ES šalys ir Europos parlamentas susitarė dėl bendro elektroninių įrenginių įkroviklio

Europos Parlamentas (EP) ir Europos Sąjungos (ES) šalys pasiekė susitarimą bloke įvesti universalius elektroninių prietaisų įkroviklius.

Europos Sąjungos šalys narės ir Europos Parlamentas antradienį susitarė dėl teisės akto, numatančio, kad Bendrijoje parduodami išmanieji telefonai, planšetiniai kompiuteriai ir kiti elektroniniai įrenginiai turės būti pritaikyti būti įkraunami standartiniu įkrovikliu.

Bendrijos vyriausybės ir įstatymų leidėjai mano, kad standartinis įkrovimo kabelis visiems įrenginiams sumažintų elektrinių atliekų kiekį, bet JAV elektronikos milžinė „Apple“, gaminanti išmaniuosius telefonus „iPhone“, teigia, kad universalus įkroviklio standartas lėtins inovacijas ir dar labiau skatins taršą.

Reikalavimas, kad dauguma nešiojamųjų įrenginių būtų pritaikyti įkrauti per USB C tipo jungtį įsigalios nuo 2024 metų galo, sakė derybininkai. Nešiojamiesiems kompiuteriams pereiti prie šio standarto bus suteikta daugiau laiko.

USB-C jungtį privalės turėti mobilieji telefonai, planšetės, elektroninių knygų skaitytuvai, ausinės, fotoaparatai, nešiojami vaizdo žaidimų valdymo pultai ir mikrofonai, kuriuos galima įkrauti laidu, sakoma pranešime.

Europarlamentarai pritarė siūlymui dėl bendro įkroviklio, rugsėjį pateiktam Europos Komisijos. Tačiau Europos Parlamentas šią idėją buvo pirmąkart iškėlęs prieš daugiau kaip dešimtmetį.

Vėliau šiais metais sprendimas dar bus oficialiai patvirtintas Europos Parlamento ir ES valstybių narių, kad galėtų įsigalioti.

„Sugebėjome padaryti tai per devynis mėnesius – tai reiškia, kad galime veikti sparčiai, jeigu esama politinės valios“, – sakė už ES vidaus rinką atsakingas Europos Komisijos narys Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas).

Sugebėjome padaryti tai per devynis mėnesius – tai reiškia, kad galime veikti sparčiai, jeigu esama politinės valios.

„Esame pajėgūs pasakyti lobistams: „Atleiskit, bet čia Europa, ir mes dirbame savo žmonių labui“, – pridūrė jis.

Europos Sąjungoje, turinčioje 27 nares, gyvena apie 450 mln. žmonių, įskaitant kai kuriuos turtingiausius vartotojus pasaulyje. Taigi, USB-C standarto įvedimas gali paveikti viso pasaulio rinką.

„Ši taisyklė bus taikoma kiekvienam“, – sakė deryboms Europos Parlamente vadovavęs įstatymų leidėjas Alexas Agiusas Saliba (Aleksas Adžusas Saliba).

„Jeigu „Apple“... ar bet kas kitas nori pardavinėti savo produktus, prekiauti savo produktais mūsų vidaus rinkoje, jie turės laikytis mūsų taisyklių, ir jų įrenginiai turi turėti USB-C“, – aiškino europarlamentaras.

Naujos taisyklės taip pat suteiks galimybę vartotojams perkant elektroninį įrenginį atsisakyti naujo įkrovimo laido.

„Planavimas ateičiai“

Siekiant pasiruošti ateities technologijų plėtrai įstatyme taip pat numatyta nustatyti belaidžio įkrovimo standartą.

Šiuo žingsniu siekiama „ne sukurti padėtį ... kai įstatymai kuriame iš esmės beišnykstančiai technologijai – taigi, mes taip pat planuojame į priekį“, – pažymėjo A. A. Saliba said.

„Apple“, jai diegiantis USB-C jungtis į kai kuriuos planšetinius kompiuterius „iPad“ ir nešiojamuosius kompiuterius, teigė, kad bet koks įstatymas, verčiantis pritaikyti visus Europos rinkoje pardavinėjamus nešiojamuosius įrenginius įkrauti universaliu krovikliu yra nepagrįstas.

„Šis siūlymas smarkiai neproporcingas bet kokios numanomos problemos atžvilgiu“, – sakoma bendrovės atsakyme Europos Komisijai, pateiktame, kai šis teisės aktas tebebuvo rengiamas.

„Apple“ nuomone, įvedant įkroviklio standartą būtų varžomos inovacijos ir „mažinamas Europos vartotojų pasirinkimas, pašalinant iš rinkos įperkamesnius senesnius modelius“.

Šiuo metu vartotojai, besirenkantys telefonus, turi atsižvelgti, kad šiuo metu įkroviklių jungtys būna trijų rūšių: „Apple“ sukurto „Lightning“ standarto, daugelyje kitų mobiliųjų įrenginių tebenaudojamos micro-USB ir naujesnės USB-C, kurios yra diegiamos vis plačiau.

Padėtis jau dabar yra daug paprastesnė negu 2009 metais, kai prie mobiliųjų telefonų buvo pridedama įvairių tipų įkroviklių. Daugelis jų keliaudavo į sąvartyną, vartotojui perėjus prie kito gamintojo prietaisų.

Praeitais metais ES pateiktame pasiūlyme sakoma, kad dabartinė padėtis vis dar lemia per didelį elektronikos atliekų kiekį. Apskaičiuota, kad vartotojai Europoje kasmet išleisdavo maždaug 2,4 mlrd. eurų atskirai įsigyjamiems įkrovikliams.

Europos Komisija ilgą laiką gynė savanorišką susitarimą, 2009 metais sudaryta su įrenginių gamintojais ir lėmusį smarkų naudojamų įkrovimo jungčių tipų sumažėjimą. Tačiau „Apple“ šio susitarimo laikytis atsisakė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Po dvidešimties metų pliurpimo šitie mižniai pagaliau susitarė ? Netikiu, kad pavyks tai įgyvendinti. Amerika neleis.

ES gerai daro

ES gerai daro portretas
turi buti standartai daug kur...bet deje nera, JAV daro viena, China daro ka kiti sako, o ES kas kaip...

taip

taip portretas
kol nebus plataus krovikliu tinklo tai elektromobiliu nieks nepirks ===
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių