JAV perspėjo Baltarusiją dėl atoveiksmio, jei Minskas padės Rusijai įsiveržti į Ukrainą

Jungtinės Valstijos antradienį perspėjo Baltarusijos autoritarinį režimą, kad jam irgi gresia atsakomosios priemonės, jeigu Minskas padės savo sąjungininkei Rusijai įsiveržti į kaimyninę Ukrainą.

„Taip pat leidome aiškiai suprasti Baltarusijai, jog jeigu ji leis naudoti savo teritoriją puolimui prieš Ukrainą, tai sulauks staigaus ir ryžtingo Jungtinių Valstijų, mūsų sąjungininkų ir partnerių atsako“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas).

„Jeigu invazija būtų tęsiama iš Baltarusijos, jeigu Rusijos pajėgos būtų visam laikui dislokuotos jų teritorijos, NATO galėtų irgi persvarstyti savo pajėgų pozicijas šalyse, kurios ribojasi su Baltarusija“, – pabrėžė N. Price'as.

Ilgametis autoritarinis Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas. Minsko režimas pastaraisiais metais griežtai malšino masinius protestus dėl A. Lukašankos perrinkimo 2020 metais, kurį opozicija ir Vakarų šalys laiko suklastotu.

A. Lukašenka praeitą mėnesį paskelbė, kad Rusija surengs karines pratybas su Baltarusija, o Jungtinės Valstijos išreiškė nuogąstavimų, kad į šią šalį gali būti atgabenta branduolinių ginklų.

Rusija yra sutelkusi dešimtis tūkstančių karių šalia sienos su Ukraina, todėl Vakarai nuogąstauja, kad Maskva galbūt rengiasi įsiveržti į šią šalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
P.s. Visa Europa nedelsiant stos Ukrainos pusėje. Rusija kiekvieną po dvejų dienų apkaltins "agresija" ir tuo (bent jau morališkai) blokuos 5-jo punkto veikimą, bei pati betarpiškai stos į karą. Suprantama, jeigu toji šalis, Nato narys, turės bendrą sieną su Rusija - ji ilgai negyvuos. Todėl Lietuvai teks bent jau savaitę pakentėti nuo garsių išsišokimų, apsiribojant diplomatiniais protestais. Gi toliau esančios, sienos su Rusija neturinčios šalys - gali elgtis drąsiau. Betkoks neatsargus Putino žingsnis - nedelsiant aktyvuoja 5-ajį straipsnį. O prieš jį - jis bejėgis. Bus Rusijai, kaip kad Vokietijos Imperijai 1945 m buvo......Visų atsiprašau, nespėjau pasirašyti po komentaru, pirmoje dalyje. Taigi, pasirašau: Antanas.

Anonimas

Anonimas portretas
Visi Baltarusijos veiksmai prieš kaimynus aiškiai rodo jos atskirą požiūrį į Lietuvą. Ne, tai nėra "supratingas" žvilgsnis. Tai urzgiant pro sukąstus dantis šnairavimas. Ir vis tik: "Kodėl Lietuvos pasienyje nepalyginamai ramiau, nei prie kitų šalių?" Vien aišku: Tai - ne prieš gerą. Tai kas gi gali nutikti? - - - Manau čia ne be tolimų Maskvos tikslų. Pastaruoju metu Maskva ruošia stambų konfliktą. Ji jau (anot A. I. Solženicino): "Vieną rytą visi laikraščiai parašys, kad imperialistai savuoju įžūlumu jau peržengė visas įmanomas ribas - tai ir bus, visiems suprantamas ir visiems priimtinas pretekstas karui." Ar ne tai matome iš Maskvos pusės? Manau ir netikėto karinio užpuolimo nebus. Tokiu atveju nedelsiant pradėtų veikti NATO įstatų 5-sis punktas. Taigi, Maskva visokeriopai stengsis pradėt ne pirmoji. O kas gi gali pradėti, šauti pirmąjį šūvį, jeigu NATO tai nedarys? Tik Maskvos sattelitas - Baltarusija. NATO narį jinai irgi nepuls. O visai šalia yra patogus "kąsnelis" - Ukraina.

J.K.

J.K. portretas
Amerika nėra mums nieko blogo pafarousi,o Rudijos padarytos žaizdos neužgyja iki dabar.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių