Estija išmontuos arba perkels kitur visus dar likusius sovietinės eros paminklus

Visi Estijoje likę sovietmečio paminklai netrukus bus išmontuoti arba perkelti į kitą vietą, pareiškė Estijos ministrė pirmininkė.

„Pagrindinis dalykas yra nuspręstas – sovietiniai paminklai turi būti pašalinti iš viešosios erdvės, ir mes tai padarysime kuo greičiau“, – ketvirtadienį Taline sakė ministrė pirmininkė Kaja Kallas.

Kada ir kokia tvarka bus pašalinti atskiri paminklai, priklauso nuo miestų bei savivaldybių noro ir logistinio planavimo, pridūrė premjerė.

Pasak jos, Estijoje vis dar yra nuo 200 iki 400 sovietmečio paminklų. Antrojo pasaulinio karo metais Sovietų Sąjungai ir Vokietijai pakaitomis okupavus Estiją, ši Baltijos valstybė kartu su Latvija ir Lietuva iki 1991 metų ne savo noru priklausė Sovietų Sąjungai.

Trečiadienį rytiniame Narvos mieste prie prieštaringai vertinamo tanko paminklo pradėjo rinktis žmonės, pasklidus gandams, kad ant aukšto postamento stovintis karo reliktas bus pašalintas.

Miesto, turinčio 60 tūkst. gyventojų, iš kurių daugiau kaip 90 proc. yra etniniai rusai, pareigūnai pasisakė prieš tanko perkėlimą. Jie teigė, kad po premjerės pranešimo sieks derybų su Talinu šiuo klausimu.

„Tankas yra žudymo ginklas, tai nėra atminties objektas. Ir tie patys tankai šiuo metu naudojami žmonėms žudyti Ukrainos gatvėse“, – sakė K. Kallas.

Maždaug ketvirtadalį Estijos gyventojų sudaro etniniai rusai, kurių daugelis turi giminystės ryšių su Rusija. Apklausos rodo, kad kai kurie jų palaiko Rusijos prezidento Vladimiro Putino strategiją ir jo invaziją į Ukrainą.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeEstijasovietiniai paminklai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių