Graikijoje vyko protestai prieš griežtinamas demonstracijų organizavimo taisykles

Graikijoje šimtai žmonių ketvirtadienį išėjo į gatves protestuoti prieš naują įstatymą, sugriežtinantį demonstracijų organizavimo taisykles ir opozicijos vadinamą nedemokratišku.

Atėnuose surengti trys atskiri protestai prieš įstatymą, kuris veikiausiai bus patvirtintas vyriausybės per vakare vyksiantį balsavimą.

Naujos taisyklės numato, kad mažesniems protestams bus skiriama mažiau erdvės gatvėse, o riaušių policija turės teisę dėl saugumo priežasčių uždrausti kai kuriuos sambūrius, įskaitant kontrprotestus.

Premjeras Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) sakė, kad naujosios taisyklės būtinos, siekiant sureguliuoti „dešimtis mažų protestų“, dažnai rengiamų miestų centruose.

„Dažnai nutinka, kad šie renginiai... perauga į vandalizmą“, – ketvirtadienį prieš balsavimą įstatymų leidėjams sakė jis.

„Turi būti taisyklės, kad [protestai] netrukdytų piliečių judėjimo ir darbo, taip pat viso miesto gyvenimo“, – aiškino K. Micotakis.

Šios teisės yra tokios pačios „šventos“, kaip ir teisė demonstruoti, pabrėžė jis.

„Mūsų konstitucija gina tai [teisę protestuoti] nuo 1864 metų“, – sakė premjeras.

Pagrindinė kairioji opozicijos partija „Syriza“ kritikavo naująjį „paternalistinį“ ir „fašizmu dvelkiantį“ teisės aktą.

„Šiandien – tamsi diena Graikijos respublikai“, – sakė „Syriza“ lyderis ekspremjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras).

„Syriza“ ir kitos mažesnės partijos kaltino vyriausybę siekiant nutildyti kritiką prieš prognozuojamą gilią recesiją, paaštrintą ilgai trukusio karantino dėl koronaviruso pandemijos.

Nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“ irgi išreiškė „rimtą susirūpinimą“ dėl naujojo įstatymo ir argumentavo, kad jis prieštarauja tarptautinėms nuostatoms dėl žmogaus teisių.

Sugriežtinti demonstracijų taisykles buvo vienas iš pagrindinių K. Micotakio konservatorių, atėjusių į valdžią prieš metus, rinkimų pažadų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

man vis įdomu kaip Graikijos santvarka vadinas

man vis įdomu kaip Graikijos santvarka vadinas portretas
sprendžiant iš to, kad viską sprendžia demonstracijos prie parlamento, tai santvarka vadintusi demonstracinis-parlamentizmas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių