Baltieji rūmai: J. Bidenas Varšuvoje susitiko su Ukrainos ministrais

Varšuvoje viešintis JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) šeštadienį sudalyvavo Ukrainos užsienio reikalų ir gynybos ministrų susitikime su jų kolegomis amerikiečiais, pranešė Baltieji rūmai.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir gynybos ministras Oleksijus Reznikovas surengs retą vizitą už savo šalies ribų, ko gera, stiprėjant įsitikinimui, kad Kyjivo pajėgos įstengs atremti Rusijos kariuomenės puolimą.

Susitikimas įvyko viešbutyje „Marriott“ Varšuvos centre priešais traukinių stotį, per kurią nuo konflikto Ukrainoje pradžios nuolat plūsta ukrainiečiai pabėgėliai.

J. Bidenas matėsi sėdintis prie ilgo balto stalo tarp JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) ir gynybos sekretoriaus Lloydo Austino (Loido Ostino), atsigręžęs į D. Kulebą ir O. Reznikovą, sakė vienas naujienų agentūros AFP reporteris.

Už jų matėsi Ukrainos ir JAV vėliavos.

Pareigūnai aptarė „Jungtinių Valstijų nesvyruojantį įsipareigojimą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas).

J. Blinkenas ir Ll. Austinas „pažadėjo tolesnę paramą, kad būtų patenkinti Ukrainos humanitariniai, saugumo ir ekonomikos poreikiai“, pridūrė jis.

J. Bideno vėliausias susitikimas su D. Kuleba įvyko Vašingtone vasario 22 dieną, likus dviem dienoms iki Rusijos invazijos pradžios.

D. Kuleba taip pat kovo 5 dieną susitiko su A. Blinkenu Lenkijoje šalia sienos su Ukraina.

J. Bidenas tęsia penktadienį prasidėjusį dviejų dienų vizitą Lenkijoje. Į šią šalį jis atvyko po susitikimų Briuselyje su Europos Sąjungos ir NATO lyderiais.

Po pokalbio su Ukrainos ministrais J. Bidenas Lenkijos prezidentūroje susitiko su valstybės vadovu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda).

Penktadienį JAV prezidentas susitiko su amerikiečiais kariais, laikomais Lenkijoje netoli sienos su Ukraina, taip pat su pagalbos darbuotojais, padedančiais nuo karo pabėgusiems žmonėms.

J. Bidenas gyrė ukrainiečius, pademonstravusius tvirtą „stuburą“ priešinantis Rusijos invazijai, ir lygino jų veiksmus su demokratijos šalininkų protestais Pekino Tiananmeno aikštėje 1989 metais.

„Tai yra Tiananmeno aikštė, pakelta kvadratu“, – kalbėjo Amerikos lyderis.

Jis taip pat pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra „žmogus, kuris, kalbant atvirai, manau, yra karo nusikaltėlis“.

„Ir manau, kad tai atitiks teisinį apibrėžimą“, – pridūrė J. Bidenas.

Prezidentas sakė norėjęs „savo akimis“ pamatyti Rusijos kariuomenės Ukrainoje sukeltus sugriovimus.

„Ko gera, suprantama, kad man neleido kirsti sienos“, – pridūrė jis.

Kalbėdamasis su kariais J. Bidenas sakė: „Esate vidury kovos tarp demokratijų ir autokratų. Jūsų veiksmai yra svarbūs, išties svarbūs.“

Vėliau šeštadienį J. Bidenas aplankys vieną pabėgėlių centrą ir pasakys svarbią kalbą apie konfliktą Ukrainoje.


Šiame straipsnyje: Baltieji rūmaiJoe BidenasLenkijakaras UkrainojeDmytro Kuleba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių