FTB reidas D. Trumpo namuose įžiebė politinę audrą

Įtakingi JAV respublikonų lyderiai antradienį reiškė paramą eksprezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), beprecedenčiam Federalinio tyrimų biuro (FTB) reidui jo privačioje rezidencijoje Floridoje sukėlus politinę audrą ir taip smarkiai susiskaldžiusioje šalyje.

Šis FTB žingsnis žymi stulbinantį teisėsaugos tyrimų 45-ojo prezidento atžvilgiu eskalavimą ir buvo žengtas tuo metu, kai jis svarsto galimybę dar kartą kandidatuoti į JAV lyderio postą.

Keli buvę 76 metų D. Trumpo patarėjai ragino jį nedelsiant patvirtinti, kad jis 2024 metais balotiruosis į prezidentus.

„Nieko panašaus Jungtinių Valstijų prezidentui dar nebuvo nutikę“, – komentavo D. Trumpas FTB operaciją jo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ Vest Palm Byče.

Jis pasmerkė FTB reidą kaip „teisingumo sistemos instrumentalizavimą“, neva vykdomą „kairių radikalų demokratų, desperatiškai nenorinčių, kad 2024 metais kandidatuočiau į prezidentus“.

Tuo metu Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer) sakė, kad prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) nebuvo iš anksto informuotas apie reidą ir gerbia Teisingumo departamento nepriklausomybę.

Paklausta apie pavojų, kad D. Trumpo teisinės problemos išprovokuos pilietinius neramumus, K. Jean-Pierre pareiškė, kad „šioje šalyje nėra vietos politiniam smurtui“.

D. Trumpo paskirto Christopherio Wray (Kristoferio Rėjaus) vadovaujamas FTB atsisakė nurodyti reido priežastį.

Tačiau JAV žiniasklaida pranešė, kad agentai atliko teismo sankcionuotą kratą, susijusią su galimais taisyklių pažeidimais tvarkant slaptuosius dokumentus, išsiųstus į „Mar-a-Lago“.

D. Trumpas taip pat susiduria su dideliu teisėsaugos dėmesiu dėl savo pastangų anuliuoti 2020 metų rinkimų rezultatus, taip pat dėl praėjusių metų sausio 6 dieną jo šalininkų surengtų riaušių JAV Kapitolijuje.

Pasitraukęs iš posto D. Trumpas išlieka labiausiai JAV visuomenę skaldanti figūra ir neatsisako savo pareiškimų, kad iš tikrųjų jis laimėjo 2020 metų rinkimus.

Kitą dieną po reido „Mar-a-Lago“ Atstovų Rūmų narys Scottas Perry (Skotas Peris), eksprezidento sąjungininkas, pareiškė, kad FTB agentai konfiskavo jo mobilųjį telefoną, bet nepatikslino, kodėl įrenginys buvo paimtas.

„Šį rytą, kai keliavau su šeima, mane aplankė trys FTB agentai ir konfiskavo mano mobilųjį telefoną“, – televizijai „FOX News“ sakė S. Perry, pasmerkęs „tokią bananų respublikos taktiką“.

Sąjungininkų parama

Eksprezidentas, kurio nebuvo „Mar-a-Lago“, kai buvo vykdomas reidas, sulaukė aukšto rango respublikonų palaikymo.

Buvęs viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas), potencialus D. Trumpo varžovas 2024-ųjų rinkimuose, išreiškė „didelį susirūpinimą“ ir pareiškė, kad šis reidas kvepia Teisingumo departamento „partietiškumu“.

Kevinas McCarthy (Kevinas Makartis), kuris nori tapti Atstovų Rūmų pirmininku, jei respublikonai laimės lapkritį vyksiančius kadencijos vidurio rinkimus, apkaltino Teisingumo departamentą „instrumentalizuotu politikavimu“.

Respublikonų senatorius Lindsey Grahamas (Lindsis Grejemas), D. Trumpo sąjungininkas, sakė, kad „pradėti tyrimą buvusio prezidento atžvilgiu taip arti rinkimų yra daugiau nei problemiška“.

Trečioji pagal rangą Atstovų Rūmų respublikonė Elise Stefanik (Eliz Stefanik) pavadino tai „tamsia diena Amerikos istorijoje“.

„Jei FTB gali atlikti reidą prieš JAV prezidentą, įsivaizduokite, ką jie gali padaryti jums“, – tviteryje parašė E. Stefanik.

Demokratų atstovas Tedas Lieu (Tedas Lju) jai atsakė: „Kodėl FTB negali tirti JAV prezidento? Mes nesame Rusija, kur įstatymai netaikomi valstybės vadovui ir jo bičiuliams.“

Tuo metu Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi (Nensi Pelousi) televizijai NBC sakė, kad „niekas nėra viršesnis už įstatymą“.

Prezidento dokumentai

Savo pareiškime D. Trumpas nenurodė, kodėl FTB surengė reidą jo namuose, bet pareiškė, kad „jie net įsilaužė į mano seifą!“

Buvęs FTB direktoriaus pavaduotojas Andrew McCabe'as (Endrius Makeibas) televizijai CNN sakė, kad agentai galbūt ieškojo „kažko konkretaus“, susijusio su tyrimu dėl įslaptintos informacijos tvarkymo.

Vasarį Nacionaliniai archyvai pranešė, kad iš „Mar-a-Lago“ atgavo 15 dėžių dokumentų, ir paprašė Teisingumo departamento ištirti, kaip D. Trumpas elgėsi su įslaptinta medžiaga.

Tų dėžių atgavimas iškėlė klausimų, kaip D. Trumpas laikėsi Prezidento dokumentų įstatymo, priimto 1978 metais po Votergeito skandalo. Pagal įstatymą JAV prezidentai privalo visus elektroninius laiškus, laiškus ir kitus darbo dokumentus perduoti Nacionaliniams archyvams.

Buvusi D. Trumpo komunikacijos direktorė Alyssa Farah Griffin (Alisa Fara Grifin) CNN sakė, kad FTB reidas gali mobilizuoti eksprezidento šalininkus. Kai kurie iš jų antradienį jau mitingavo prie „Mar-a-Lago“.

„Jei tai bus palaikyta kažkokiu didžiuliu piktnaudžiavimu, o ne kažkuo neįtikėtinai rimtu, tai labai gera diena Donaldui Trumpui“, – teigė A. F. Griffin.

Ištisas savaites Vašingtono dėmesį kaustė Kongreso tyrimas dėl praėjusių metų sausio 6-osios įvykių, kai tūkstančiai D. Trumpo šalininkų šturmavo Kapitolijų, siekdami užkirsti kelią Kongresui patvirtinti J. Bideno pergalę prezidento rinkimuose. Riaušės pareikalavo penkių žmonių gyvybių, nukentėjo dešimtys policijos pareigūnų.

Generalinis prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas) ne kartą buvo spaudžiamas paaiškinti, ar Teisingumo departamentas ruošiasi iškelti D. Trumpui bylą dėl riaušių Kapitolijuje.

D. Trumpo atžvilgiu taip pat vyksta tyrimas dėl jo pastangų pakeisti 2020 metų balsavimo Džordžijoje rezultatus, o jo verslo reikalai tiriami dviejose atskirose bylose Niujorke – civilinėje ir baudžiamojoje.

Teismas: D. Trumpas turi pateikti mokesčių deklaracijas

Antradienį Apeliacinis teismas nusprendė, kad D. Trumpas Atstovų Rūmų „Ways and Means“ komitetui turi pateikti savo mokesčių deklaracijas. Pasak teisėjų, atitinkamas komiteto reikalavimas nepažeidžia valdžios padalijimo principo ir konstitucijos.

„Tikimės, kad iš karto gausime reikalaujamas mokesčių deklaracijas ir audito dokumentus“, – po teismo sprendimo tviteryje rašė komitetas. D. Trumpo advokatas kol kas nenorėjo komentuoti klausimo, ar buvęs prezidentas ketina skųsti sprendimą JAV Aukščiausiajam teismui.

Komitetas 2019 metais kreipėsi į teismą dėl D. Trumpo, kad priverstų jį pateikti mokesčių deklaracijas. D. Trumpas buvo pirmasis prezidentas per 40 metų, nepaviešinęs savo mokesčių deklaracijų, nes nenorėjo atskleisti detalių apie savo turtą bei šeimos įmonės „Trump Organization“ veiklą. Respublikonas argumentavo, kad demokratų vyraujamas komitetas politiniais sumetimais nori pamatyti jo mokesčių deklaracijas.


Šiame straipsnyje: Donaldas Trumpasreidasftb

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių