Braižo juodžiausią scenarijų: naftos kainos šautų į „stratosferinį“ lygį

Naftos kainos, blogiausiu atveju, gali šauti į „stratosferinį“ lygį, pasiekdamos 380 JAV dolerių už barelį, jei Rusija, reaguodama į Vakarų sankcijas, reikšmingai sumažintų savojo „juodojo aukso“ pasiūlą, prognozuoja vieno didžiausių JAV banko „J.P. Morgan Chase & Co.“ analitikai.

Anot jų, Rusija gali sau leisti gavybą sumažinti 5 mln. barelių per parą, nepadarydama pernelyg didelės žalos savo ekonomikai. Maskva gali tam ryžtis dėl įvairių galimų Vakarų priemonių, įskaitant viršutinės kainų ribos, kurią pirkėjai mokėtų už rusišką naftą, nustatymą.Tuo tarpu tokio atsakomojo žingsnio pasekmės tarptautinei naftos rinkai būtų katastrofiškos, ekspertus cituoja agentūra „Bloomberg“.

Jų vertinimais, Rusijai gavybą sumažinus 3 mln. barelių per parą, etaloninės Šiaurės jūros „Brent“ naftos barelis gali pabrangti iki 190 dolerių.

„Akivaizdžiausia ir labiausiai tikėtina rizika, susijusi su kainų viršutinės ribos nustatymu, yra ta, kad Rusija gali nuspręsti tokioje schemoje nedalyvauti ir ryžtis atsakomajai priemonei – sumažinti eksportą. Gana tikėtina, kad Maskva to imtųsi Vakarams pakenkti. Pasiūlos trūkumas tarptautinėje naftos rinkoje yra palankus Rusijai, – teigia „JPMorgan“ analitikai.

Pirmadienį „Brent“ barelio kaina nedaug viršija 110 dolerių.


Šiame straipsnyje: rusiška naftakainosRusijakaras Ukrainojeprognozės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių