JK lyderiai pagerbė nužudytą parlamentarą

Įvairių Jungtinės Karalystės politinių jėgų lyderiai šeštadienį susirinko pagerbti ilgamečio parlamentaro Davido Amesso (Deivido Ameso), nužudyto, policijos teigimu, per teroristinį incidentą.

Konservatorių ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos lyderis Keiras Starmeris (Kiras Starmeris), jokiai partijai nepriklausantis Bendruomenių Rūmų pirmininkas Lindsay Hoyle'as (Lindsis Hoilas) atvyko į bažnyčią, kur per susitikimą su apygardos rinkėjais buvo mirtinai subadytas D. Amessas. Dėl jo nužudymo sulaikytas 25 metų britas.

Atvykę politikai atskirai nuėjo į nedideliame Esekso grafystės Pajūrio Li miestelyje esančios metodistų bažnyčios priekį pagerbti nužudytojo, britų parlamente dirbusio nuo 1983 metų. Padėję gėlių politikai sugrįžo į savo automobilius su policijos palyda.

Šeštadienį ryte Jungtinės Karalystės policija paskelbė, kad parlamentaro nužudymas buvo teroristinis incidentas ir kad pirminės tyrimo išvados rodo išpuolio „potencialų motyvą, susijusį su islamo ekstremizmu“.

Vykdant tyrimą atliekamos kratos dviejose vietose Londono regione, nurodė policija.

Pareigūnai neskelbia dėl D. Amesso nužudymo įtariamo asmens vardo ir mano, kad užpuolikas veikė vienas, bet tyrimas dar tęsiasi.

Daugelis britų žiniasklaidos priemonių pranešė, kad įtariamasis veikiausiai yra somalietiškų šaknų turintis Britanijos pilietis.

„Brexitą“ palaikęs D. Amessas 62 km į rytus nuo Londono esančiame Pajūrio Li buvo užpultas penktadienį maždaug vidurdienį. Greitosios pagalbos medikams nepavyko jo išgelbėti.

Populiarus 69 metų parlamentaras D. Amessas, penkių vaikų tėvas, per savo karjerą nėra dirbęs vyriausybės ministru. Nors jo pažiūros tokiais klausimais kaip mirties bausmė ir abortai buvo konservatyvios, jis pelnė problemų sprendėjo parlamente reputaciją, nes sugebėjo formuoti aljansus nepriklausomai nuo politinių nesutarimų.

Jis mirė darydamas tai, ką brangino labiausiai – padėdamas gyventojams savo apygardoje. Pagal britų parlamentinę sistemą įstatymų leidėjai turi tiesioginį ryšį su savo apygardų rinkėjais ir dažnai penktadieniais rengia atvirus susitikimus su jais.

Per tokius susitikimus, dažnai vykstančius bažnyčiose ar bendruomenių salėse, gali būti aptarinėjami įvairiausi klausimai, nuo vyriausybės atsako į pandemiją iki kasdieniškesnių dalykų, tokių kaip prašymai įrengti greičio ribojimo kalnelius.

Tokie aktai – absoliutus blogis ir negalime leisti, kad tai trukdytų mūsų demokratijos funkcionavimui.

Parlamentarai ne visada gali išspręsti rinkėjų keliamus klausimus, bet gali paspausti pareigūnus nacionaliniu ar vietos lygiu.

„Jis buvo nužudytas dirbantis darbą, kurį mėgo, tarnaudamas savo apygardos rinkėjams kaip išrinktas... [parlamento] narys... Tokie aktai – absoliutus blogis ir negalime leisti, kad tai trukdytų mūsų demokratijos funkcionavimui“, – toje pačioje bažnyčioje pagerbusi D. Amessą sakė vidaus reikalų sekretorė Priti Patel.

Jis sakė sušaukusi pasitarimus su Bendruomenių Rūmų pirmininku, policijos departamentais ir JK saugumo tarnybomis, kad „būtų imtasi visų priemonių parlamentarų saugumui“ užtikrinti.

D. Amessas nužudytas praėjus kiek daugiau nei penkeriems metams po to, kai ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas nužudė leiboristų parlamentarę Jo Cox (Džo Koks) jos rinkimų apygardoje.

Penktadienio nusikaltimas vėl pakurstė susirūpinimą dėl pavojaus savo darbą dirbantiems politikams, paprastai negaunantiems policijos apsaugos per susitikimus su savo apygardų rinkėjais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prieš tai reikėjo padaryti ,jog

prieš tai reikėjo padaryti ,jog portretas
parlamertaras liktų gyvas, o dabar pavėluota-trafaretinė ir TUŠČIA pagarba.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių