CNN: JAV abejoja, kad gavusi daugiau ginklų, Ukraina susigrąžins visas teritorijas

CNN žurnalistai, remdamiesi neįvardytais šaltiniais Baltuosiuose rūmuose, rašo, jog Joe Bideno administracija abejoja, kad Ukraina, net ir gavusi daugiau sunkiosios ginkluotės, įstengs susigrąžinti visas teritorijas, prarastas po vasario 24 d.

Publikacijoje teigiama, kad esą JAV lyderio patarėjai diskutuoja, ar prezidentas Volodymyras Zelenskis turi pakeisti savąjį Ukrainos „pergalės“ kare su Rusija apibrėžimą. Kartu joje pažymima, kad tai anaiptol nereiškia, jog Vašingtonas pradės spausti Kyjivą ir vers jį padaryti teritorinių nuolaidų, kad kuo greičiau baigtųsi karas.

Į tokius CNN pranešimus sureagavo Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas. Savo komentaruose portalui „LIGA.net“ jis pasiūlė „kiek kitaip pažvelgti į tokias defetistines versijas“ ir priminė, kad rusams nepavyko surengti žaibiško karo.

„Paaiškėjo, kad jie neturėjo jokio realaus supratimo apie Ukrainos gynybines ir mobilizacines galimybes. Jo neturėjo ir mūsų partneriai. Todėl dabar rusai perėjo prie užtęstinio formato karo, kad pažaistų išsekinimo žaidimą. Ne tik Ukrainos išsekinimo, bet ir veikiausiai dalies Vakarų politinio elito valios išsekinimo“, - sakė patarėjas.

Anot M. Podoliako, partneriai Vakaruose „nesupranta, kiek laiko truks karas, kiek išteklių reikia jam skirti, kaip jį užbaigti“.

Jis priminė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio žodžius: jeigu partneriai nori paspartinti sprendimą, tai reikia pakeisti pagalbos, pirmiausia – karinės, formatą.

Anot patarėjo, dalis Vakarų politinio elito vis dar „klaidingai tiki“, kad galima grįžti į ikikarinį laikotarpį verslo ir ryšių su Rusija požiūriu, o pati Rusija yra „nenugalimas monstras, kuriam reikia nusileisti mažuose  dalykuose, kad laimėtum didelius“.

Bet ši strategija tikrai neveikia, kadangi Rusija niekada neatsisakys tolesnės ekspansijos.

„Bet ši strategija tikrai neveikia, kadangi Rusija niekada neatsisakys tolesnės ekspansijos. Ir bet kokia teritorinė nuolaida šiandien – tai tolesnės agresijos skatinimas. Todėl ir mėginame viešai išaiškinti, kad negali būti jokių kitų scenarijų, išskyrus taktinį karinį Rusijos pralaimėjimą. Net jei tai sunku pasiekti ir reikalauja didžiulių išteklių“, - pabrėžė M. Podoliakas.

Pasak jo, V. Zelenskis aiškiai supranta tikruosius Rusijos motyvus, karo tikslą ir tai, kad neįmanoma jo užbaigti ultimatyviomis Kremliaus sąlygomis.

„Paprastas klausimas: kam mums eiti keliu, kuris aiškiai veda į pralaimėjimą, jeigu šalis jau daugiau kaip keturis mėnesius kariauja efektyvų gynybinį karą?“ – pareiškė M. Podoliakas.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeginklai Ukrainaiužimtos teritorijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių