JAV Atstovų Rūmai patvirtino 40 mlrd. dolerių pagalbos Ukrainai paketą

JAV įstatymų leidėjai antradienį nubalsavo už kone 40 mlrd. dolerių (38 mlrd. eurų) pagalbos paketą Ukrainai, amerikiečių prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) perspėjus, kad lėšos, skirtos padėti Kyjivui atremti Rusijos invaziją, greičiausiai baigsis per kelias dienas.

Atstovų Rūmai 368 balsais prieš 57 pritarė gynybos, humanitarinės ir ekonominės pagalbos paketui, abiejų partijų lyderiams jau susitarus dėl detalių. Senatas jį greičiausiai patvirtins iki šios savaitės pabaigos arba kitą savaitę.

Visi balsavusieji „prieš“ buvo respublikonai.

„Šiuo pagalbos paketu Amerika siunčia pasauliui aiškią žinią, kad esame tvirtai pasiryžę palaikyti drąsius Ukrainos žmones, kol bus pasiekta pergalė“, – prieš balsavimą savo kolegoms demokratams sakė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi).

Pirmadienį Kongreso lyderiai susitarė skirti Ukrainai 6,8 mlrd. dolerių daugiau nei anksčiau Baltųjų rūmų prašyti 33 mlrd. dolerių (31,3 mlrd. eurų).

Jei paketas, kaip ir tikimasi, bus priimtas Senate, JAV lėšos, skirtos Ukrainos gynybai nuo Rusijos invazijos stiprinti ir dėl to kilusiai humanitarinei krizei spręsti, padidės iki maždaug 54 mlrd. dolerių (51,3 mlrd. eurų).

Baltieji rūmai sveikino antradienio balsavimą kaip „labai svarbų žingsnį“ siekiant padėti Ukrainai „apginti savo demokratiją“ nuo Rusijos agresijos.

Šiuo pagalbos paketu Amerika siunčia pasauliui aiškią žinią, kad esame tvirtai pasiryžę palaikyti drąsius Ukrainos žmones, kol bus pasiekta pergalė.

„Kaip vakar sakė prezidentas, negalime leisti, kad šios gyvybiškai svarbios pastangos būtų atidėliojamos“, – sakoma Baltųjų rūmų spaudos sekretorės Jen Psaki (Džen Psaki) pareiškime.

„Nekantriai laukiame galimybės toliau dirbti su Senato vadovybe, kad šis įstatymo projektas greitai pasiektų prezidento stalą, ir pagalba Ukrainai nenutrūktų“, – priduriama jame.

Balsavimas vyko JAV nacionalinės žvalgybos direktorei Avril Haines (Avril Hains) perspėjus, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ruošiasi ilgam karui, kuris gali nesibaigti Donbaso kampanija.

„Mūsų vertinimu, prezidentas Putinas rengiasi ilgam konfliktui Ukrainoje ir jo metu dar ketina pasiekti tikslų už Donbaso ribų“, – Senato ginkluotųjų tarnybų komitetui sakė A. Haines.

„Putinas tikriausiai taip pat mano, kad Rusija turi daugiau galimybių ir pasiryžimo ištverti sunkumus nei jo priešininkai, ir turbūt tikisi, kad JAV ir ES ryžtas silpnės didėjant maisto trūkumui, infliacijai ir energijos kainoms“, – kalbėjo ji.

Tuo metu du senatoriai – respublikonas Lindsey Grahamas (Lindsis Grejemas) ir demokratas Richardas Blumenthalis (Ričardas Blumentalis) – antradienį pristatė rezoliuciją, kuria valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) raginamas paskelbti Rusiją terorizmą remiančia valstybe.

„Jei kas nors ir įkūnija terorizmą, totalitarizmą ir kankinimus, tai yra Vladimiras Putinas“, – spaudos konferencijoje sakė R. Blumenthalis.

Baltieji rūmai ir Valstybės departamentas nesutinka su raginimais įtraukti Rusiją į terorizmo rėmėjų sąrašą, kuriame šiuo metu yra Kuba, Iranas, Šiaurės Korėja ir Sirija, nes Maskva jau susiduria su daugeliu pasekmių, kurias sukeltų įtraukimas į šias gretas.


Šiame straipsnyje: JAVpagalba Ukrainaiparamakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių