Agentūros: Rusijos teismas nurodė konfiskuoti „Memorial“ biurus Maskvoje

  • Teksto dydis:

Maskvos teismas penktadienį nurodė konfiskuoti Rusijos teisių gynimo grupės „Memorial“ būstinę Maskvoje, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

Sprendimą teismas priėmė praėjus kelioms valandoms po to, kai gerbiamiausiai Rusijos teisių gynimo grupei buvo skirta šių metų Nobelio taikos premija.

Tverės rajono teismas nurodė „valstybės naudai“ konfiskuoti grupės centrinę būstinę Maskvoje, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Memorial“, gerbiamiausia Rusijos teisių gynimo grupė, kuriai valdžia pernai liepė užsidaryti, Nobelio taikos premiją gavo kartu su Baltarusijos įkalintu aktyvistu Alesiumi Bialiackiu ir Kyjive įsikūrusiu „Pilietinių laisvių centru“.

Generalinės prokuratūros atstovas teisme apkaltino „Memorial“ „reabilituojant nacių nusikaltėlius, diskredituojant valdžią ir kuriant melagingą SSRS įvaizdį“

Rusijos valdžia yra vaizdavusi „Memorial“ kaip grupę, juodinančią šalies praeitį.

Po teismo posėdžio su žurnalistais kalbėję „Memorial“ vadovas Janas Račinskis ir atstovas Olegas Orlovas sakė, kad nors Nobelio taikos premija yra svarbus pripažinimas, ji „neapgins“ jų nuo valdžios.

„Ar tai padės sumažinti mums daromą spaudimą? Bijau, kad ne“, – pažymėjo O. Orlovas.

Anot jo, „tai nepadėjo“ kitiems Nobelio premijos laureatams Rusijoje: nei Andrejui Sacharovui, disidentui mokslininkui, kuris padėjo įkurti „Memorial“ ir kuris buvo suimtas, kai jam jau buvo paskirta Nobelio premija, nei Dmitrijui Muratovui, kurio nepriklausomas laikraštis „Novaja Gazeta“ buvo priverstas sustabdyti savo veiklą Rusijoje, kai jis jau buvo pelnęs premiją.

„Premija suteikia mums galimybę dirbti, bet ji mūsų negina.“

„Memorial“ nuo pat įkūrimo 1989 metais nenuilstamai dokumentavo sovietų valdžios nusikaltimus prieš savo žmones ir sukaupė didžiulį istorinį archyvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas portretas
Išvaikyti tas parsidavusias organizacijas, o dar geriau- išsiųsti įsisavinti Sibirą. Ten turės ką veikti.

Klausimelis

Klausimelis portretas
Krymo tilta nugriove, sekanti raudonoji aikste?

Nuomone

Nuomone portretas
Jeigu Jie užsiimtu tuo ka deklaruoja Ju niekas nejudintu ...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių