J. Bidenui išvykus iš Azijos, Š. Korėja paleido numanomą tarpžemyninę balistinę raketą

Šiaurės Korėja anksti trečiadienį paleido keletą raketų, įskaitant numanomą tarpžemyninę balistinę raketą (TŽBR), praėjus kelioms valandoms po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) išvyko iš Azijos po kelionės, kurią temdė Pchenjano ginklų žvanginimas.

Seulo teigimu, mažiausiai trys raketos, įskaitant vieną įtariamą TŽBR, buvo paleistos iš Sunano rajono Pchenjane, kur branduolinį ginklą turintis režimas neseniai atliko kelis ginklų bandymus.

Dėl šio paleidimo, kuris buvo vienas iš beveik 20 Pchenjano šiais metais atliktų ginkluotės bandymų, buvo surengtos bendros JAV ir Pietų Korėjos kovinio šaudymo pratybos, o abi šalys pasmerkė tai, ką pavadino nuolatinėmis branduolinį ginklą turinčios valstybės „provokacijomis“.

Šie bandymai „yra neteisėtas veiksmas, kuriuo tiesiogiai pažeidžiamos Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos“, po Nacionalinės saugumo tarybos posėdžio pareiškė Seulo vyriausybė.

Naujasis Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) per posėdį teigė, kad šis paleidimas yra „rimta provokacija, kelianti grėsmę taikai Korėjos pusiasalyje ir tarptautinei bendruomenei“.

Jungtinės Valstijos pasmerkė Šiaurės Korėją dėl, jos teigimu, kelių balistinių raketų paleidimo ir paragino Pchenjaną rinktis dialogą.

„Jungtinės Valstijos smerkia kelis KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) balistinių raketų paleidimus“, – vėlai antradienį Vašingtono laiku pareiškė Valstybės departamento atstovas spaudai.

„Raginame KLDR susilaikyti nuo tolesnių provokacijų ir užmegzti ilgalaikį ir esminį dialogą“, – sakė jis.

Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas išplatintame pareiškime nurodė, kad „apie 6 val. (vidurnaktį Lietuvos laiku), 6 val. 37 min.  ir 6 val. 42 min. užfiksavo balistinių raketų, paleistų iš Sunano rajono Rytų jūros (Japonijos jūros) link, paleidimus“.

„Pirmoji balistinė raketa (numanoma TŽBR) nuskriejo apie 360 km ir pasiekė maždaug 540 km aukštį“, – rašoma pareiškime.

Pasak pranešimo, antroji balistinė raketa „dingo pasiekusi 20 km aukštį“, o trečioji – numanoma trumpojo nuotolio balistinė raketa – nuskriejo apie 760 km ir pasiekė maždaug 60 km aukštį.

Atsakas J. Bidenui

Šiais metais Šiaurės Korėja atliko virtinę sankcijas pažeidžiančių ginkluotės bandymų, įskaitant tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą visu nuotoliu pirmą kartą nuo 2017 metų.

Naujausias numanomos TŽBR bandymas atliktas praėjus kelioms dienoms po to, kai J. Bidenas sekmadienį išvyko iš Seulo po vizito, kurį temdė JAV ir Pietų Korėjos pareigūnų perspėjimai, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) gali išbandyti branduolinį užtaisą, JAV prezidentui būnant regione.

Bandymai buvo „aiškiai suderinti su prezidento J. Bideno sugrįžimu po vizito Pietų Korėjoje ir Japonijoje“, sakė Seule veikiančio universiteto „Ewha“ profesorius Park Won-gonas (Pak Vongonas) ir pridūrė, kad raketos buvo paleistos J. Bideno lėktuvui dar nenusileidus JAV.

Per J. Bideno vizitą Pietų Korėja ir JAV paskelbė planuojančios išplėsti bendras karines pratybas, atsakydamos į Šiaurės Korėjos keliamą grėsmę.

Pastaraisiais metais Pietų Korėja ir JAV atšaukė kai kuriuos savo kariuomenių bendrus mokymus arba sumažino jų mastą, tikintis paskatinti dabar vėl įstrigusį diplomatinį procesą su Pchenjanu. Galimybes rengti bendrus manevrus taip pat trikdė COVID-19 pandemija.

Šalys taip pat aptarė galimybę pusiasalyje dislokuoti daugiau JAV taktinių pajėgų. Bet koks pajėgų telkimas ar bendrų karinių pratybų išplėtimas greičiausiai supykdytų Pchenjaną, kuris manevrus laiko invazijos repeticijomis.

„Šiaurės Korėja nepritarimą šiems pranešimams išreiškė paleisdama raketas ", – sakė Park Won-gonas.

Paskutinę viešnagės Seule dieną J. Bidenas žurnalistams sakė turįs tik trumpą žinutę Kim Jong Unui: „Sveiki. Taškas.“

Tačiau jis pridūrė, kad Jungtinės Valstijos yra „pasirengusios bet kam, ką daro Šiaurės Korėja.“

COVID-19 ir raketos

„Panašu, kad Pchenjanas paleido skirtingų tipų raketas, tikriausiai tobulindamas atitinkamus karinius pajėgumus“, – sakė universiteto „Ewha“ tarptautinių studijų profesorius Leifas-Ericas Easley (Leifas Erikas Izlis).

„Tačiau tai taip pat panašu į pareiškimą, kad Kim Jong Uno režimas turi daug įvairių būdų smogti priešininkui“, – pridūrė jis.

Kim Jong Unas pastaraisiais mėnesiais suintensyvino kariuomenės modernizaciją.

Naujos palydovinės nuotraukos rodo, kad nepaisant didžiulio COVID-19 protrūkio, Šiaurės Korėja atnaujino darbus ilgą laiką neveikiančio branduolinio reaktoriaus komplekse.

Anksčiau šį mėnesį Šiaurės Korėja pranešė apie pirmuosius šalyje nustatytus COVID-19 atvejus. Nuo to laiko protrūkis, sukeltas itin užkrečiamos koronaviruso omikron atmainos, labai išsiplėtė. Nė vienas iš maždaug 25 mln. Šiaurės Korėjos gyventojų nepaskiepytas nuo COVID-19.

Trečiadienį Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad nuo protrūkio pradžios buvo nustatyta daugiau kaip 3 mln. ligos, kurią Pchenjanas vadina „karštlige“, atvejų, o nuo jos mirė 68 žmonės.

Nepaisant dėl COVID-19 protrūkio šalyje įvestos nepaprastosios padėties, Šiaurės Korėja toliau vykdo raketų bandymus, nors valstybinė žiniasklaida, kaip paprastai, apie paleidimus nepranešė.

„Tai rodo, kad Pchenjanas vienu metu siekia dviejų tikslų: pažaboti COVID-19 protrūkį ir sustiprinti savo branduolinį arsenalą“, – sakė sakė Šiaurės Korėjos studijų universiteto Seule profesorius Yang Moo-jinas (Jang Mudžinas).

„Kim Jong Unas, regis, sako, kad Šiaurės Korėja, o ne Vašingtonas, yra atsakinga už saugumo klausimus Korėjos pusiasalyje“, – pridūrė jis.

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministras Park Jinas (Park Džinas) ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) po trečiadienį Pchenjano atliktų bandymų pasikalbėjo telefonu, informavo Užsienio reikalų ministerija.

Jie sutarė, jog „labai apgailėtina“, kad Šiaurės Korėja „pagrindinius savo finansinius išteklius naudoja branduolinių ginklų ir raketų kūrimui, o ne karantinui ir žmonių pragyvenimo lėšų didinimui“ per COVID-19 protrūkį, nurodė ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių