Čekijos Senatas nesvarstys prezidento apkaltos klausimo

Čekijos Senatas (parlamento aukštieji rūmai) nesvarstys šalies prezidento Milošo Zemano apkaltos klausimo, kaip birželio pradžioje siūlė Senato Tarptautinių reikalų, gynybos ir saugumo komitetas.

Tai antradienį žurnalistams pranešė aukštųjų rūmų pirmininkas Milošas Vystrčilas.

„Nemanau, kad šis pasiūlymas bus pateiktas Senato posėdyje“, - sakė jis, pridurdamas, jog Senato Konstitucinė komisija nusprendė, kad ši iniciatyva prieštarauja šalies pagrindiniam įstatymui, ir rekomendavo senatoriams nesvarstyti klausimo, ar M. Zemanas gali eiti valstybės vadovo pareigas.

Čekijos Senato Tarptautinių reikalų, gynybos ir saugumo komiteto pirmininkas Pavelas Fischeris birželio 2 d. informavo, kad jo vadovaujama parlamento struktūra pasiūlė inicijuoti šalies prezidento M. Zemano apkaltos procedūrą.

Pasak jo, prezidentas nesiorientuoja dabartiniuose įvykiuose, o jo veiksmai prieštarauja nacionalinei konstitucijai. Čia parlamentaras priminė, kaip M. Zemanas balandžio pabaigoje komentavo 2014 metais kariniuose sandėliuose Vrbeticės kaime šalies rytuose nugriaudėjusių sprogimų tyrimą. Prezidentas tada pareiškė, kad tiriamos kelios incidento versijos, o ne tik Rusijos specialiųjų tarnybų sąsajos su šiais sprogimais. Anot Senato komiteto pirmininko, šiuo pareiškimu M. Zemanas padarė žalą Čekijos nacionalinio saugumo interesams.

Čekijos Senato komiteto ketinimą skelbti apkaltą M.  Zemanui jo spaudos sekretorius Jiřis Ovčáčekas pavadino „mėginimu įvykdyti valstybės perversmą“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių