Estijos parlamente prisaikdinta nauja K. Kallas vyriausybė

Estijos parlamente pirmadienį buvo prisaikdinta nauja Kajos Kallas (Kajos Kalas) vyriausybė.

Prieš prisaikdinimą prezidentas Alaras Karis oficialiai paskyrė naują vyriausybę, sudarytą iš centristinės Reformų partijos, dešiniosios partijos „Isamaa“ („Tėvynė“) ir Socialdemokratų partijos (SDE).

„Saugumo krizė. Energetikos krizė. Infliacijos krizė. COVID-19 krizė. Pabėgėlių krizė. Tai Estijos rūpesčiai – visos Europos rūpesčiai“, – naujam ministrų kabinetui sakė prezidentas.

„Už jų sprendimą esate atsakingi jūs“, – pridūrė jis.

Praėjusį mėnesį premjerės K. Kallas valdančioji koalicija subyrėjo po jos Reformų partijos ir kairiojo sparno Centro partijos ginčų dėl išlaidų ir švietimo įstatymo projekto.

Per beveik tris dešimtmečius nuo tada, kai Estija išsivadavo iš žlungančios Sovietų Sąjungos, Centro ir Reformų partijos valdė šalį pakaitomis.

Pašalinus Centro partiją iš vyriausybės, K. Kallas vedė derybas dėl naujo ministrų kabineto, ragindama siekti vienybės saugumo klausimais, susijusiais su kaimynine Rusija.

Rusijos invazija į Ukrainą sukrėtė Estiją ir kitas Baltijos šalis bei privertė nerimauti, kad jos gali būti kitos.

Galiausiai K. Kallas pasiekė koalicinį susitarimą su „Isamaa“ ir SDE.

Naujoje K. Kallas vyriausybėje centristinei Reformų partijai atstovaus gynybos ministras Hanno Pevkuras (Hanas Pevkuras), kaimo reikalų ministras Urmas Kruuse (Urmas Krūsė), finansų ministrė Keit Pentus-Rosimannus (Keit Pentus-Rosimanus) ir socialinės apsaugos ministrė Signe Riisalo (Signė Rysalo).

„Isamaa“ deleguoti vyriausybės nariai yra verslo ir informacinių technologijų ministras Kristjanas Jarvanas (Kristianas Jervanas), švietimo ir mokslo ministras Tonis Lukas (Tenis Lukas), teisingumo ministrė Lea Danilson-Jerg (Lėja Danilson-Jerg), viešojo administravimo ministrė Riina Solman (Ryna Solman) ir užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu (Urmas Reinsalus).

Estijos socialdemokratų partijai vyriausybėje atstovaus aplinkos ministras Madis Kallas (Madis Kalas), kultūros ministrė Piret Hartmann (Piret Hartman), ekonomikos ir ryšių ministrė Riina Sikkut (Ryna Sikut), vidaus reikalų ministras Lauri Laanemetsas (Lauris Lenemetsas) bei sveikatos apsaugos ir darbo ministras Peepas Petersonas (Pepas Peteronas).

1,3 mln. gyventojų turinčioje Estijoje kiti visuotiniai rinkimai numatyti 2023 metų kovą.

Politikos analitikas Reinas Toomla (Reinas Tomla) teigė, kad „svarbiausias Estijos vidaus politikos pokytis bus įvairių išmokų šeimai padidinimas“ dėl didelės infliacijos.

Nors jis neprognozuoja jokių reikšmingų pokyčių šalies saugumo ar užsienio politikoje, R. Toomla teigė, kad vyriausybė gali tapti dar labiau proukrainietiška.

„Kadangi vyriausybėje nebėra Centro partijos, kurios nemaža dalis rinkėjų yra rusakalbiai ir tarp kurių yra nemažai simpatijų Rusijai, naujosios vyriausybės pozicija Rusijos atžvilgiu gali būti dar radikalesnė“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių