Išrinktasis čekų prezidentas kalbėjosi su V. Zelenskiu

Išrinktasis Čekijos prezidentas Petras Pavelas sekmadienį, praėjus dienai po pergalės rinkimuose, kalbėjosi su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu ir planuoja pokalbį su Taivano lydere Tsai Ing-wen (Cai Ingven), pranešė jo komanda.

P. Pavelas, į atsargą išėjęs generolas, 2015–2018 metais ėjęs NATO karinio komiteto vadovo pareigas, antrajame prezidento rinkimų ture įveikė populistą milijardierių Andrejų Babišą.

Jis bus prisaikdintas kovo 9 dieną ir pakeis prieštaringai vertinamą dabartinį prezidentą Milošą Zemaną, kuris palaikė draugiškus ryšius su Kinija ir Rusija, kol Maskva praėjusių metų vasarį įsiveržė į Ukrainą.

Analitikai naujienų agentūrai AFP sakė, kad P. Pavelo požiūris labai skirsis nuo M. Zemano pozicijos, ir prognozuoja, kad tvirtai provakarietiškų pažiūrų besilaikantis išrinktasis prezidentas daugiausia dėmesio skirs ryšiams su Europos Sąjunga ir NATO.

P. Pavelas, tvirtas karo nuniokotos Ukrainos ir jos siekio įstoti į ES šalininkas, sekmadienį telefonu kalbėjosi su V. Zelenskiu.

Padėkojau jam ir Čekijos žmonėms už tvirtą paramą. Pakviečiau jį apsilankyti Ukrainoje.

„Asmeniškai pasveikinau Petrą Pavelą su pergale Čekijos prezidento rinkimuose“, – tviteryje rašė V. Zelenskis.

„Padėkojau jam ir Čekijos žmonėms už tvirtą paramą. Pakviečiau jį apsilankyti Ukrainoje“, – pridūrė jis.

Prieš balsavimą vykusiuose televizijos debatuose P. Pavelas sakė, kad pirmasis jo užsienio vizitas bus į kaimyninę Slovakiją, kaip įprasta, o po to – į Ukrainą.

Čekija ir Slovakija sudarė vieną valstybę – Čekoslovakiją, kol 1993 metais ši taikiai skilo.

P. Pavelas norėtų pavasarį apsilankyti Kyjive kartu su Slovakijos prezidente Zuzana Čaputova, kuri šeštadienį atvyko į Prahą pasveikinti jo su pergale rinkimuose.

Be kita ko, P. Pavelas sveikinimų sulaukė iš Vokietijos prezidento Franko-Walterio Steinmeierio (Franko Valterio Šteinmejerio), Prancūzijos lyderio Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono), Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) bei Taivano prezidentės Tsai Ing-wen.

„Pokalbis telefonu (su Tsai Ing-wen) numatytas pirmadienį“, – AFP sakė PPavelo atstovė spaudai Marketa Rehakova.

Interviu visuomeniniam Čekijos radijui P. Pavelas sakė, kad palaikys savo šalies ryšius su Taivanu, kuris yra stambus investuotojas Čekijoje.

Kinija stengiasi, kad Taibėjus būtų izoliuotas pasaulinėje arenoje, ir užkerta kelią bet kokiems salos tarptautinio legitimumo ženklams.

Praha, kaip ir ES, oficialiai laikosi „vienos Kinijos“ politikos, tačiau Čekijos pareigūnai puoselėja glaudžius ryšius su sala.

P. Pavelas sakė, kad „vienos Kinijos politiką reikėtų papildyti „dviejų sistemų“ principu.

„Nieko blogo, jei palaikysime specifinius santykius su Taivanu, kuris yra kita sistema“, – sakė P. Pavelas.

„Neabejotinai esame suinteresuoti palaikyti aktyvius verslo ir galbūt taip pat mokslo ryšius su Taivanu“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: Petras PavelasVolodymyras Zelenskiskaras UkrainojeČekija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių