JAV leido naudoti pastiprinamąją „Pfizer“ vakcinos dozę pagyvenusiems žmonėms

Jungtinės Valstijos trečiadienį leido naudoti pastiprinamąją „Pfizer“ vakcinos dozę vyresniems nei 65 metų žmonėms, taip pat didelės rizikos grupėms dėl ligų ar darbo pobūdžio priskiriamiems suaugusiesiems.

Tai reiškia, kad reikšminga populiacijos dalis – dešimtys milijonų amerikiečių – dabar gali gauti trečiąją vakcinos dozę praėjus šešiems mėnesiams po antrosios.

„Šiandienos veiksmai rodo, kad mokslas ir šiuo metu prieinami duomenys toliau lemia FDA (JAV Maisto ir vaistų administracijos) sprendimus dėl COVID-19 vakcinų šios pandemijos metu“, – sakoma FDA laikinosios vadovės Janet Woodcock (Džanet Vudkok) pareiškime.

Tokio sprendimo tikėtasi, jis priimtas FDA suburtai nepriklausomų ekspertų komisijai praėjusią savaitę nubalsavus už pritarimą tokiam žingsniui.

Tačiau komisija atmetė pradinį Baltųjų rūmų planą pritarti pastiprinamosioms „Pfizer“ vakcinos dozėms visiems 16 metų ir vyresniems asmenims, ir tai buvo retas papeikimas prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijai.

Vakcinologų, užkrečiamųjų ligų specialistų ir epidemiologų grupė padarė išvadą, kad naudos ir rizikos pusiausvyra yra kitokia jaunesniems žmonėms, ypač jaunesniems vyrams, susiduriantiems su didesne miokardito rizika.

Papildomų dozių aptarimai

„Pfizer“ vakcinos nuo COVID-19 pastiprinamosios dozės šiuo metu aptarinėjamos ir kitoje ekspertų grupėje, suburtoje Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC). Ši ekspertų grupė gali pateikti konkretesnių rekomendacijų dėl recipientų.

Pavyzdžiui, jei nutukimas laikomas veiksniu, dėl kurio žmogui kyla „didelė sunkios COVID-19 rizika“, ši grupė apima daugiau kaip 42 proc. vyresnių nei 20 metų JAV gyventojų.

CDC taip pat gali tekti apibrėžti, kurios darbovietės ir kitos aplinkybės gali nulemti „dažnus su institucijomis ar profesijomis susijusius kontaktus su [pandeminiu koronavirusu] SARS-CoV-2“.

FDA savo ruožtu užsiminė, jog grupei, kuriai rekomenduojama trečia skiepo dozė, bus priskiriami, „be kitų, sveikatos apsaugos darbuotojai, mokytojai, dienos centrų, bakalėjos parduotuvių darbuotojai, asmenys, esantys benamių prieglaudose ar kalėjimuose“.

FDA leidimas naudoti ekstremaliomis sąlygomis (EUA) galioja 18 metų ir vyresniems asmenims, kuriems gresia didelis sunkios ligos ar kontaktų su virusu pavojus. Leidimas galioja tik „Pfizer“ vakcinai.

JAV taip pat patvirtintomis „Moderna“ ir „Johnson & Johnson“ vakcinomis paskiepyti asmenys dabar lauks naujienų, kada ir jiems bus galima skiepytis dar viena doze.

Virtinė tyrimų parodė, kad dvi „Pfizer“ ar „Moderna“ skiepų dozės, ar viena „Johnson & Johnson“ vakcinos dozė toliau gerai apsaugo nuo sunkių ligos formų, bet ši apsauga yra kiek mažesnė vyresnio amžiaus žmonėms.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ragino turtingąsias šalis kol kas neskiepyti pastiprinamosiomis dozėmis, nes daugelyje kitų šalių, ypač Afrikoje, imunizacijos kampanijos dar tik prasideda.

Tačiau JAV teigia, kad įmanoma ir padėti vidutinių bei mažų pajamų šalims, ir apsaugoti savo pačių pažeidžiamus žmones.

Trečiadienį prezidentas J. Bidenas paskelbė, kad Jungtinės Valstijos nupirks dar 500 mln. „Pfizer“ vakcinos dozių pasauliui, bendrą šalies indėlį į pasaulinį tiekimą padidinsiančių iki 1,1 milijardo.

JAV vyriausybės vyriausiasis užkrečiamųjų ligų specialistas Anthony Fauci (Entonis Faučis) sekmadienį televizijai CNN sakė, kad reikia tolesnių tyrimų norint nuspręsti, ar pastiprinamoji skiepų dozė rekomenduotina visai visuomenei.

„Kaip sakėme nuo pradžių, norėtume rengti planus galimybei vakcinuoti visus, – sakė A. Fauci. – Tai visuomet priklausė nuo visų... duomenų iš Jungtinių Valstijų, iš Izraelio, bet kokių duomenų, kuriuos galėtume gauti per FDA patariamąją komisiją, įvertinimo.“

A. Fauci pridūrė, kad ši FDA komisija „per deramą svarstymo procesą“ nusprendė nerekomenduoti trečios skiepų dozės visiems 16 metų ir vyresniems asmenims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių