JAV žurnalistai gali nebegauti vizų ir akreditacijų Rusijoje dėl JAV taikomų apribojimų

Rusijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį surengė susitikimą su JAV žiniasklaidos atstovais, kad perspėtų, jog jie gali netekti savo vizų ir akreditacijų, jeigu Jungtinės Valstijos neatšauks priemonių, varžančių Rusijos žurnalistus.

Ministerijos atstovės spaudai Marijos Zacharovos įspėjimas nuskambėjo tvyrant didelei įtampai Maskvos santykiuose su Vakarais dėl karo Ukrainoje, kurį Rusija vadina specialia karine operacija.

JAV kabelinės ir palydovinės televizijos operatoriai atsisakė Kremliaus finansuojamo kanalo RT, valstybinėms televizijos stotims taikomos JAV sankcijos. Interneto platforma „YouTube“ taip pat blokuoja daug oficialių Rusijos kanalų, įskaitant M. Zacharovos spaudos konferencijas.

Pasak jos, Rusijos žurnalistams nebuvo išduotos arba pratęstos JAV vizos. Kai kurie jų buvo sulaikyti ilgai apklausai oro uostuose.

„Kurių galų mes turime visa tai kentėti? Jeigu jie nori sunaikinti mūsų žiniasklaidos erdvę, tai mes sunaikinsime ją kartu, – sakė ministerijos atstovė. – Tai tas pats kaip kapoti šuniui uodegą po gabalėlį. Nukirskime viską iš karto ir nekankinkime.“

„Jei mūsų žurnalistams nebus sugrąžintos jų teisės, ir Rusijos žiniasklaidai nebus grąžintos jos teisės, tos pačios priemonės paveiks jus“, – perspėjo M. Zacharova.

Kai negausite vizų, kai neturėsite akreditacijos... tik prašau, prašau, nesakykite, kad apie tai nekalbėjome“, – sakė ji naujienų agentūros AP ir kitų JAV žiniasklaidos priemonių atstovams.

Dauguma užsienio naujienų organizacijų nutraukė arba sustabdė savo darbą Rusijoje, kai kovą šalyje buvo priimtas įstatymas, numatantis iki 15 metų laisvės atėmimo bausmes už pranešimus, neva diskredituojančius Rusijos kariuomenę.

Tačiau M. Zacharova nenurodė termino, kada Rusija ketina imtis atsakomųjų veiksmų. Vizos žurnalistams išduodamos ir akreditacijos pratęsiamos tik trims mėnesiams.

Praėjusį mėnesį Rusijos užsienio reikalų ministerija nurodė uždaryti valstybės finansuojamo Kanados transliuotojo CBC biurą Maskvoje, atsakydama į Otavos sprendimą uždrausti RT.

Vasarį, Rusijai telkiant kariuomenę Ukrainos pasienyje, vokiečių visuomeninis transliuotojas „Deutsche Welle“ buvo priverstas uždaryti savo biurą Maskvoje, Vokietijai uždraudus RT transliacijas vokiečių kalba.

Pernai Rusija atsisakė atnaujinti vizą ilgametei britų transliuotojo BBC reporterei Maskvoje Sarah Rainsford (Sarai Reinsford).


Šiame straipsnyje: JAV žurnalistaivizosakreditacijossankcijos Rusijaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių