Estija: Rusijos ir Baltijos šalių prekyba elektra iš esmės baigėsi

  • Teksto dydis:

Prekyba elektros energija tarp žemyninės Rusijos ir Baltijos šalių iš esmės baigėsi nuo gegužės 1 dienos be jokių didesnių pareiškimų, šeštadienį pranešė Estijos perdavimo tinklų operatorė „Elering“.

Pasak bendrovės vadovo Taavi Veskimagi (Tavio Veskimagio), taip pat baigėsi Suomijos ir Rusijos prekyba elektra, bet patikino, kad pavojaus tiekimo saugumui Estijoje nėra.

„Kita vertus, sumažėjus kiekvienai rinkoje pagamintai megavatvalandei (MWh), situacija tampa labiau įtempta. Prarastą importą iš Rusijos kompensuoja nauji branduolinės ir vėjo energijos pajėgumai“, – socialinėje žiniasklaidoje parašė T. Veskimagi.

Maskva naktį į šeštadienį sustabdė elektros tiekimą Suomijai, Rusijos energetikos bendrovei „RAO Nordic“ pagrasinus nutraukti tiekimą dėl įsiskolinimų, naujienų agentūrai AFP sakė vienas suomių tinklų operatorės pareigūnas.

„Šiuo metu [tiekimas] yra nulinis; tai prasidėjo vidurnaktį, kaip ir buvo planuota“, – nurodė „Fingrid“ operatyvinio planavimo vadovas Timo Kaukonenas (Timas Kaukonenas).

„RAO Nordic“ penktadienį pranešė, kad stabdys elektros tiekimą Šiaurės valstybei, o savo sprendimą motyvavo apmokėjimo sutrikimais. Toks perspėjimas nuskambėjo Helsinkiui ruošiantis pateikti parašką dėl stojimo į NATO dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Tačiau deficitas buvo kompensuotas importu iš Švedijos. Suomija iš Rusijos importuoja apie dešimtadalį savo elektros.

„RAO Nordic“ pareiškė, kad negavo apmokėjimo už gegužę parduotą energiją, bet nepatikslino, ar problema susijusi su Europos sankcijomis Rusijai.

Rusijai vasario 24 dieną įsiveržus į Ukrainą, Suomijoje ir Švedijoje smarkiai pasikeitė politinė ir viešoji nuomonė narystės NATO klausimu: dauguma suomių ir švedų dabar jai pritaria kaip atgrasymo nuo galingosios rytinės kaimynės agresijos priemonei.

Helsinkis ir Stokholmas jau ilgą laiką bendradarbiauja su NATO, todėl tikimasi, kad abi šalys galės greitai prisijungti prie Aljanso.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ne kartą teigė, tiek Suomija, tiek Švedija būtų priimtos „išskėstomis rankomis“.

Kremlius perspėjo, kad Rusija „neabejotinai“ laikys Suomijos narystę Vakarų šalių gynybos bloke grėsme sau. Rusijos užsienio ministerija pareiškė, kad Maskva bus „priversta imtis atsakomųjų priemonių – karinių ir techninių bei kitokių – kad pašalintų kylančias grėsmes savo nacionaliniam saugumui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lrytas

Lrytas portretas
Reikia greiciau Baltijai atsijungti nuo BRELLio. Jokios rusiskos sistemos. Taip pat visus rusus reikes surinkti ir isvezti uz poliarinio rato geldose, nes Kioningsbergas priklauso Lietuvai. Prusijoje neturi likti nei vieno gyvo maskolio, tai baltu zemes. Isnaikinti visus juos tenai ir kuo greiciau, nes kaliningradas yra kraujuojanti zaizda.

to o

to o portretas
nereiketu apie kaliningrado grazinima savininkams kalbet, nes pagal ta pati reikalavima reiketu ir klaipedos ir vilniaus krastus atiduot teisetiem savininkams....

2o

2o portretas
O, tu de6ilas???
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių