Baltarusijoje prasideda išankstinis balsavimas referendume dėl Konstitucijos pataisų

Baltarusijoje antradienį prasidėjo išankstinis balsavimas referendume dėl Konstitucijos pataisų, pranešė Centrinė rinkimų komisija (CRK).

„Atiduoti balsą pirma laiko respublikos referendume galima vasario 22–26 dienomis. Nereikalaujama pateikti oficialiai patvirtintų priežasčių, dėl kurių rinkėjas negali atvykti atiduoti balso vasario 27 dieną“, – nurodė CRK.

Nuo 1994 metų valdžioje esantis Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka pažadėjo surengti referendumą dėl konstitucinių reformų po istorinių protestų dėl jo ginčytino perrinkimo 2020 metų rugpjūtį vykusiuose prezidento rinkimuose. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais

Šios konstitucinės reformos leistų A. Lukašenkai likti valdžioje iki 2035 metų.

Pataisos numato nustatyti anksčiau A. Lukašenkos panaikintą dviejų penkerių metų prezidento kadencijų limitą, tačiau tokia tvarka būtų taikoma tik kitų prezidento rinkimų nugalėtojui.

Balsalapyje pateikiamas tik vienas klausimas: „Ar pritariate Baltarusijos Respublikos Konstitucijos pataisoms ir papildymams?“

Referendumas bus laikomas įvykusiu, jei jame dalyvaus daugiau nei pusė registruotų rinkėjų.

Baltarusijoje iš viso veiks 5 510 rinkimų apylinkių. Anot Minsko, užsienyje balsavimo punktų nebus dėl menko rinkėjų skaičiaus, diplomatinių misijų darbuotojų trūkumo ir koronaviruso pandemijos.

CRK akreditavo daugiau kaip 44 tūkst. vietos ir 131 tarptautinį stebėtoją. Pastarieji atvyks iš Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) šalių, įskaitant Rusiją, taip pat iš ir Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos valstybių.

Plebiscitas vyks sekmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių