„Hamas“ atmeta „naujas“ siūlomo susitarimo dėl Gazos Ruožo sąlygas

  • Teksto dydis:

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ pasiūlyme, pateiktame per Dohoje surengtas derybas, kuriose siekiama užtikrinti paliaubas Gazos Ruože ir įkaitų paleidimą, nepriims naujų Izraelio sąlygų, naujienų agentūrai AFP penktadienį pareiškė pareigūnai.

Pasak informuoto agentūros šaltinio, Izraelio „naujos“ sąlygos apima, be kita ko, karių buvimą Gazos Ruože palei sieną su Egiptu, o „Hamas“ reikalauja „susitarimo dėl visiško ugnies nutraukimo, visiško pasitraukimo iš Gazos Ruožo, normalaus perkeltųjų asmenų grįžimo ir apsikeitimo (kaliniais)“ be jokių apribojimų.

Izraelis taip pat pareikalavo veto teisės dėl kalinių, kuriais bus keičiamasi, ir galimybės deportuoti kai kuriuos kalinius, o ne siųsti juos atgal į Gazos Ruožą, sakė šaltinis.

Tuo tarpu Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) penktadienį kalbėjosi su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu (Loidu Ostinu) ir pabrėžė, kad svarbu derėtis dėl nuo spalio 7 dienos Gazos Ruože laikomų įkaitų paleidimo.

Y. Gallant „pabrėžė, kad pasiekti šį susitarimą yra moralinis imperatyvas ir strateginis saugumo prioritetas", sakoma jo biuro pranešime.

Karas Gazoje prasidėjo „Hamas“ išpuoliu, per kurį žuvo 1 198 žmonės, daugiausia civiliai, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, pagrįsti oficialiais Izraelio skaičiiais.

Palestiniečių kovotojai taip pat pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 111 vis dar laikomi Gazoje, įskaitant 39, kurie, Izraelio kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Per Izraelio atsakomąją karinę kampaniją Gazos Ruože žuvo mažiausiai 40 005 žmonės, sako „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija, kuri nepateikia išsamios informacijos, kiek žuvo kovotojų, o kiek – civilių.


Šiame straipsnyje: HamasGazos ruožasIzraelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių