Estija mini 105-ąsias nepriklausomybės metines

Estijoje penktadienį minimos šalies nepriklausomybės paskelbimo 105-osios metinės.

Pagal tradiciją, tekant saulei Ilgojo Hermano bokšte prie Estijos parlamento iškilmingai pakelta Estijos valstybės vėliava.

Parlamento pirmininkas Juri Ratas (Jūris Ratas) per šią ceremoniją sakė, kad nors vasario 24-osios prasmė pasikeitė, pernai Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą, ši data visada simbolizuos laisvę.

„Vladimiras Putinas pradėjo plataus masto užkariavimo karą, kokio XXI amžiuje dar nebuvo. Ši diena sužlugdė mūsų viltis, kad dideli karai Europoje amžiams tapo praeitimi“, – sakė jis.

„Tačiau atsisakau svarbiausią Estijos Respublikos kalendoriaus dieną atiduoti blogiui. Vasario 24-oji nebus teroro ir baimės diena. Tai bus gerumo diena, kai, nepaisant naikinimo veiksmų ir noro užkariauti, nugalėjo žmonių gerumas ir dosnumas“, – sakė parlamento pirmininkas.

„Tai bus drąsos diena, nes vasario 24 dieną priešui buvo pasipriešinta be baimės ir nepaisant [grėsmės] asmeniniam saugumui. Tai bus vienybės diena, nes ji suvienijo visus, kurie vertino laisvę, žmogiškumą, teisę į gyvybę ir taiką. Tai bus teisingumo diena, nes tie, kurie paleido blogį, bus nubausti“, – kalbėjo jis.

J. Ratas pridūrė, kad tai buvo tiesos akimirka: jei Ukraina kris, toks pat likimas gali ištikti daugelį Europos šalių.

„Ukraina kovoja ne tik dėl savo nepriklausomybės, tautybės ir kultūros išlikimo – Ukraina kovoja dėl mūsų visų egzistencijos. Šiandien mūsų žinia yra kuo aiškiausia: Estija ir mūsų sąjungininkai ir toliau rems Ukrainą, kol ji laimės karą“, – sakė jis.

Minint Estijos nepriklausomybės dieną, penktadienį taip pat bus padėti vainikai prie paminklo žuvusiems per 1918–1920 metų Išsivadavimo karą.

Tarp svečių, atvykusių į Taliną, yra NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas bei Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Vidurdienį vietos (ir Lietuvos) laiku Taline vyks Estijos ginkluotųjų pajėgų paradas. Jį priims prezidentas Alaras Karis, o paradui vadovaus Estijos kariuomenės vadas Martinas Heremas.

Po parado visi norintys galės apžiūrėti Estijos gynybos pajėgų ir sąjungininkių karinę techniką.

18 val. prezidentas A. Karis pasakys Nepriklausomybės dienos kalbą, po kurios Estijos teatre vyks šventinis koncertas.

Nepriklausomybės diena – svarbiausia Estijos valstybinė šventė, per kurią minimas šalies nepriklausomybės deklaracijos paskelbimas Taline 1918 metų vasario 24 dieną.

1920 metų vasario 2 dieną Estijos Respublika ir bolševikų vadovaujama Rusija pasirašė Tartu taikos sutartį, pagal kurią Estija pirmąkart per savo istoriją tapo nepriklausoma valstybe de jure.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių