ES išleis milijardą eurų energetikos projektams, įskaitant jungtį tarp Graikijos ir Kipro

Europos Sąjungos valstybės narės patvirtino 1 milijardo eurų finansinį paketą keliems energetikos infrastruktūros projektams, ketvirtadienį paskelbė Europos Komisija.

Liūto dalis – 657 milijonai eurų – skirta finansuoti maždaug 898 kilometrų ilgio povandeninio kabelio jungtį, sujungsiančią Graikijos ir Kipro elektros tinklus. Tai dalis platesnio projekto, sujungsiančio ir su Izraelio elektros tinklu, jis vadinamas „EuroAsia Interconnector“. Kai projektas bus baigtas, jis leis „perduoti elektros energiją abiem kryptimis ir užbaigs Kipro energetinę izoliaciją“, sakoma ES pareiškime.

Kitos iniciatyvos, gaunančios ES milijonus, yra Baltijos šalių elektros tinklų kapitalinis remontas Lenkijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje; papildoma perdavimo linija tarp Švedijos ir Suomijos; dujų saugykla Bulgarijoje.

Kipro energetikos ministrė Natasa Pilides tviteryje padėkojo Europos Komisijai, kuri pasiūlė paketą ir tikisi per kelias savaites pateikti galutinį oficialų patvirtinimą. „EuroAsia Interconnector“ projektas žengė svarbų žingsnį į priekį, per valstybinį radiją RIK pranešė Kipro vyriausybė.

Suma iš ES padengia apie trečdalį numatomų maždaug 1200 kilometrų ilgio jungties statybos sąnaudų. Trijų valstybių atstovai pernai kovą pasirašė supratimo memorandumą, įsipareigodami nutiesti ryšį tarp Izraelio ir Kipro (310 kilometrų), o iš ten – į Graikijos Kretos salą  (898 kilometrus).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių