JAV pirmadienį surengs aukšto lygio derybas su Kinija dėl karo Ukrainoje

Pirmadienį Romoje numatytos JAV ir Kinijos aukšto lygio delegacijų susitikimas,  pranešė Baltieji rūmai, perspėję Pekiną, kad jis susidurs su rimtomis „pasekmėmis“, jei padės Rusijai išvengti sankcijų dėl karo Ukrainoje.

Nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) ir Kinijos komunistų partijos vyriausiasis diplomatas Yang Jiechi (Jangas Čiči) „aptars dedamas pastangas valdyti konkurenciją tarp mūsų dviejų šalių ir aptars Rusijos karo prieš Ukrainą poveikį regioniniam ir tarptautiniam saugumui“, sekmadienį pareiškime nurodė Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Emily Horne (Emili Hon).

Pekinas atsisakė tiesiogiai pasmerkti Maskvą dėl invazijos nuo pat jos pradžios ir ne kartą kaltino NATO, kad jos „plėtra į rytus“ prisidėjo prie įtampos tarp Rusijos ir Ukrainos augimo, kartojo Kremliaus nuogąstavimus dėl saugumo.

Savo ruožtu A. Sullivanas pabrėžė, kad Baltieji rūmai „atidžiai stebi“, ar Kinija teikia materialinę ar ekonominę paramą Rusijai, kad padėtų jai išvengti baudžiamųjų sankcijų poveikio.

„Mums tai kelia susirūpinimą, ir mes pranešėme Pekinui, kad nestovėsime nuošalyje ir neleisime jokiai šaliai kompensuoti Rusijai nuostolių, patirtų dėl ekonominių sankcijų“, – CNN laidoje sekmadienį kalbėjo jis.

A. Sullivanas sakė, kad, nors ir nenorėjo „išsakyti grasinimų“ pagrindinei JAV ekonominei varžovei Kinijai, „mes tiesiogiai, asmeniškai Pekinui pranešime, kad už didelio masto sankcijų apeidinėjimo pastangas tikrai bus pasekmių“.

Praėjusią savaitę Pekinas pareiškė, kad jo draugystė su Rusija išlieka „tvirta“, nepaisant tarptautinio Maskvos pasmerkimo, ir išreiškė pasirengimą padėti tarpininkauti karo nutraukimui.


Šiame straipsnyje: JAVKinijaderyboskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių