gyvename neramiais laikais. Agresorius tęsia karą prieš demokratinę Ukrainą ir pažeidinėja taisyklėmis grindžiamą tarptautinę tvarką. Esame dėkingi Ispanijai, kurios karinės oro pajėgos čia tarnavo su dvigubai daugiau nei įprasta naikintuvų – tai buvo įspūdinga ir reikalinga“, – per renginį kalbėjo krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška.

Sveikindamas Lietuvoje Vengrijos karines oro pajėgas viceministras linkėjo giedro dangaus saugant regioną ateinančius keturis mėnesius.

Dabartinė NATO oro policijos misija – jau 60-oji. Jai vadovausiantys Vengrijos karinių oro pajėgų kariai atvyko į Šiaulius su keturiais naikintuvais „JAS 39 Gripen“. Vengrai oro policijos misijoje Baltijos valstybėse dalyvauja trečią kartą, Baltijos šalių oro erdvę jie saugojo ir 2015 bei 2019 metais.

Iki šiol Ispanijos vadovaujamą misiją Lietuvoje stiprinusios Čekijos karinės oro pajėgos lieka Šiauliuose dar dviem mėnesiams. Baltijos šalių oro erdvę Čekija saugo su penkiais naikintuvais „JAS 39 Gripen“. Iš viso misiją sustiprina apie 130 čekų karių.

Misiją pabaigę Ispanijos kariai oro erdvės apsaugą vykdė su aštuoniais naikintuvais F-18. Misijoje dalyvavo apie 200 karių, tarp kurių – lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistai.

NATO oro policijos misijos sustiprinimą iš Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Amaryje su „Eurofighter“ naikintuvais nuo šiol vykdys Vokietijos karinės oro pajėgos. Tuo metu Italijos karinės oro pajėgos savo „Eurofighter“ naikintuvais pirmą kartą stiprins misiją iš Lenkijos karinių oro pajėgų bazės Malborke.

Rusijai tęsiant karą Ukrainoje, NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys naikintuvai ne tik kyla atpažinti ir lydėti skrydžio taisykles tarptautinėje erdvėje virš Baltijos jūros pažeidusius Rusijos karinius orlaivius, bet ir patruliuoja palei Baltijos šalių oro erdvės sieną su Rusija ir Baltarusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Atpenės Lietuva iš lietuvos žmonių pinigų.

Anonimas

Anonimas portretas
Kokie čia kariai, suvarge vyrukai.Nejuokinkite pasaulio.

Sumazes

Sumazes portretas
tusciu San Miguel buteliu,padauges Keckemet. Va ir visas skirtumas...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių