Čekijos premjeras A. Babišas po pralaimėtų rinkimų nusprendė pereiti į opoziciją

Čekijos milijardierius premjeras Andrejus Babišas, kurio populistinė partija ANO („Taip“) nedideliu skirtumu pralaimėjo praeitą savaitgalį vykusius parlamento rinkimus, penktadienį pareiškė nepriimsiantis siūlymo toliau vadovauti vyriausybei ir pasitrauksiantis į opoziciją.

Šis žingsnis atveria kelią Petrui Fialai, vadovaujančiam centro dešiniajam trijų partijų aljansui „Kartu“, siekti vyriausybės vadovo posto.

P. Fialos dešinioji Demokratinė piliečių partija (ODS) kartu su dviem centristinėmis aljanso partijomis užsitikrino 108 vietų daugumą 200 vietų parlamento žemuosiuose rūmuose.

„Perduosime [valdžią] naujai koalicijai ir pereisime į opoziciją“, – radijui „Frekvence 1“ sakė A. Babišas.

Anksčiau šią savaitę tiek ANO, tiek „Kartu“ pradėjo derinti galimą naują vyriausybę.

Siūlymą suformuoti naują kabinetą turi pateikti Čekijos prezidentas Milošas Zemanas.

Tačiau M. Zemanas nuo sekmadienio gydomas vienos Prahos ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje dėl neįvardyto sveikatos sutrikimo ir tikriausiai dar kurį laiką liks hospitalizuotas.

Čekijos žiniasklaida pranešė, kad M. Zemanui smarkiai sutrikusi kepenų veikla.

Ketvirtadienį prezidentas iš ligoninės paskelbė, kad naujos sudėties parlamento pirmasis posėdis įvyks lapkričio 8 dieną.

Kaip numato konstitucija, vyriausybė gali atsistatydinti tik įvykus parlamento pirmajam posėdžiui. Tik tuomet prezidentas įgyja galimybę pasiūlyti kandidatą į premjerus.

Prezidento atstovas Jiri Ovčačekas (Iržis Ovčačekas) trečiadienį sakė, kad M. Zemanas susitiks su P. Fiala „vėlesne data“.

Prieš rinkimus prorusiškų pažiūrų M. Zemanas užsiminė, kad formuoti vyriausybę pasiūlys daugiausiai balsų gavusios atskiros partijos, o ne aljanso lyderiui. Tokiu atveju būtų pasirinktas A. Babišas, nors ANO iš esmės neturi galimybių sutelkti daugumą turėsiančią koaliciją.

Tuo metu Čekijos senatoriai ėmė svarstyti, kaip apeiti sergantį valstybės vadovą formuojant naują vyriausybę.

Pagal konstituciją parlamentas gali paprasta balsų dauguma priimti rezoliuciją, skelbiančią, kad prezidentas „negali vykdyti savo oficialių pareigų“. Tokiu atveju prezidento įgaliojimus perimtų kadenciją baigiantis ministras pirmininkas ir naujasis parlamento pirmininkas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių