Tetos Angelos kompostas

Pasakojama, kad nykų 2008 m. pavasarį Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos (North Atlantic Treaty Organization) valstybių lyderiai susirinko į Rumunijos sostinę Bukareštą pavakarieniauti ir aptarti svarbiausių gyvenimo klausimų. Vienas jų – Ukrainos ir Gruzijos (Sakartvelo) įtraukimas į NATO narystės veiksmų planą (Membership Action Plan).

Didžiausias šios idėjos šalininkas susitikime buvo tuo metu antrąją kadenciją bebaigiąs JAV prezidentas George‘as Walkeris Bushas (1946). Šis Jungtinių Valstijų lyderis nebuvo pats mylimiausias pasaulio žmogus. Jo valdymo laikais JAV žengė keletą Kremliaus balalaikinikus, progresyviuosius jaunuolius, kairiuosius intelektualus ir "tikrųjų vertybių" gynėjus supykdžiusių žingsnių (pvz., nuvertė Irako diktatorių), tad daugelis liežuvautojų tvirtino, kad George‘as troško savo kontroversišką prezidentavimą užbaigti itin didingu akordu.

Lenkijos ir Baltijos valstybių lyderiai palaikė JAV prezidento idėją, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos atstovai dėjosi abejojantys (nors buvo aišku, kad britas labiau palinkęs į "taip", o prancūzas – į "ne"), Vokietijai atstovaujanti Angela Dorothea (1954) atvirai demonstravo priešiškumą.

Sklando kalbos, kad ši romų senbernarą viešumoje vaizduoti mėgstanti moteris po pokalbio su George‘u labai nuliūdo ir netgi pademonstravo kai ką panašaus į susierzinimą ar pyktį.

Politika daug kuo primena žemės ūkį, mat abiejose srityse, norint pasiekti pakenčiamų rezultatų, reikia perprasti aplinkos bei augalų savybes ir, apsišarvavus geležine kantrybe, prašyti Aukštesniųjų jėgų, kad tave ateityje pakeisiantys asmenys suvoktų pradėtų darbų svarbą ir juos tęstų.

Politikų pasėtos sėklos dažniausiai savo tikruosius vaisius pradeda vesti tik praėjus keletui metų po priimtų sprendimų. Dėl to daugelis šios profesijos atstovų dažniausiai nesulaukia tinkamo įvertinimo. Atsitinka netgi taip, kad sunkiu periodu į valdžią atėjęs asmuo turi ne tik iškuopti svetimą mėšlą, bet ir sugerti užmaršesnės bei nenuovokesnės visuomenės dalies pagiežą dėl savo pirmtakų veiklos.

Politika daug kuo primena žemės ūkį, mat abiejose srityse, norint pasiekti pakenčiamų rezultatų, reikia perprasti aplinkos bei augalų savybes.

Teigiama, kad pirmuoju Qin dinastijos imperatoriumi (Qin Shi Huang) pasivadinęs valdovas (259–210 m. pr. Kr.) buvo vienas svarbiausių Kinijos ir pasaulio monarchų. Jo laikais buvo užkariauta nemaža dalis šiuolaikinę Kiniją sudarančių žemių ir sukurta be galo stipri bei griežta biurokratinė sistema.

Qin dinastijos imperija gyvavo vos keletą metų. Mirus įkūrėjui, greitai paaiškėjo, kad jo įpėdinis yra silpnas ir stokojantis kompetencijos. Prasidėjo maištai, užvirė kova dėl valdžios ir didžioji valstybė greitai suskilo. Praslinkus keleriems chaoso metams, dėl galios ir įtakos Kinijos žemėse susigrūmė dvi ambicingos asmenybės – hegemonu pasiskelbęs didikas Xiang Yu (232–202 m. pr. Kr.) ir valstiečių šeimoje gimęs funkcionierius Liu Bangas (256–195 m. pr. Kr.).

Teigiama, kad Kinijos ateitį nulėmęs susirėmimas, kuriame dalyvavo beveik 400 tūkst. žmonių, įvyko 203 arba 202 m. pr. Kr. netoli dabartinio Bengbu miesto (Anhujaus provincija). Supratęs, kad pralaimės, Xiang Yu kardu persipjovė gerklę. Naujosios Liu Bango įkurtos Han dinastijos atstovai (202 m. pr. Kr. – 220 m. po Kr.) nusprendė palikti Qin imperatoriaus sukurtą biurokratinę sistemą, tačiau atsisakė šio valdovo įtvirtintos legizmo ideologijos ir Konfucijumi (551–479 m. pr. Kr.) vadinto mąstytojo šalininkams grąžino filosofinį monopolį.

Konfucijus ir jo pasekėjai tvirtino, kad žmonės turi kuo padoriau elgtis ir vadovautis aukštomis moralės normomis. Itin aukštus reikalavimus, anot konfucionizmo mąstytojų, reikia kelti valstybę valdančiam asmeniui ir jo parankiniams.

Konfucijaus idėjoms oponavę legizmo atstovai tvirtino, kad dauguma žmonių yra amoralūs ir kvailoki, tad juos suvaldyti gali tik griežtus įstatymus leidžiantis nuožmus valdovas ir jam talkinanti biurokratinė sistema.

Pirmasis Qin dinastijos imperatorius pavertė legizmo idėjas valstybine doktrina ir nusprendė likviduoti kitas filosofines sroves. Į didžiąją mąstymo sceną grįžę Konfucijaus šalininkai nepamiršo juos persekiojusio monarcho, todėl ateinančioms kartoms jie siekė suformuoti žiauraus tirono ir iš nesantuokinių ryšių gimusio, prastos kilmės, menkų intelektinių gabumų asmens profilį.

Vėliau daugelį amžių legizmo idėjų pagrindu sukurtos biurokratinės sistemos aparate dirbantys funkcionieriai buvo priversti tyrinėti ir įsisąmoninti Konfucijaus bei jo gerbėjų idėjas.

Šiuo metu nėra žinoma, kuri doktrina labiau paveikė Kinijos žmonių mentalitetą, tačiau niekas neabejoja, kad konfucionizmas sugebėjo paveikti dar ir Korėjos pusiasalio, Vietnamo ir Japonijos gyventojų mąstymą.

Po Han dinastijos žlugimo trumpam įsitvirtinusi Sui dinastija (581–618) žengė dar toliau. Valdant jos monarchams, Kinijoje įsitvirtino visuotinių apklausų praktika, pritraukusi į biurokratinį valdymo aparatą pačius talentingiausius žmones iš visų visuomenės sluoksnių.

Panaši praktika Kinijoje taikyta ir anksčiau, tačiau būtent Sui valdymo metu tai tapo visuotine norma, kurią perėmė vėlesni valdovai. Manoma, kad dėl Qin, Han ir Sui dinastijų laikais priimtų sprendimų senovės Kinija tapo bene vieninteliu pasaulio kraštu, kuriame stiprus biurokratinis aparatas davė daugiau naudos nei žalos.

Šiuo metu niekas negali pasakyti, kodėl Angela Dorothea tą 2008 m. balandį buvo skeptiškai nusiteikusi dėl Gruzijos ir Ukrainos narystės NATO sambūryje. Galbūt viską lėmė rusiškos dujos ir nafta? Gal ji tenorėjo apsaugoti taiką ir nepykdyti Rusijos? O galbūt Angela tuo metu įžvelgė tai, ko nepajėgė pamatyti niekas kitas?

Žinoma tėra tai, kad tų pačių metų rugpjūtį Rusijos pajėgos įsiveržė į Gruziją. Niekas neabejoja, kad Gruzijai ir Ukrainai tapus NATO kandidatėmis, Kremliaus valdovas būtų supykęs, tačiau taip pat negalima atmesti prielaidos, kad 298 žmonės, 2014 m. vasarą skridę Malaizijos oro linijų lėktuvu, tebebūtų gyvi.

P.S. Marijos žemės patirtis rodo, kad sėkmingas ūkininkas ne visada tampa geru politiku.


Šiame straipsnyje: NATOkaras UkrainojeUkrainagynyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Strateginė migla
    Strateginė migla

    Agresija prieš kaimynus, tarptautinės teisės ignoravimu Maskva išvadavo Vakarų sąjungininkus nuo vidinio poreikio laikytis tam tikro komunikacijos etiketo. Auklėjimas laisvojo pasaulio atstovams trukdo nusileisti iki Rusijos nebeprezidento D...

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    18
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
  • Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?
    Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?

    1950-aisiais parama populistinėms jėgoms svyravo ties 10 proc., 2023 m. išaugo beveik iki 27 proc., rodo švedų analitinio centro TIMBRO ir Europos laisvosios rinkos analitinių centrų tinklo EPICENTER parengtas Autoritarinio populizmo indeksa...

    11
  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    5
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    8
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
Daugiau straipsnių