A. Bilotaitė pristatė priedangų ženklą: įvardijo, kiek žmonių galėtų pasislėpti

Lietuvoje iš viso yra apie 1,8 tūkst. pastatų, kurie galėtų tapti priedangomis karinių veiksmų, oro pavojaus atveju žmonėms, pasislėpti juose galėtų apie 17 proc. Lietuvos gyventojų, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Šiauliuose ketvirtadienį pristatydama naują kolektyvinės priedangos, skirtos trumpam prisiglausti kilus oro pavojui, ženklinimą, ji priminė, kad Lietuvoje yra apie 1800 kolektyvinės apsaugos statinių, skirtų ekstremalioms situacijoms. Dalis šių pastatų, pasak ministrės, taip pat gali būti naudojama ir priedangai.

Anot jos, tiek kolektyvinės apsaugos statinių, tiek priedangų yra maždaug po 1,8 tūkst., tačiau ministrė pabrėžė, kad abiem tikslams gali būti naudojama tik per 500 pastatų.

„Tuose pačiuose kolektyvinės apsaugos statiniuose yra apie 500 pastatų, kurie taip pat yra ir priedangos (...), bet po to, kai mes kreipėmės į savivaldybes, buvo identifikuota dar per 1200 naujų objektų, kurie atitinka priedangos kriterijus. Bet tai nėra galutinis skaičius, nes informacija nuolatos atnaujinama ir bus toliau, matyt pateikiama“, – žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

„Apie 17 proc. Lietuvos žmonių galėtų pasislėpti. Bet, žinoma, tai nėra pakankamas skaičius. Kadangi Vidaus reikalų ministerija yra paruošusi Civilinės saugos koncepciją, ji artimiausiu metu bus pristatyta, joje yra suformuluotas tikslas, kad 50 proc. Lietuvos gyventojų ateityje galėtų pasislėpti priedangose“, – pridūrė ji.

Vien Šiauliuose, pasak ministrės, yra 34 objektai, atitinkantys priedangos kriterijus, Šiaulių rajone jų yra dar 11.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) inventorizuoti pastatus ir galimas saugias priedangas pažymėti naujais ženklais savivaldybių paprašė prieš porą mėnesių.

E. Ovčarenko / BNS nuotr.

A. Bilotaitė taip pat sakė, kad siekiant stiprinti civilinės ir karinės saugos pasirengimą, Seime šiuo metu svarstomas naujas integruotas krizių valdymo modelis.

Apie 17 proc. Lietuvos žmonių galėtų pasislėpti. Bet, žinoma, tai nėra pakankamas skaičius.

Jis be kita ko, įpareigotų nekilnojamojo turto vystytojus įrengti priedangas statant visuomeninės paskirties pastatus, kuriuose būtų per 100 žmonių, ir aukštesnius nei penkių aukštų gyvenamuosius pastatus.

VRM parengė ir civilinės saugos koncepciją, ją tikimasi pristatyti rugpjūčio pabaigoje.

Ministrė akcentavo, kad priedangos tėra „trumpalaikis būdas pasislėpti“, o Lietuvai svarbiausia investuoti į savo gynybą, kliautis NATO partneriais, bet kartu ir „ruoštis galimiems scenarijams“.

Artimiausiu metu civilinės saugos institucijos ir kariuomenė žada rengti bendras pratybas, treniruojantis pagal scenarijų, numatantį gyventojų evakuaciją.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius pabrėžė, kad kolektyvinės saugos statiniai skirti kilus ekstremalioms situacijoms, pavyzdžiui, sugriuvus namams, juos apsėmus, į šiuos statinius nebūtų privaloma atvykti itin skubiai.

„Tuo metu į priedangą reikia atvykti labai greitu laiku, dėl to yra tas priedangų žymėjimas, savivaldybių paprašyta ir identifikuota dar gerokai daugiau objektų, nei šiandien jau jų yra ar bus pažymėta ženklais, kurie bus dar įrengti“, – sakė PAGD vadovas.

Priedanga būtų naudojama tik trumpą laiką – iki kelių valandų.

Pasak pareigūno, priedanga galėtų apsaugoti nuo skeveldrų, griūvančių pastatų, bet neapsaugotų gyventojų nuo branduolinio ginklo panaudojimo, šie pastatai taip pat nebūtų naudojami, pavyzdžiui, regione kilus pavojui dėl incidento Astravo atominėje elektrinėje.

Pastaruoju atveju numatyta masinė gyventojų evakuacija, kadangi net ir galimo sprogimo banga Lietuvos nepasiektų.

„Gyventojai tokiu atveju būtų perkeliami į kolektyvinės apsaugos statinius“, – kalbėjo S. Greičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgita

Jurgita portretas
Kaip gerai dabar taip saugu pasidare. Atsikopijuojam zodi "PRIEDANGA",pasikabinam ant lango ir viskas. Jeigu dar Marijos paveiksla pakabinsim,arba ne...zenkla- "bomboms skristi grieztai draudziama". Viskas 100% veiks. Nereikia niekur sleptis.

GARBĖS ŽODIS

GARBĖS ŽODIS portretas
POLITIKUS IR MENTUS SU PUSGLUŠIAIS KAREIVUKAIS REIKAI UTILIZUOTI IR NIEKAS NIEKO ČIA GYVENIME PUST NEATEITŲ.. ONE PRIEDANGAS KAŽKOKIAS BUTAFORINES KONSTRUOTIS.. ♠♠♠- NES, DIDŽIAUSI TAUTOS PRIEŠAI YRA VALDŽIA, SITEMINIAI IR JŲ ŠEIMOS, ŠEIMŲ NARIAI IR DRAUGAI DRAUGELIAI..♣♣♣

HERA'klis

HERA'klis portretas
KAS ČIA PER NAUJA HUJNIA BETIKSLĖ.. SUGINT VISUS I NARVUSI IR SUSPROGDINT... VA KOKIA POLITIKA ČIA.. IR TAI VADINA DARBU.. LAKSTIMA SU LIPDUKAIS.. ČIA GYNYBA IR SAUGUMAS VADINASI....???? TĄ PATĮ IR BOMŽAS METALINIAM KONTEINERYJE GALI PASIŪLYTI.. "RIBOTA SAUGUMĄ"
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių