Buvęs Freiburgo arkivyskupas atsisako aukščiausio Vokietijos apdovanojimo

Buvęs Vokietijos katalikų vyskupų konferencijos vadovas atsisakė aukščiausio šalies apdovanojimo, šią savaitę sulaukęs aštrios kritikos dėl to, kaip būdamas Freiburgo arkivyskupu ir eidamas arkivyskupijos personalo pareigūno pareigas sprendė dvasininkų priekabiavimo atvejus.

Roberto Zollitscho (Roberto Coličo) atstovas spaudai penktadienį pranešė, kad 84 metų dvasininkas informavo Vokietijos prezidentą Franką-Walterį Steinmeierį (Franką Valterį Šteinmejerį) grąžinantis 2014 metais jam įteiktą ordiną „Už nuopelnus“, sakoma naujienų agentūros DPA pranešime. R. Zollitschas nenurodė savo sprendimo priežasties.

Antradienį buvo pristatyta Freiburgo arkivyskupijos užsakymu parengta nepriklausoma ataskaita apie tai, kaip Bažnyčia dešimtmečiais spręsdavo išnaudojimo atvejus – tai naujausia iš visos virtinės tokių ataskaitų, atskleidžiančių Bažnyčios pareigūnų veiksmus ar, tiksliau, jų trūkumą vyskupijose visoje Vokietijoje.

Mes netekome žado.

Vienas iš ataskaitos autorių Eugenas Endressas (Oigenas Endresas) teigė, kad R. Zollitschas, eidamas pareigas Freiburgo arkivyskupijoje, piktnaudžiavimo atvejais visiškai ignoruodavo kanonų teisę. Tyrėjas nurodė, kad, pavyzdžiui, vienas dvasininkas buvo nubaustas už celibato taisyklių pažeidimą, tačiau už vaikų išnaudojimą pagal bažnytinę teisę nebūdavo baudžiama.

„Mes netekome žado“, – sakė E. Endressas.

R. Zollitschas nuo 1983-ųjų iki 2003-ųjų, kai tapo Freiburgo arkivyskupu, buvo atsakingas už Freiburgo arkivyskupijos personalo reikalus. Arkivyskupo pareigas jis ėjo iki 2013 metų. Nuo 2008-ųjų iki 2014-ųjų jis vadovavo Vokietijos vyskupų konferencijai.

Vokietijos pietvakariuose esantis Freiburgas yra viena didžiausių šalies vyskupijų, joje gyvena apie 1,8 mln. katalikų.

Ketvirtadienį jos vadovybė nusprendė nukabinti dabartinio arkivyskupo Stephano Burgerio (Štefano Biurgerio) biuruose buvusius R. Zollitscho ir jo pirmtako Oskaro Saierio (Oskaro Zajerio) portretus.

Spalį R. Zollitschas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame pripažino padaręs rimtų klaidų ir paprašė atleidimo. Šią savaitę paskelbus ataskaitą, jis nieko nekomentavo.

Penktadienį jis ne tik atsisakė ordino „Už nuopelnus“, bet ir pranešė S. Burgeriui, kad atsisakys privilegijos būti palaidotam Freiburgo katedros vyskupų kriptoje, sakoma penktadienio pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių