Taikdarys, vertas kulkos

Jau ne vieną dešimtmetį progresyvieji jaunuoliai ir kairieji intelektualai, siekdami paaiškinti daugialypiame politikos pasaulyje vykstančius sudėtingus procesus, bando surūšiuoti žmoniją, remdamiesi ideologine kairės ir dešinės skale.

Kairiosios politinės jėgos dažniausiai siejamos su empatija, bendravimu, bendradarbiavimu, diskusijas skatinančiais tarpininkais, atgyvenusių ritualų atmetimu, išmokomis vadinamiesiems paprastiems žmonėms, solidarumu, amžinąjį orgazmą žadančiomis utopijomis (socializmu, komunizmu ir pan.), "tuo savitarpio bendrumo jausmu" ir "tos kartos balsais".

Dešiniesiems neretai priskiriamas kietakaktiškumas, nuožmumas, empatijos stoka, ryšiai su stambiuoju privačiu kapitalu, susvetimėjimas, vartotojiškumo skatinimas, šimtmečius menančių tradicijų šlovinimas bei tariamas masių kiršinimas.

Šiuolaikinio Izraelio politikoje kairiosios jėgos dominavo nuo pat 1948 m. pavasario iki 1977 m. rinkimų. Empatijos ir išmokų valdantieji nestokojo, tačiau santykiai su kaimynais musulmonais tik blogėjo, stalinistinę saulę vežiojantiems užjūrio poetams paminklų taip pat niekas nestatė, tad svajonės apie socialistinę žydų valstybę apsiribojo XX a. pradžioje įsteigtais kibucais.

Po 1973 m. spalį įvykusio dar vieno Sirijos, Egipto ir Izraelio karo, visuomenės pasitikėjimas kairiaisiais pradėjo vėsti. Nors 1973 m. rudenį vykusį konfliktą žydai taip pat laimėjo, Izraelio visuomenėje įsivyravo gana pesimistinės nuotaikos, o valdžios atstovai buvo kaltinami pasirengimo ir atidumo stoka.

Panašūs procesai vyko ir kaimyniniame Egipte. Iki 1973 m. rudens naujasis Egipto valdovas Muhammadas Anwaras el-Sadatas (1918–1981) daugelio laikytas nykiu, charizmos stokojančiu biurokratu, tačiau po spalio karo ne vienas musulmonas pradėjo jame įžvelgti žmogų, atskleidusį žydų valstybės trapumą.

Karas buvo pralaimėtas, tačiau net ir nesunaikinę Izraelio, egiptiečiai ir kiti arabų pasaulio atstovai jautėsi atgavę orumą, tad dabar Anwaras el-Sadatas galėjo žengti kitą, žymiai ekscentriškesnį žingsnį ir atsiskleisti dar viename, daug kam netikėtame, diskusiją skatinančio tarpininko-taikdario amplua.

1977 m. lapkritį, kai visą Vakarų pasaulį krėtė disko stiliaus, muzikos ir šokių karštinė, Anwaras žengė netikėtą žingsnį ir atvyko oficialaus vizito į Izraelį. Lapkričio 20 d. semitų valstybės parlamente jis pasakė įkvepiančią kalbą, kuri nebūtų padariusi gėdos nei Michailui Saakašviliui (1967), nei Filipui Bedrosovičiui (1967), nei Gretai Thunberg (2003).

Atlikdamas savo oratorinį pasirodymą, Anwaras stengėsi atrodyti "paprastas ir savas". Jis akcentavo bendras musulmonų, žydų bei krikščionių šaknis ir netgi porą kartų pajuokavo, tačiau nepagailėjo populizmo ir nepamiršo paspausti izraelitų dėl teritorijų, kurių kontrolę 1967 m. vasarą perėmė Izraelis.

"Po ilgų apmąstymų priėjau išvadą, kad atsakomybė prieš Dievą ir liaudį įpareigoja mane keliauti kad ir į tolimiausią pasaulio kampelį, netgi į Jeruzalę, kreiptis į Kneseto narius, Izraelio liaudies atstovus, ir supažindinti juos su faktais, kurie man neduoda ramybės. Bet kuri kare prarasta gyvybė yra žmogaus gyvybė, ir nesvarbu, izraeliečio ar arabo. Našle tapusi žmona yra žmogus, turėjęs teisę į laimingą šeiminį gyvenimą, ir nesvarbu, ar ji arabė, ar izraelietė. Nekalti vaikai netekę tėvų globos ir užuojautos, yra mūsų vaikai, ir nesvarbu, kur jie gyvena – arabų ar izraeliečių žemėje", – kalbėjo egiptietis.

1978 ir 1979 m. Egipto ir Izraelio atstovai, tarpininkaujant Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Jameso Earlo Carterio Jaunesniojo (1924) administracijai, sudarė net dvi sutartis. Egiptiečiai pažadėjo pripažinti Izraelio teisę į egzistavimą ir užmegzti diplomatinius santykius, Izraelis įsipareigojo išvesti savo pajėgas iš Sinajaus pusiasalio ir užtikrinti palestiniečiais vadinamų žmonių teises.

1978 m. rudenį už pirmosios sutarties sudarymą Anwaras el-Sadatas ir Izraelio ministras pirmininkas Menachemas Beginas (1913–1992) buvo apdovanoti Nobelio taikos premija.

M.Beginas taip pat buvo labai spalvinga ir kontroversiška asmenybė. Antrojo pasaulinio karo (1939–1945) metais jis, būdamas žydas, sugebėjo pakliūti į sovietų nelaisvę. Vėliau M.Beginas prisijungė prie Wladyslawo Alberto Anderso (1892–1970) žmonių, lenkų, kurie buvo paleisti iš Gulago sistemos įstaigų, nacionalsocialistinei Vokietijai užpuolus Sovietų Sąjungą.

Keliaudamas su W.A.Anderso kariauna, jis atvyko į Pažadėtąją žemę, kurioje paskelbė asmeninį karą Palestinos mandatą valdančiai Didžiajai Britanijai. Sakoma, kad jis netgi bandė organizuoti britams priklausiusių pastatų sprogdinimus, tad Jungtinės Karalystės atstovai M.Beginą pradėjo laikyti pavojingu teroristu.

1977 m. pavasarį M.Begino partija "Likud" (Konsolidacija) netikėtai laimėjo Kneseto rinkimus. Nors diplomatinis XX a. 8-ojo dešimtmečio antrosios pusės Egipto ir Izraelio flirtas atitiko visas to meto Vakarų politinės mados tendencijas, nemaža musulmonų dalis Anwaro el-Sadato iniciatyvą sutiko priešiškai.

1979 m. pavasarį Arabų Lyga suspendavo Egipto narystę, o kadaise išaugęs Anwaro populiarumas pradėjo kristi. 1981 m. spalio 6 d., kasmetinio parado, skirto paminėti 1973 m. rudens puolimą metu, Khalido Ahmedo Showky El Islamboulio (1955–1982) žmonės išsitraukė savo ginklus ir pradėjo šaudyti į Anwarą.

Jie ne tik mirtinai sužalojo politiką, bet ir pražudė bei sužeidė visą būrį žmonių. Teigiama, kad kulkų neišvengė ne tik būsimasis Egipto diktatorius Muhammadas Hosnis El Sayedas Mubarakas (1928–2020), bet ir pats Airijos gynybos ministras Jamesas Tully (1915–1992).

Vieni pasikėsinimą sieja su maištaujančiais karininkais, kiti – su slaptąja Musulmonų brolija, kuri daugelį metų sėkmingai veikė pogrindyje, tačiau po 2010–2012 m. Arabų pavasario, įgijusi oficialią valdžią Egipte, pademonstravo absoliučią politinę impotenciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vai vai vai

Vai vai vai portretas
Neparašei svarbiausio, nuo Camp David sutarties laikų Egiptas gaudavo iš JAV paramą grūdais, taip jų prisidaugino iki 80milijonų, dabar plūsta į Europą. O Izraelis gaudavo kasmet 3milijardų dolerių pagalbą ginklų detalėm, kurias vietoje susirinkdavo į tankus ir malūnsparnius,- taigi pagalbos vertę galima dvigubinti. Tokia yra JAV politika, ją apibrėžė lenkas Z.Bžežinskis,- sukūrti nestabilumo zonas šalia konkurentų,-Europos, Rusijos, Kinijos, Irano.

labai savotiškas taikdarys

labai savotiškas taikdarys portretas
tai dar vienas pvz. kai nobelio taikos premijos teikiamos labai abejotiniems veikėjams. Dar buvo susikruvinęs Gorbačiovas, nenustebsiu, kad kada nors nominuos ir Putiną, jei sėkmingai "suvaldys" migrantų krizę baltariusiu ES paienyje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Timūras be būrio
    Timūras be būrio

    Potvynis Sibire nesibaigia, užtvindė jau ir urano kasyklas (skęstantys miestai, kaimai, namai su visu gyvuoju inventoriumi šiuo atveju – ne tiek svarbūs), taiką vis drumsčia ukrainiečių koviniai dronai (nepainioti su kovinėmis žąsimis),...

  • Strateginė migla
    Strateginė migla

    Agresija prieš kaimynus, tarptautinės teisės ignoravimu Maskva išvadavo Vakarų sąjungininkus nuo vidinio poreikio laikytis tam tikro komunikacijos etiketo. Auklėjimas laisvojo pasaulio atstovams trukdo nusileisti iki Rusijos nebeprezidento D...

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    19
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
  • Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?
    Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?

    1950-aisiais parama populistinėms jėgoms svyravo ties 10 proc., 2023 m. išaugo beveik iki 27 proc., rodo švedų analitinio centro TIMBRO ir Europos laisvosios rinkos analitinių centrų tinklo EPICENTER parengtas Autoritarinio populizmo indeksa...

    11
  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    5
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    8
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
Daugiau straipsnių