Vaiko teisių gynėjai siūlo perkelti Vaikų dienos minėjimą: birželio 1-oji – sovietinė

  • Teksto dydis:

Vaiko teisių gynėjai kreipėsi į Tarpžinybinę vaiko gerovės tarybą siūlydami iš įsimintinų dienų kalendoriaus išbraukti Tarptautinę vaikų gynimo dieną, minimą birželio 1-ąją.

Vietoj šios sovietinę kilmę turinčios šventės siūloma į minėti Pasaulinę vaiko teisių apsaugos dieną, pasaulyje švenčiamą lapkričio 20-ąją, bei Vaiko dieną, kuri galėtų būti minima trečiąjį gegužės penktadienį.

Kaip trečiadienį pranešė Valstybinė vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, siūlymas teikiamas po konsultacijos su socialiniais partneriais, atsižvelgiant į šių švenčių atsiradimo aplinkybes bei šių dienų aktualijas.

„Paminėti vaiko dieną svarbu taip pat, kaip ir mamos ar tėčio dieną. Tačiau šiai šventei pasirinkta diena turi didelę reikšmę. Šiuo metu švenčiame sovietmečiu atsiradusią ir komunistinės organizacijos inicijuotą šventę, – sako tarnybos vadovė Ilmos Skuodienė. – Kitaip tariant, mes vis dar švenčiame šventę kartu su agresore valstybe, kuri šiuo metu žudo, grobia ir leidžia nelegaliai įvaikinti Ukrainos vaikus.“

Kitaip tariant, mes vis dar švenčiame šventę kartu su agresore valstybe, kuri šiuo metu žudo, grobia ir leidžia nelegaliai įvaikinti Ukrainos vaikus.

Tarnybos duomenimis, šiuo metu minimos Tarptautinės vaikų gynimo dienos ištakos siejamos su 1925 metais Ženevoje įvykusia Pasauline vaikų gerovės konferencija, kurioje įvairios pasaulio šalys pritarė idėjai minėti Tarptautinę vaikų gynimo dieną. Ja turėjo būti siekiama pabrėžti vaikų teisių svarbą ir problemas, tačiau nebuvo nustatyta konkreti rekomenduojama data, kada turėtų būti švenčiama Tarptautinė vaikų gynimo diena. 

Po 1949 metais Maskvoje įvykusios Tarptautinės moterų konferencijos Sovietų Sąjungoje, 1950 metų birželio 1 dieną pirmąkart buvo paminėta Tarptautinė vaikų gynimo diena. Iki šių dienų Tarptautinė vaikų gynimo diena minima Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Rytų Europos valstybių, pavyzdžiui Baltarusijoje, Bulgarijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje bei komunistinėse valstybėse – Kinijoje, Šiaurės Korėjoje.

Daugelyje Vakarų šalių, tokių kaip Airija, Graikija, Ispanija, Italija, Kroatija, Kipras, Nyderlandai, Prancūzija, Danija, Suomija, Švedija Pasauline vaiko teisių apsaugos diena laikoma lapkričio 20-oji – diena, kai 1959 metais buvo priimta Jungtinių Tautų vaiko teisių deklaracija bei 1989 metais priimta Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencija.

Lietuvos Seimas Vaiko teisių konvenciją ratifikavo 1995 metais.

Pasaulinė vaiko teisių apsaugos diena skirta dėmesiui į vaiko teisių problemas atkreipti. Pasak tarnybos, šios dienos minėjimas įprasmina siekį skatinti visų pasaulio vaikų augimą visuotinėje taikoje bei vienybėje ir ugdyti suvokimą, jog visuomenės ir bendruomenės atsakingos už tai, kad būtų gerbiamos ir ginamos vaikų teisės.

Kaip teigiame pranešimu, Lietuva, kaip ir kitos Jungtinių Tautų valstybės narės, minėdama šią dieną, siųstų žinutę, jog įsipareigoja vaikams užtikrinti lygias teises į priežiūrą, meilę, supratimą, maistą, mediciną, nemokamą mokslą ir apsaugą nuo smurto, nepaisant jų rasės, lyties, religijos, nacionalinės ar socialinės kilmės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saulis

saulis portretas
Proto ubagynu LT jau patapo, kai valdo šizofrenikai ir puspročiai

Janina

Janina portretas
Jau durniau išsigalvoti vaikų teisės negali,kokia čia sovietinė diena,kuo pasireiškia,kad vasaros pradžia,rudenyja ta diena bus kitokia,jau nežino ko prisigalvoti,rūpinkitės,kad vaikų gerovė būtų geresnė,kad jų niekas neprievartautų,kad tarp geriančių tėvų negyventų,o ne dienas kilnokite

Kas dar durniau pasiūlys?

Kas dar durniau pasiūlys? portretas
Ka jie vartoja?
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių