D. Trumpo žadamas mokesčių mažinimas bus naudingas turtingiausiems?

  • Teksto dydis:

Respublikonų kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) žadamas mokesčių mažinimas būtų naudingas turtingiausiems amerikiečiams, parodė nepriklausomas tyrimas.

O jo demokratų konkurentės Hillary Clinton (Hilarės Klinton) mokesčių pasiūlymai turtingiesiems galėtų suduoti skaudesnį smūgį, bet galbūt suvaržytų investicijas, rašoma Mokesčių politikos centro (angl. TPC) atlikto tyrimo ataskaitoje.

H. Clinton planą centras, išnagrinėjęs kandidatų pasiūlymus dėl apmokestinimo, vadina sąžiningesniu ir pažymi, kad jis darytų teigiamą poveikį JAV biudžetui. O dėl D. Trumpo pasiūlymų padidėtų biudžeto deficitas.

Per savo kampaniją D. Trumpas yra pasiūlęs pajamų mokesčio tarifus sumažinti visiems amerikiečiams. Didžiausias daugiausia uždirbantiesiems taikomas tarifas pagal jo pasiūlymą būtų sumažintas nuo 39,6 iki 33 procentų.

Verslui ir partnerystėms taikomas pelno mokesčio tarifas būtų sumažintas iki 15 procentų. Taip pat būtų sumažinti kapitalo prieaugio ir dividendų mokesčiai.

Atlikus tyrimą padaryta išvada, kad milijardieriaus nekilnojamojo turto vystytojo siūlomas mokesčių mažinimas naudos duotų kiekvienam mokesčių mokėtojui, tačiau didžiausią naudą – ir JAV doleriais, ir procentine išraiška – gautų didžiausias pajamas gaunantys namų ūkiai.

Dėl D. Trumpo siūlomo mokesčių mažinimo „padidėtų paskatos investuoti JAV ir sumažėtų mokesčių iškraipymų paskirstant kapitalą“, rašoma tyrimo ataskaitoje.

„Dėl didesnių investicijų JAV galėtų padidėti darbo našumas ir darbo užmokestis, nes vienam darbuotojui tektų daugiau kapitalo“, – nurodoma ataskaitoje.

Dėl H. Clinton pasiūlymų – o politikė siūlo 4 proc. padidinti mokestį, taikomą 5 mln. JAV dolerių viršijančioms namų ūkio pajamoms ir nustatyti minimalų 30 proc. mokestį didesnėms nei 1 mln. JAV dolerių pajamoms – gerokai padidėtų biudžeto įplaukos ir jų prieaugis su kaupu atsvertų jos siūlomo pajamų mokesčio sumažinimo 60 proc. mažiausiai uždirbančiųjų poveikį.

Tačiau dėl to sumažėtų paskata 10 proc. daugiausia uždirbančiųjų taupyti ir investuoti, rašoma ataskaitoje.

Mokesčių politikos centro vertinimais, dviejų kandidatų pasiūlymų poveikis vyriausybės biudžetui būtų visiškai skirtingas. Dėl D. Trumpo siūlomo visuotinio mokesčių mažinimo federalinės vyriausybės įplaukos per dešimt metų sumažėtų 6,2 trln. JAV dolerių, o federalinio biudžeto deficitas padidėtų 7,2 trln. JAV dolerių.

O įgyvendinus H. Clinton pasiūlymus, vyriausybės biudžeto įplaukos padidėtų 1,4 trln. JAV dolerių.

Tačiau D. Trumpas įrodinėja, kad mažesni mokesčių tarifai skatintų leisti pinigus ir investuoti bei spartintų ekonomikos augimą.

„Atsižvelgiant į teigiamą ekonomikos augimo poveikį, kurį užtikrintų mokesčių apkarpymas, sumažinta reguliavimo našta, mūsų energetikos sektoriaus potencialo išlaisvinimas ir mūsų prekybos deficito panaikinimas, teigiamas kompensuojamasis poveikis (biudžeto) įplaukoms, kurį padarytų D. Trumpo ekonomika, sudarytų 2,4 trln. JAV dolerių, taigi bendras poveikis įplaukoms būtų neutralus“, – nurodoma kandidato kampanijos paskelbtame pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių