ICAO tęs tyrimą dėl į Vilnių skridusio „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo Minske

Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (ICAO) pirmadienį pratęsė savo tyrimą dėl į Vilnių skridusio „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo Minske, motyvuodama spragomis ir neatitikimais Baltarusijos pateiktoje informacijoje apie šį incidentą.

ICAO pernai pradėjo tyrimą po to, kai gegužės 23 dieną iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ lėktuvas su 126 keleiviais buvo nutupdytas Minske. Per šį incidentą į orą buvo pakeltas naikintuvas.

Laineris buvo priverstas nusileisti Minske, kur buvo sulaikytas tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega. Jų sulaikymas sulaukė tarptautinio pasipiktinimo.

„Ryanair“ sakė, kad Baltarusijos oro dispečeriai nurodė oro bendrovės pilotams nutupdyti lėktuvą dėl jame esą padėtos bombos. Patikrinus lėktuvą, jokių sprogmenų jame nebuvo rasta.

Peržiūrėjusi ataskaitą apie ICAO atliktą incidento tyrimą, agentūros 36 narių valdyba „paprašė ICAO tyrėjų grupės tęsti savo darbą“.

Savo pareiškime Monrealyje įsikūrusi agentūra nurodė, kad ICAO taryba „išreiškė susirūpinimą dėl spragų Baltarusijos pateiktoje informacijoje ir tyrimo metu prieinamų įrodymų neatitikimų, susijusių su esminiais faktinio įvykių atkūrimo aspektais“.

Ji taip pat atkreipė dėmesį į „naujai atsirandančią informaciją, susijusią su FR4978 [reiso] įvykiais ir jų seka“, bet daugiau nedetalizavo.

Jis tvirtino, kad vienas Baltarusijos slaptosios tarnybos narys nuo pat ryto buvo valdymo bokšte.

Su tyrimu susipažinęs šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad šią naują informaciją pateikė Lenkija, „kuri sugebėjo apklausti tą dieną dirbusį skrydžių vadovą, po to pabėgusį iš šalies“.

„Jis tvirtino, kad vienas Baltarusijos slaptosios tarnybos narys nuo pat ryto buvo valdymo bokšte“, – sakė tas pats šaltinis.

Ataskaitoje, kurią peržiūrėjo AFP, nustatyta, kad įspėjimas apie bombą buvo „tyčia klaidingas“.

Baltarusijos valdžia, įskaitant autoritarinį prezidentą Aleksandrą Lukašenką, tvirtino, kad lėktuvas buvo nukreiptas į Minską dėl jame esą padėtos bombos.

ICAO ataskaitoje patvirtinta, jog per lėktuvo apžiūras prieš kylant ir nusileidus bombos nerasta, tad „laikoma, kad įspėjimas apie bombą buvo tyčia klaidingas“.

Vis dėlto tyrimas „negalėjo priskirti šio neteisėto kišimosi padarymo jokiam asmeniui ar valstybei“, teigiama ataskaitoje.

Ataskaitoje, kurioje 2021-ųjų gegužės 23-ioji nagrinėjama minutė po minutės, matyti, kad Baltarusija slepia tyrimui svarbią informaciją.

JAV Teisingumo departamentas sausį dėl priverstinio lėktuvo nutupdymo Minske apkaltino keturis Baltarusijos pareigūnus oro piratavimu.

JAV, Kanada, Britanija ir Europos Sąjunga, reaguodamos į šį incidentą, oficialiai įvedė sankcijas svarbiems Baltarusijos ekonomikos sektoriams bei atskiriems asmenims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tau - Isvada

Tau - Isvada portretas
reiktu tuščia galva patrankyti i siena...

Isvada

Isvada portretas
Jei chuilo ir tarakona teistu JAV teismas, abu gautu iki gyvos galvos. Tai aviacinis piratavimas.

Kawenskas

Kawenskas  portretas
Kas Lietuvems iš to? Tik nesutarimas su Baltarusija... Nu dar Lansbergiu mafija galės parėkt ant Lukošiaus...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių